Vlaganje

Fighter Jets: 10 najboljših prodajanih na svetu

V 21. stoletju obstajajo bojna letala, potem pa so lovska letala. Katero vrsto boste dobili, je odvisno od tega, koliko želite plačati.

Imate na stotine milijonov dolarjev za premetavanje? Potem lahko najamete, tako kot vlada ZDA Lockheed Martin (NYSE:LMT)za načrtovanje in izdelavo stealth lovca F-22 Raptor – ki velja za najbolj zmogljivo bojno letalo za premoč v zraku na svetu. (Seveda, če skrajšate svojo proizvodnjo, preden se poveča učinkovitost obsega, letala na koncu stanejo 412 milijonov dolarjev na kos).

kako vlagati v delnice robinhood

Druga možnost je, da vam bo ta isti denar kupil celo peščico Boeing 's(NYSE: BA)popolnoma uporabna lovska letala četrte generacije F/A-18 ali F-15, ki se prodajajo po približno 100 milijonih dolarjev.

Nakup v proračunu? Morda vam bo všeč lep Suhoj Su-34 'Fullback' iz sovjetske dobe. (Maloprodajna cena: 18 milijonov dolarjev). Ali če raje kupujete domače, Textron 's(NYSE:TXT)novi Scorpion je krajo za 17 milijonov dolarjev na letalo .

Glede na to, kaj država potrebuje, različni kupci izberejo različna bojna letala in različne cene. Katere pa so najbolj priljubljene kombinacije danes ? Ugotovimo, začnimo z res staro sliko številke ...10. Chengdu J-7 Fishbed (ni več v proizvodnji)
Letos prvič nastopi na 10. mestu Poročilo Flightglobal Insight 'World Air Forces 2015' je kitajsko lovsko letalo J-7. Pravzaprav je kitajska različica starega sovjetskega MiG-21 in se ne proizvaja več. Kljub temu jih 418 ostaja v uporabi, kar daje lovcu 3-odstotni svetovni tržni delež.

9. Chengdu F-7 Airguard - Cena: 2 do 3 milijone dolarjev
Izvozna različica kitajskega J-7 se imenuje F-7 in je prav tako dvojček ruskega MiG-21. Število F-7 se v zadnjih 12 mesecih sploh ni zmanjšalo. Pred enim letom jih je bilo 460 v uporabi po vsem svetu. Danes vsi še vedno letijo, kar daje F-7 tudi 3-odstotni tržni delež.

8. Northrop Grumman F-5 Tiger – Cena po ceniku: 20 do 25 milijonov dolarjev (predvideno )
Po dveh ducatih upokojitev v zadnjem letu še vedno leti le 468 Northrop F-5 Tigers. Letalo ni več v proizvodnji, a ohranja 3-odstotni tržni delež. Spletna stran AircraftCompare.com ocenjuje, da če bi Tiger izdelovali danes, bi verjetno stal nekje v razponu od 20 milijonov dolarjev.7. Suhoj Su-25 Frogfoot - Cena po ceniku: 11 milijonov dolarjev
Odgovor Rusije Američanu A-10 Thunderbolt II 'Warthog', Su-25 je namensko letalo za odstranjevanje tankov. Prav tako je očitno skoraj tako priljubljen kot Warthog. V zadnjem letu je bil upokojil le en sam Su-25.

S 506 letali, ki so še v uporabi, ima tudi 3-odstotni tržni delež. Z novo različico, ki je zdaj v proizvodnji - Su-39 - bi lahko Frogfoot skočil višje na prihodnjih uvrstitvah.

najboljše možnosti klica za nakup danes

6. Mikoyan-Gurevič MiG-21 Fishbed -- Cena po ceniku: 25.000 $*
Čeprav je bilo nekoč eno najbolj priljubljenih lovskih letal na svetu, ni več v aktivni proizvodnji, število delujočih MiG-21 pa še naprej upada. Njegovo število se je zmanjšalo s 793 v letu 2013 na 698 v letu 2014, na samo 668 danes. Ker se ne proizvaja več, je težko reči, koliko bi lahko stal nov... a očitno lahko kupite rabljen MiG-21 na eBay za približno 25 tisočakov .

MiG-21 še vedno zaseda 5-odstotni tržni delež. In če bi sešteli vse njegove 'dvojčke' - kitajski J-7 in F-7, ki še vedno letijo naokoli - bi bilo v službi 1546 podobnih MiG-21 in njegov tržni delež bi se podvojil.

5. Mikojan-Gurevič MiG-29 Fulcrum -- Cena: 40 milijonov dolarjev
Tržni delež najnaprednejšega moskovskega MiGa se je zmanjšal na 5 % (793 letal). To je dovolj, da so MiG-i padli na peto mesto na lestvici. Pričakuje se, da bo nova različica (MiG-35D) začela delovati leta 2016 in bi lahko okrepila obete za MiG - zato spremljajte novosti.

