Vlaganje

Delničarji Fannie Mae in Freddie Mac izgubili na sodišču; Evo, kaj to pomeni za delnico

23. junij je bil velik dan na hipotekarnem trgu, saj je vrhovno sodišče odločilo o dveh vprašanjih, ki bosta močno obremenjevali prihodnost Fannie Mae (OTC: FNMA)in Freddie Mac (OTC: FMCC). Vrhovno sodišče je odločilo, da ima predsednik pooblastila za zamenjavo direktorja Zvezne agencije za financiranje stanovanj (FHFA), in je zavrnilo tožbo delničarjev več hedge skladov, ki so trdili, da je FHFA prekoračila svoja pooblastila pri obravnavi dveh subjektov, ki jih sponzorira vlada (GSE). ). Ta odločitev je v bistvu odstranila zadnjo utemeljitev za lastništvo delnic.

Delničarji ne uspejo prepričati vrhovnega sodišča

Delničarji Fannie Mae in Freddie Mac so poskušali trditi, da je struktura Zvezne agencije za financiranje stanovanj protiustavna in da vlada ni imela pravice uvesti svojega čistega dobička, ki je ves Fannie in Freddiejev neto dohodek preusmeril v vlado ZDA.

Vendar je sodnik Samuel Alito v svojem mnenju zapisal: „Ko FHFA deluje kot konservator, si lahko prizadeva za sanacijo reguliranega subjekta na način, ki, čeprav ni v najboljšem interesu reguliranega subjekta, je koristen za Agencijo in, razširitev, javnost, ki ji služi. Ta lastnost skrbništva FHFA je usodna za zakonske zahteve delničarjev.“ To pomeni, da FHFA nima fiduciarne dolžnosti do delničarjev Fannie Mae in Freddie Mac in da je njena glavna skrb širša javnost.

Fannie Mae in Freddie Mac sta ob novici o odločitvi padla za okoli 45 %.

Vrhovno sodišče

Vir slike: Getty Images.Zaloge sploh ne bi smele obstajati

Ko sta Fannie Mae in Freddie Mac med finančno krizo propadla in sta nato začela opravljati skrbniški nadzor, je vlada pustila nekaj več kot 20 % delnic obeh podjetij v neplačanju in trgovala na roza rjuhe . Vlada je to storila, da ne bi bila prisiljena konsolidirati dolga GSE v lastno bilanco stanja, kar bi pomembno vplivalo na razmerje dolga in BDP ZDA.

Če tega ne bi upoštevali, bi Fannie in Freddie šla skozi tipičen stečaj, kjer bi bili delničarji izbrisani. Obamova administracija je bila mrtva proti temu, da bi delničarji kar koli dobili, in to stališče verjetno deli tudi Bidenova administracija.

Z odstranitvijo Marka Calabrije z mesta vodje FHFA se bo spremenila tudi filozofija v zvezi s podjetji. Bidenova uprava je veliko bolj zainteresirana za to, da GSE pomagajo podpirati cenovno dostopne stanovanjske cilje in povečati dostop do posojil. V upadajočih dneh Trumpove administracije je Kalabrija za Fannie in Freddieja postavila več omejitev, ki se bodo verjetno razveljavile. Neto učinek bo povečanje toka kreditov in povečanje odtisa GSE na hipotekarnem trgu.Vlagatelji, ki upajo na sprostitev GSE izpod vladnega nadzora, bodo verjetno morali počakati na novo upravo. Izpustitev Fannie in Freddieja je bila vedno težka naloga, ki bo vključevala zapleteno zakonodajo in spravo ostrih ideoloških razlik v Washingtonu, D.C. Dovolj je reči, da apetita po njuni izpustitvi preprosto ni.

Kje to pusti delničarje Fannie Mae in Freddie Mac? Delnice Fannie in Freddie so bile vedno nekaj podobnega loterijskemu listku za sodne spore in na tej točki so bile številke objavljene in listka je brez vrednosti. Čeprav bosta Fannie Mae in Freddie Mac v prihodnje nedvomno zaslužila veliko denarja, so ti zaslužki v korist vlade in ne delničarjev. Možno je, da bi sedanji delničarji lahko sodelovali, če bosta Fannie in Freddie na koncu izpuščena, možnosti, da se to zgodi, je nemogoče oceniti, zaradi česar so podjetja neprimerna dolgoročna naložba . Delnice so na tej točki mrtev denar.^