Vlaganje

Prvi pogled: Solid Power, Fordov podpornik QuantumScape Rival, bo objavljen prek SPAC

Solid Power, obetaven zagon polprevodniške baterije, ki ga podpira Fordov motor (NYSE: F)in BMW (OTC: BMWYY) (OTC: BAMXF), je dejal, da se je strinjal, da bo z združitvijo z družbo za posebne namene (SPAC) javno objavljen Dekarbonizacija Plus Pridobitev III (NASDAQ: DCRC).

Posel ocenjuje skupno podjetje na približno 1,2 milijarde dolarjev.

Številne vlagatelje je v zadnjem letu preseglo število poslov SPAC-a v prostoru za električna vozila, nekateri pa so se pokvarili, zdaj ko se je izkazalo, da je nekaj lanskih ljubčkov manj, kot se je zdelo. Če pa še vedno verjamete, da so električna vozila prihodnost (jaz), je Solid Power vreden natančnega ogleda. To je podjetje z resničnim potencialom, z nekaterimi velikimi strankami, ki so pripravljene in čakajo na svoje izdelke, in s tehnologijo, ki je veliko bližje množični proizvodnji kot tista njenih najpomembnejših tekmecev.

Kaj je trdna moč

Solid Power s sedežem v Koloradu, ustanovljen leta 2012, je eno od številnih podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem tako imenovanih polprevodniških baterij, ki izpuščajo tekoči elektrolit, ki se uporablja v litij-ionskih baterijah, ki danes napajajo večino električnih vozil. (Med drugim: QuantumScape (NYSE: QS), ki je vlagatelje pritegnilo veliko pozornosti, potem ko je konec lanskega leta z lastno pogodbo SPAC prišla v javnost.)

Polprevodniške baterije imajo potencial, da ponudijo večjo energijsko gostoto kot litij-ionske baterije z manjšo težo, vendar se zasnova, ki jo je mogoče množično proizvajati po razumnih stroških, raziskovalcem izmika že leta.To se lahko kmalu spremeni.

Zaradi česar je to velik posel

V prvi vrsti se zdi, da je Solid Power bližje množični proizvodnji kot njeni tekmeci. Večina polprevodniških baterij je vsaj nekaj let oddaljena od proizvodnje. Na primer, QuantumScape je v upanju do začeti pilotno proizvodnjo svojih baterij v približno treh letih. Toda Solid Power že proizvaja svojo drugo generacijo 20 amper urnih (Ah) baterijskih celic na pilotni proizvodni liniji in pričakuje, da bo prihodnje leto začel s pilotsko proizvodnjo svojih polnovrednih 100 Ah baterij.

Inženir v belem laboratorijskem plašču z dvema pravokotnima baterijama.

Inženir za proizvodnjo trdne energije ima dve 20 amperski uri (Ah) vseh polprevodniških baterijskih celic, proizvedenih na njeni pilotni montažni liniji v Koloradu. Družba bo naslednje leto začela pilotno proizvodnjo svojih naslednjih generacij 100 Ah celic za BMW in Ford. Vir slike: Solid Power.Drugič-spet, za razliko od večine konkurentov-polprevodniške akumulatorske celice Solid Power je mogoče izdelati z opremo in postopki, prilagojenimi proizvodnji litij-ionskih baterij, kar pomeni, da je mogoče obstoječe baterijske naprave pretvoriti v gradnjo celic Solid Power po relativno nizkih stroških.

Nazadnje, kot sem že omenil, sta Ford in BMW vlagatelji v Solid Power. Oba sta sodelovala v zadnjem krogu financiranja podjetja v začetku tega leta, obe pričakujeta, da bosta prihodnji leto prejeli serije teh 100 Ah celic za testiranje v lastnih električnih vozilih, in ob predpostavki, da bodo ti testi uspešni, bosta oba prva kupca za množično podjetje- proizvedene celice.

Kakšni so pogoji pogodbe o Solid Power SPAC

Dogovor družbe Solid Power za združitev z Decarbonization Plus III sledi vzorcu drugih poslov SPAC, ki smo jih v preteklem letu videli v prostoru za električna vozila, saj vključuje PIPE (za 'zasebne naložbe v javni kapital'), ki omogoča velikim vlagateljem za nakup delnic v združeni družbi po dogovorjeni ceni, s čimer bi poslu dodali dodatno gotovino.

Tu so ključne točke dogovora:

  • Dekarbonizacija Plus III prispeva denar, ki ga ima v zaupanju, približno 350 milijonov dolarjev.
  • PIPE bo od vlagateljev prinesel še 165 milijonov dolarjev Riverstone Energy , Kochove strateške platforme in sredstva, ki sta jih svetovala Neuberger Berman in VanEck Global.
  • Skupaj s 135 milijoni dolarjev, ki jih je Solid Power prejšnji mesec zbral v krogu serije B, bo imelo podjetje po združitvi približno 650 milijonov dolarjev v gotovini.
  • Združeno podjetje bo ohranilo ime Solid Power in bo na borzi Nasdaq trgovalo pod oznako 'SLDP'.
  • Posel naj bi se zaključil v četrtem četrtletju leta 2021.

Kakšna so tveganja, če zdaj kupim DCRC

Kot pri vsakem poslu SPAC, ki vključuje podjetje, ki svojega izdelka še ni predstavilo na trgu, morajo vlagatelji upoštevati tveganja:

  • Možno je, da se posel ne bo zaključil ali pa se bo zaključil pozneje, kot je predvideno.
  • Možno je, da tehnologija podjetja ne bo uspela ali pa bo v proizvodnjo prišla pozneje, kot je bilo pričakovano. Vlagatelji, ki so vajeni časovnih okvirov zagona, morajo upoštevati, da je hitrost napredovanja v prostoru za baterije ledeniški za primerjavo. Solid Power na svojih baterijah dela od leta 2012, QuantumScape od leta 2010.
  • Možno je, da bo eden ali več konkurentov premagal Solid Power na trg in prevzel pomemben delež.
  • Možno je, da se bomo o trdni energiji naučili stvari, zaradi katerih je naložba manj privlačna. (Nimam razloga misliti, da se bo to zgodilo, vendar bi se morali vsi vlagatelji SPAC zavedati primerov Nikolaja in Lordstown Motors , oba sta podala pomembne trditve, za katere je bilo pozneje ugotovljeno, da so bile pretirane.)
Električni tovornjak Ford F-150 Lightning iz leta 2022, prikazan na vlečni prikolici za kampiranje Airstream.

Fordova električna F-150 Lightning bo uporabljala celice, razvite s korejskim proizvajalcem baterij SK Innovations. Naslednja generacija tovornjaka pa bo predvidoma pozneje v tem desetletju lahko uporabila celice Solid Power. Vir slike: Ford Motor Company.

Je DCRC nakup

Nisem še prepričan, toda zdaj se nagibam k 'da'. Tehnologija Solid Power je zelo obetavna, vodilni v Fordu pa zelo mislijo na tehnološko in vodstveno ekipo podjetja. Kot pri vsakem zagonu akumulatorjev je vprašanje, kdaj (in ali) lahko podjetje svoje baterije predstavi na trgu-vendar mislim, da bo imel Solid Power še vedno dober potencial za rast, tudi če bo proizvodnja upadla za leto ali dve.

Kljub temu še vedno preučujem vse materiale za vlagatelje podjetja in pričakujem, da bom v nekaj dneh imel več razmišljanj o vrednotenju in potencialu rasti družbe Solid Power. Ostani na vezi.

Opomba urednika: Ta članek je bil posodobljen in vključuje ime Kochovih strateških platform.^