Vlaganje

Delnice eBay so v ognju: kaj bi morali vedeti pametni vlagatelji

Spletno mesto za e-trgovino in dražbe eBay (NASDAQ:EBAY)gori leta 2021. Podjetje je ob začetku pandemije pridobilo rekordno število strank, saj so se ljudje izogibali osebnemu nakupovanju.

eBay uporablja ta zagon za optimizacijo poslovne uspešnosti. Vodstvo pričakuje, da se mnogi kupci, ki so se prijavili med pandemijo, ne bodo dolgoročno zadržali, zato se osredotoča na ohranjanje strank z visoko vrednostjo. To je ena od nekaj stvari, ki bi jih morali vlagatelji vedeti o eBayu, saj se delnice dvigujejo višje.

Ženska, ki prejema svoje pakete od dostavljalca.

Vir slike: Getty Images.

Kar najbolje izkoristite

Ob začetku pandemije v drugem četrtletju eBaya 2020 je podjetje dodalo sedem milijonov aktivnih kupcev, kar je največ v zgodovini podjetja. eBay je nadaljeval z dodajanjem kupcev v naslednjem letu, vendar se je ta trend v zadnjem četrtletju obrnil. Gospodarska ponovna odprtja so privedla do tega, da potrošniki preživijo več časa stran od doma. Ni presenetljivo, da se je manj kupcev obrnilo na eBay in posledično je podjetje med prvim in drugim četrtletjem 2021 izgubilo sedem milijonov aktivnih kupcev.

Kljub temu je s 159 milijoni močnih aktivnih kupcev za 3 % več kot v istem četrtletju 2019. Poleg tega je eBay naredil nekaj sprememb v svoji promocijski dejavnosti, da bi ciljal na stranke z višjo vrednostjo, tako da medtem ko se skupno število zmanjšuje, kakovost kupcev se je izboljšalo. Evo, kaj je vodstvo povedalo o tej zadevi v zadnjem razpisu o zaslužku:Vzporedno smo ukinili stare taktike, ki so vodile do kupcev z nizko vrednostjo, redkih ali enkratnih kupcev. Naša baza kupcev se začenja razvijati na podlagi te strategije. Ti veliki kupci rastejo v primerjavi z letom nazaj, njihova poraba na eBayu pa raste še hitreje. Ta bolj kakovostna mešanica kupcev povečuje vrednost za prodajalce in bo dolgoročno vodila k izboljšanju zdravja našega ekosistema.

Čeprav je eBay izgubljal vse aktivne kupce iz četrtletja v četrtletju in iz leta v leto, je pridobil kupce z visoko vrednostjo, ki so v tem obdobju tudi povečali svojo porabo. Te VIP stranke predstavljajo 20 % vseh kupcev eBaya, vendar predstavljajo 75 % celotne nakupne vrednosti. To je v ostrem nasprotju s kupci nizke vrednosti, ki predstavljajo polovico celotnega blaga, vendar prispevajo le 5 % bruto količine blaga. Ta nova usmeritev bo ključnega pomena za podjetje, saj ustvarja prihodke tako, da na svoji platformi prevzame odstotek (stopnja prevzema) celotnega obsega transakcij.

eBay je svoje kupce in prodajalce preselil tudi na lasten plačilni sistem. Prehod pomaga poenostaviti prodajni proces in zmanjša zamude, ko kupci opravijo nakup in plačajo.Kombinacija zmanjšane promocijske dejavnosti in migracije plačil je povečala stopnjo prevzema eBaya na 11,3 % v drugem četrtletju z 9,2 % v obdobju pred letom dni.

Kaj bi to lahko pomenilo za vlagatelje

Te najnovejše spremembe lahko izboljšajo dolgoročno dobičkonosnost za eBay in povečajo že odlično operativno maržo v zadnjem desetletju.

Grafikon EBAY operativne marže (TTM).

Podatki po YCharts .

Zdi se, da je trg navdušen, saj so delnice eBaya letos pridobile 45 odstotkov. Upravljanje je dovolj prepričan v svoje možnosti povečati svoj cilj odkupa delnic za letošnje leto z 2 na 5 milijard dolarjev. Izkušeni vlagatelji bi morali biti pozorni in eBay uvrstiti na seznam delnic, ki si jih morajo ogledati.^