Vlaganje

Expedia, Inc. z HomeAway še eno pridobitev

In tako se nakupovanje nadaljuje: lačna spletna potovalna agencija Expedia (NASDAQ:EXPE)je ponovno odprl svojo denarnico za pridobitev velikega premoženja. V začetku tega meseca je objavil, da je dosegel dogovor o nakupu alternativnega ponudnika nastanitve HomeAway (NASDAQ:AWAY.DL).

Vir: American Advisors Group prek Flickra

To je zadnji v nizu dragih nakupov za Expedia, ki je doslej letos pobrala takšne dobrote, kot sta Orbitz Worldwide in Travelocity. Oglejmo si ta zadnji velik nakup podjetja, ga postavimo v širši kontekst in preverimo, ali je smiseln za njegovo poslovanje.

Nov dom
HomeAway je na videz videti drag. Expedia se je strinjala, da bo plačala približno 3,9 milijarde dolarjev v gotovini in delnicah za podjetje, razdeljeno na 10,15 dolarja v prvem in nekaj več kot 0,2 deleža drugega za vsako delnico svojega prihodnjega premoženja.To se zniža na 38,31 USD na delnico HomeAway, kar je približno 20-odstotna premija na končno ceno delnice dan pred razglasitvijo posla.

zakaj so bile zaloge vrhunskih ladij tako visoke

Na primerjalni osnovi ta znesek ni videti tako strm v primerjavi z vrednotenjem drugega velikega igralca v prostoru za najem doma za turiste, AirBnB. Po zadnjem krogu financiranja se zdi, da je podjetje vredno več kot 25 milijard dolarjev.

v kaj vlaga warren buffett

Velik del te ocene je seznam domov na njegovi strani. Po podatkih podjetja ponuja prostor v več kot 2 milijonih od njih.Teh 25 milijard dolarjev je več kot šestkrat več, kot jih Expedia nameni za nakup HomeAway, ki trenutno navaja približno polovico manj domov (1,2 milijona ali več). Čeprav obe podjetji nista povsem primerljivi (uporabniki AirBnB ponavadi najamejo prostor v svojem glavnem bivališču, medtem ko zaloge HomeAway običajno sestavljajo drugi domovi), je koncept nastanitve DIY enak.

Obe podjetji sta bili na poti visoke rasti prihodkov. HomeAway je od leta 2011 uspel skoraj podvojiti letno vrh, na skoraj 447 milijonov dolarjev lani.

Čisti dobiček pa ni šel po isti poti. Od IPO podjetja leta 2011 je nenadoma navzgor in navzdol; v letu 2014 je na letni ravni padel za 24 % in dosegel 13,4 milijona dolarjev. Torej je morda dobro kapitaliziran lastnik z bogatimi izkušnjami na področju potovanj ravno tisto, kar HomeAway potrebuje za izboljšanje te vrstične postavke in njeno doslednejšo rast.

Tekmovalni popotniki
Ko že govorimo o rasti, se je Expedia v veliki meri odločila, da bo to dosegla tako, da je šla po poti pridobitve. Na nek način v resnici nima izbire – trenutno sodeluje v oboroževalni tekmi s svojim najverjetnejšim tekmecem, Skupina Priceline (NASDAQ:BKNG).

Podjetji sestavljata duopol, ki sedi na vrhu spletnega potovalnega prostora. Tja so prišli s številnimi prevzemi in še naprej kupujejo sredstva. Priceline se je z Expedia skoraj poenotila; doslej je letos med drugimi naložbami pridobil nagrade dobavitelju Rocketmiles, hotelski podatkovni in analitični rešitvi PriceMatch.

Torej je vsaj del Expediaine motivacije za nakup HomeAway verjetno povezan s prehitevanjem Priceline. Ni lahko – ali poceni – ohraniti prevladujoč položaj na trgu.

Unovčenje
Ampak ne bojte se, vlagatelji. Expedia si to lahko privošči.

Denarna komponenta nakupa HomeAway znaša skupaj le malo milijardo dolarjev. To je dve tretjini 1,5 milijarde dolarjev gotovine in kratkoročnih naložb, ki jih je imela družba konec septembra. To pomeni, da se za financiranje nakupa ne bo treba zadolževati.

Torej, na splošno bi rekel, da je HomeAway dober posel za podjetje, ki ga naenkrat postane glavni igralec v vročem segmentu potovalnega trga in za denarne izdatke, ki ne bodo porušili financ.

Toda verjetno se bo nadaljevalo soočenje pri nakupu sredstev med Expedia in Priceline. Bilanci obeh družb sta trenutno v dobri formi; pa bi se lahko začeli zvijati, če bosta vztrajala pri podaljšanju svojih nakupovalnih potovanj.

delnice za nakup za 500 dolarjev


^