4. Boeing F-15 Eagle – Cena po ceniku: 100 milijonov dolarjev
Boeingov F-15 je izgubljal vedno več mednarodnih tekmovanj lovcev zaradi kombinacije visokih stroškov in nizke prikritosti, zato je Boeingov F-15 letos padel za eno stopnjo na lestvici in zdaj zaseda četrto mesto na Flightglobalovi lestvici. Z 11 letali manj v uporabi (zdaj skupno 854) je F-15 vezan na 6-odstotni svetovni tržni delež z ...

3. Suhoj Su-27 Flanker - Cena po ceniku: 22 milijonov dolarjev
Najbolj priljubljeno rusko lovsko letalo Su-27 Flanker je letos nadaljevalo pohod na lestvici - in eden od razlogov za to je morda nizka cena. Najnaprednejši model Su-27, imenovan Su-35 Flanker-E, ob upadanju rublja stane le 22 milijonov dolarjev na primerek po ocenah strokovnjakov za vojaška letala na deagel.com .

Osnovni Flanker in njegovi bratranci Su-30, -33 in -35 so se povzpeli za dve mesti od lanskega petega mesta, zdaj imajo 6-odstotni globalni tržni delež, s skupno 874 letali v uporabi.

2. Boeing F-18 Hornet - Cena po ceniku: 92 milijonov dolarjev
Boeingovo lovsko letalo F-18, ki je ohranilo svoj 2. položaj na trgu, v svojih številnih ponovitvah dosega 7-odstotni tržni delež po vsem svetu. Leta 2015 se je populacija lovskih letal F-18 v svetovnih zračnih silah povečala na 1046 letal v uporabi.

je shopify dobra zaloga za nakup
F-16 med letom

F-16 Falcon. Vir slike: Getty Images.

1. Lockheed Martin F-16 Falcon – cena po ceni: 34 milijonov dolarjev
In nenazadnje (prvo?), a nenazadnje, že drugo leto zapored je Lockheed Martinov skromni F-16 Falcon na vrhu lestvice letošnje izdaje Flightglobalovega poročila. F-16 je z 2242 aktivnimi letali še vedno najbolj priljubljeno lovsko letalo na planetu, saj predstavlja 15 % svetovnih letalskih sil.

Zakaj so lovska letala pomembna za vlagatelje
Zakaj je torej to pomembno za vlagatelje v obrambno industrijo? Deluje takole: Več letal kot podjetje izdela in proda, širša je osnova, na katero lahko razporedi stroške raziskav in razvoja, in manj lahko zaračuna na letalo.

Nižji kot je strošek, cenejše je letalo.

koliko vložiti, da postaneš milijonar

In cenejše ko je letalo, lažje ga je prodati več letala, ki še naprej povečujejo tržni delež. Učinek tako snežne kepe .

Ste z mano zaenkrat? Zdaj je Lockheed Martin prodal več kot 4500 F-16 po vsem svetu. To ni presenetljivo. Konec koncev je to eno najbolj stroškovno učinkovitih vojnih letal v našem zalogi. (Upoštevajte tudi, da je Rusija prodala še več svojih še cenejših MiG-21.)

Polovica Lockheedovih F-16 še vedno leti in ustvarja prihodke od storitev, vzdrževanja in nadgradenj za Lockheed ter svojim delničarjem prinese 11-odstotno stopnjo dobička s tem prihodkom.

Toda letalo, za katerega Lockheed upa, da bo postalo naslednik F-16, prikrito lovsko letalo F-35, stane več kot trikrat dražje od F-16. Dejansko bi nekatere različice F-35 lahko stale skoraj petkrat toliko kot F-16 . Pri cenah do 150 milijonov dolarjev na izvod se postavlja vprašanje: Ali lahko Lockheed Martin ohrani prevladujoč delež na svetovnem trgu ob veliko cenejši ponudbi lovskih letal iz Rusije in Kitajske?

Osebno imam svoje dvome. Seveda, če bo šlo vse po načrtih in Lockheed Martin uspe prodati več kot 3000 svojih F-35 v naslednjih 60 letih, bi lahko trenutna visoka cena letala ustvarila velik dobiček za Lockheed. Toda če jih Lockheed ne bo dovolj hitro prodal in cene znižal dovolj hitro, da bi pritegnil kupce, bo nekega dne kmalu ta seznam 10 najbolj priljubljenih lovskih letal na svetu videti precej drugače.

In Lockheed Martin bo videti veliko manj donosen.^