Vlaganje

Slavni vlagatelj 'Big Short' Michael Burry je na teh dveh bankah bikovski

Ko gre za vlaganje, Michael Burry zagotovo ni nič hudega. Slavo je dosegel, ker je v bistvu skrajšal stanovanjski trg - do velikega dobička - pred veliko recesijo, kar je bil podvig pozneje opisan v uspešnici Veliki kratki, v katerem ga je upodobil Christian Bale.

Pred kratkim je Burry za svojo naložbo zaslužil 270 milijonov dolarjev GameStop , a težak trgovec na drobno ni edina nova tarča, na katero se je osredotočil. Njegovo podjetje Scion Asset Management je pravkar razkrilo, da je v zadnjem četrtletju vlagalo v megabanke Citigroup (NYSE: C)in Wells Fargo (NYSE: WFC). Bi se lahko spet lotil nečesa?

Kaj je z Citigroup?

V četrtem četrtletju je Scion kupil skoraj 33,3 milijona dolarjev klicnih možnosti pri Citigroupu, s čimer so postali največji v svojem portfelju. Tako kot večina igralcev v bančnem sektorju se je tudi Citigroup leta 2020 boril zaradi izjemno nizkih obrestnih mer in višjih kreditnih stroškov, ki so posledica pandemije.

Toda Citigroup je imel tudi svoje težave, povezane s podjetjem. Regulatorji so ga zaradi neuspeha pri odpravljanju dolgotrajnih pomanjkljivosti z notranjimi kontrolami, povezanimi z upravljanjem, podatki in upravljanjem tveganj, udarili s 400 milijoni dolarjev soglasja. Ta vprašanja so bila na pol prikazana, ko je banka pomotoma poslala 900 milijonov dolarjev strankam, ki teh sredstev niso prejela. Banka še vedno poskuša vrniti 500 milijonov dolarjev teh sredstev, vendar je sodnik pred kratkim odločil, da prejemnikom denarja ni treba vrniti.

koliko zlata je na zemlji
Slika stavbe z besedno banko na njej.

Vir slike: Getty Images.Kombinacija vseh teh vprašanj je bančno tržno vrednost potisnila precej pod njeno oprijemljivo knjigovodsko vrednost, kar je predstavljalo redko priložnost za nakup za tiste, ki še vedno vidijo njeno dolgoročno obljubo. Kljub kolcanju je zaloga Citigroupa na teh ravneh videti precej dobro. Njena regulativna vprašanja niso majhna, vendar banka že vlaga milijarde dolarjev v njihov popravek, kar bi na koncu moralo izboljšati njeno poslovanje. Citigroup ima tudi novega generalnega direktorja in namerava iti v novo strateško smer.

finančni vzvod s&p 500 etfs

Kljub pandemiji je Citigroup leta 2020 še vedno ustvaril 11,4 milijarde dolarjev dobička. Večja gospodarska spodbuda je verjetno na poti iz Washingtona, gospodarska napoved pa je zdaj veliko boljša kot pred nekaj meseci. V četrtem četrtletju je imel Burry priložnost kupiti delniške opcije za delnice po cenah od 41 dolarjev na delnico do najvišjih 61,66 dolarjev. Ker se delnice trenutno trgujejo nad 65 USD na delnico, bo Burry verjetno šel v pravo smer pri teh opcijah klica.

Pot nazaj za Wells Fargo

Burry je v zadnjem četrtletju kupil 250.000 delnic Wells Farga v vrednosti več kot 7,5 milijona dolarjev. Ta obsedena banka se bori, odkar je leta 2016 prišel na dan škandal z lažnimi računi: bančni uslužbenci so že leta v imenu strank odprli milijone nepooblaščenih računov. Toda začetek pandemije je delnice Wells Farga poslabšal. Lani je na neki točki dosegel 21 dolarjev na delnico.Od takrat pa se zaloge popravljajo. Izvršni direktor Charlie Scharf se je zavezal, da bo okrepil oddelek za investicijsko bančništvo Wells Fargo in zmanjšal tudi milijarde letnih stroškov, dela, ki trenutno potekajo. Toda ena najboljših zadnjih novic za banko je bila, da so zvezne rezerve odobrile njene načrte za prenovo strukture upravljanja s tveganji in upravljanja.

Po škandalu z lažnimi računi so Federal Reserve postavile a Omejitev premoženja v višini 1,95 bilijona dolarjev na bregu. Je že precej blizu te velikosti, zato ji je to preprečilo znatno povečanje bilance stanja. Omejitev velja že tri leta in velja za eno najdražjih bančnih kazni doslej. Odobritev načrta prenove je kritičen korak na poti k odpravi zgornje meje sredstev.

Z delnicami družbe Wells Fargo se je v zadnjem četrtletju trgovalo že približno 21 dolarjev na delnico in približno 30 dolarjev na delnico. V dneh, odkar je Fed odobril načrt prenove, so delnice skočile na več kot 37 dolarjev.

Wells Fargo je na začetku leta 2020 trgoval nad 50 USD na delnico, banka pa ima še veliko dela, da bi odstranila zgornjo mejo, zato ima Burryjeva naložba verjetno veliko več.

trava je legalizirana v katerih državah


^