Vlaganje

Fiat valuta: kaj je in zakaj je boljša od zlatega standarda

Ta članek je bil posodobljen 4. januarja 2017

'V Boga zaupamo. Vsi drugi plačujejo z gotovino.'
--Anonimno

Najpomembnejša stvar pri denarju je to: ljudje morajo biti sposobni računati na njegovo vrednost in ta vrednost mora biti skozi čas stabilna. Zaradi tega so številne države v preteklem stoletju prešle na fiat valuto.

Toda kaj pravzaprav je fiat valuta in zakaj je najboljša alternativa? Poglejmo si podrobneje.

Veliko papirnatih valut drug ob drugem

Vir slike: Getty Images.Podpiranje vrednosti denarja

Fiat valuta je zakonito plačilno sredstvo, katerega vrednost podpira vlada, ki ga je izdala. Ameriški dolar je fiat denar, tako kot evro in številne druge pomembne svetovne valute.

Ta pristop se razlikuje od denarja, katerega vrednost podpira neka fizična dobrina, kot je zlato ali srebro, ki se imenuje blagovni denar. Združene države so na primer uporabljale zlati standard večino poznega 19. in začetka 20. stoletja. Oseba je lahko zamenjala ameriško valuto - pa tudi številne javne in celo nekatere zasebne dolgove - za zlato že leta 1971.

Vrednost fiat valute je podprta z močjo vlade, ki jo izda, in ne z njeno vrednostjo v zlatu ali srebru.Zakaj je fiat valuta boljša ekonomska politika

Tukaj je pogled na inflacijo v ZDA od začetka 20. stoletja:

Tabela stopnje inflacije v ZDA

Stopnja inflacije v ZDA podatki po YCharts .

Najpomembnejši vidik valute je relativna stabilnost njene vrednosti. In čeprav je inflacija zagotovo več vidikov kot le valutni standard, je to glavni dejavnik denarne politike in zmožnosti vlade, da nadzoruje ponudbo denarja.

Ameriški dolar – pa tudi številne javne in zasebne dolgove – je bilo mogoče pretvoriti v zlato do sredine tridesetih let prejšnjega stoletja, ameriški dolar pa je bil vezan na vrednost zlata do zgodnjih sedemdesetih let, ko je predsednik Nixon popolnoma prekinil razmerje med ameriški dolar in zlato. Z izjemo naftne krize in recesije v poznih sedemdesetih in zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja je inflacija postala veliko manj volatilna, deflacija pa ni bila težava.

Ključni razlog je denarna politika ZDA. Ker ima Federal Reserve večjo prilagodljivost za nadzor ponudbe in povpraševanja po valuti, je bolj sposobna omejiti vpliv večjih gospodarskih pretresov, kot je finančna kriza 2008–2009. Številni ekonomisti priznavajo, da je zmožnost vlade, da nadzoruje ponudbo valute, igrala pomembno vlogo pri preprečevanju krize – enostavno najhujše v zadnjih 80 letih –, da ne bi povzročila še večje škode ameriškemu in svetovnemu gospodarstvu.

Kar zagovorniki zlata ignorirajo

Tisti, ki se zavzemajo za zlati ali podoben standard, pogosto uporabljajo argument, da fiat valute v resnici niso nič 'vredne', saj ni ničesar oprijemljivega, kar bi podpiralo njihovo vrednost. To res ni zelo natančen opis fiat valute v primerjavi z zlatim standardom. Preprosto povedano, vrednost kaj valuta, bodisi blago ali fiat valuta, je odvisna le od tega, kaj ljudje pomisli vredno je.

In zlato v zadnjih letih ni bilo ravno stabilno ali zanesljivo:

Graf cene zlata v ameriških dolarjih

Cena zlata v ameriških dolarjih podatki po YCharts .

Kaj nam pove ta grafikon? V času negotovosti ljudje kopičijo zlato. To lahko vidite v naftni krizi in recesiji v zgodnjih 80-ih ter zadnji finančni krizi, ko so cene zlata poskočile, da bi močno padle, ko se je splošno gospodarsko okolje izboljšalo.

Zaradi te situacije je Franklin D. Roosevelt med veliko depresijo prekinil konvertibilnost ameriške valute in dolga v zlato. V skladu z zlatim standardom (zlasti ko je bilo mogoče valuto pretvoriti v zlato) je kopičenje zlata neposredno vplivalo na denarni tok, škodilo trgovini in poslabšalo recesijo. Z prekinitvijo povezave med zlatimi rezervami in valuto se lahko Federal Reserve bolje spopade z velikimi gospodarskimi pretresi v gospodarstvu.

Mislite, da je zlato odlična naložba? Zgodovinsko gledano res ni bilo:

Graf cene zlata v ameriških dolarjih

Cena zlata v ameriških dolarjih podatki po YCharts .

Ameriški delniški trg je bil veliko boljša dolgoročna naložba, odkar je Nixon v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja prekinil razmerje med zlatom in dolarjem. In od septembra 2012 je zlato padlo za 30 %, medtem ko je S&P 500 je dosegel skupni donos več kot 77 %.

koliko plačajo ambulante na funt 2015

Stabilnost je ključna

Pošteno je trditi, da bi lahko prizadevanja centralne banke Federal Reserve za omejitev vpliva gospodarske krize imela nepredvidene dolgoročne učinke, ki temeljijo na dodatnem denarju, ki je bil dan v obtok, v primerjavi z zlatim ali srebrnim standardom, ki omejuje količino denarja v obtoku. Problem sega v čase velike gospodarske krize: ko vlade potrebujejo orodja za zaustavitev ali zmanjšanje škode, je standard blaga v preteklosti imel nasproten učinek, saj ga ljudje kopičijo.

Če prekinete vez med blagom, ki ga ljudje običajno kopičijo v času krize, ter vrednostjo in ponudbo denarja, je fiat valuta boljša alternativa, vendar le dokler tisti, ki vlečejo vzvode denarne ponudbe, ohranjajo ravnovesje med ponudbo in ponudbo denarja. povpraševanje stabilno.

Tu je bistvo: valuta je orodje trgovanja. Ljudje ponavadi kopičijo zlato in srebro, ko so stvari negotove, in to je škodljivo, če omejuje tokove valut v velikem obsegu. Odstranitev razmerja med valuto in blagom ne ustvarja 'nivrednega denarja'.

Preprosto preprečuje, da bi panika povzročila večjo gospodarsko škodo v času krize, ko ljudje kopičijo podlago blagovne valute in ustavijo kolesa trgovine. In zaradi tega je fiat valuta veliko boljša od zlatega standarda.^