Vlaganje

Facebook v primerjavi z delnico Alphabet: katero tehnološko delnico je bolje kupiti?

Dve največji podjetji za digitalno oglaševanje na svetu sta v zadnjih letih kljub ogromni tržni kapitalizaciji vlagateljem še naprej prinašali dobre donose. Delnice od Facebook (NASDAQ:FB)in abeceda (NASDAQ:GOOGL) (NASDAQ:GOOG)so se v zadnjih treh letih povečale za 133 % oziroma 141 %. To v primerjavi z S&P 500 53-odstotno rast v tem istem časovnem obdobju. Še bolj zanimivo, vrednotenja dveh tehnoloških delnic ostajajo prepričljiva po njihovi močni uspešnosti.

Toda katera od teh dveh tehnoloških delnic je videti kot boljši nakup za vlagatelje, ki danes kupujejo delnice?

kaj je trgovanje po delovnem času
Oseba, ki gleda tabele na prenosnem računalniku.

Vir slike: Getty Images.

Rast

Oba velikana digitalnega oglaševanja hitro rasteta. Toda vodja družbenih omrežij Facebook je očiten zmagovalec na tem področju.

Zadnji 12-mesečni prihodek Facebooka v višini 105 milijard dolarjev je na primer za 48 % višji od 71 milijard dolarjev prihodkov podjetja v letu 2019. To je v primerjavi s 36-odstotno rastjo Googlovega matičnega podjetja Alphabet v tem istem časovnem obdobju.Dobiček operaterja platforme družbenih medijev raste še posebej hitro, saj ima Facebook koristi od znatnega operativnega vzvoda. Njen neto prihodek v zadnjih 12 mesecih se je v primerjavi z letom 2019 povečal za več kot 115 % in se je povzpel na 39 milijard dolarjev. Medtem se je Alphabetov neto prihodek v zadnjih 12 mesecih v višini 63 milijard dolarjev prav tako hitro povečal, čeprav s počasnejšimi 85-odstotno stopnjo rasti.

koliko dolga ima apple

Vrednotenje

Zanimivo je, da Facebook trguje po bolj konzervativnem vrednotenju - zlasti če ga gledamo poleg njegove hitrejše rasti.

Alphabet ima razmerje med ceno in prodajo 8,8, Facebook pa ni veliko višji, saj je 10,4. Ta delta je verjetno več kot upravičena s hitrejšo rastjo Facebooka. Medtem imata Facebook in Alphabet enako razmerje med ceno in prostim denarnim tokom 33, Facebook pa dejansko trguje po nižjem razmerju med ceno in zaslužkom kot Alphabet; njegovo razmerje med ceno in zaslužkom je 28, medtem ko je Alphabetovo razmerje 31.Zaradi še bolj prepričljivega argumenta za delnico Facebooka v primerjavi z delnico Alphabet analitiki pričakujejo, da bo dobiček na delnico Facebooka v petih letih rasel s povprečno letno stopnjo 29 %, medtem ko je konsenzna napoved za Alphabet 24 % letna rast.

Razsodba

Čeprav ima vsaka naložba tveganja, se zaradi konzervativnega vrednotenja obeh podjetij glede na njihov potencial rasti zdita naložbi, ki bi lahko dolgoročno uspela.

Vrednost bankovcev s srebrnim certifikatom iz leta 1957

Ne samo, da so njuni finančni podatki in vrednotenja videti privlačni, ampak obe podjetji imata koristi od zelo močnih konkurenčnih prednosti: Alphabet ima vodilno vlogo v obsegu in tehnologiji pri iskanju, Faceboook pa ima koristi od neprimerljivega omrežnega učinka v prostoru družbenih medijev, s skupno 3,5 milijarde edinstvenih mesečno aktivni uporabniki na svojih platformah družbenih omrežij.

Toda zdi se, da ima Facebook prednost, ko gre za rast in vrednotenje, zaradi česar je danes privlačnejša naložba za vlagatelje, ki razmišljajo o nakupu katerega koli od teh strokovnjakov za digitalno oglaševanje.^