Vlaganje

Letos padla za 25 %, kaj je narobe z zalogami Wixa?

Leto 2021 je bilo doslej prijazno za vlagatelje. The S&P 500 Indeks, ki spremlja uspešnost 500 velikih podjetij v Združenih državah Amerike, se je do danes povečal za približno 18 % (YTD), kar je več kot podvojilo dolgoročno povprečje 9-odstotnega letnega donosa. Vendar pa je bilo letos pod pokrovom veliko hitro rastočih in tehnoloških delnic. Ena od teh zalog je Wix.com (NASDAQ:WIX), ki se je od tega pisanja zmanjšala za okoli 25 % od začetka leta in je letos zaostala za širokim trgom za 43 %.

Kaj se letos dogaja z delnicami Wixa? Ali ima podjetje težave ali je to le tipična nestanovitnost trga? Raziščimo.

Oseba, ki se naslanja na okno, razočarana.

Vir slike: Getty Images.

lahko imate 2 401k načrtov

Wix je imel razočarajoče rezultate v drugem četrtletju

Če pogledate Wixov letni delniški grafikon, je velik padec prišel takoj po tem, ko je podjetje objavilo rezultate zaslužka v drugem četrtletju. Prihodki so v četrtletju narasli za 34 % v primerjavi z letom prej na 316 milijonov dolarjev, zbiranja (dejanski dolarji, ki jih je Wix zbral od strank) pa so narasli za 29 % v primerjavi z letom 2008 na 343 milijonov dolarjev. Stranke Wixa običajno kupujejo naročnine na njegovega ustvarjalca spletnih mest za večletna obdobja, ki se plačajo vnaprej, zato mora Wix v svojem finančnem poročanju odložiti veliko prihodkov.

Pomik navzdol po izkazu poslovnega izida, Wix's bruto marža v tem obdobju znašal 62 %. To je nižje kot v preteklosti zaradi hitro rastočega segmenta poslovnih rešitev, ki ima trenutno zelo nizke bruto marže. Njegov osrednji izdelek za izdelavo spletnih strani, ki je v okviru Creative Solutions, je v drugem četrtletju dosegel 75-odstotno bruto maržo, kar poudarja močno dobičkonosnost te poslovne enote.Ker Wix še vedno reinvestira za rast, je ravno na pragu prostega denarnega toka, saj je v četrtletju ustvaril le 14,7 milijona dolarjev. To vas ne bi smelo skrbeti, če ste vloženi v Wix, vendar upamo, da se bo prosti denarni tok v prihodnjih letih z dozorevanjem podjetja povečal.

Na splošno je videti, da v tem poročilu v drugem četrtletju ni bilo razloga za skrb. Zakaj so torej vlagatelji delnice prodali? Vse se je zdelo na Wixove smernice za celo leto. Vodstvo je zmanjšalo svoje smernice za zbiranje za leto 2021 s 1,44 milijarde USD na 1,46 milijarde USD na 1,4 milijarde USD na 1,435 milijarde USD. Čeprav je to le rahel padec smernic, so vlagatelji verjetno zaskrbljeni, da bo Wix priča upočasnitvi rasti zaradi pandemije COVID-19.

Wix ima še vedno velike priložnosti za rast

Kot vlagatelj nikoli ni dobro, če podjetje zniža svoje celoletne smernice. Toda če pogledate Wix z daljšim časovnim okvirom, potem se slika začne videti veliko bolj rožnata . Njegov segment poslovnih rešitev, ki zajema orodja za e-trgovino (podobno kot Shopify ) in druge naročnine za ljudi, ki želijo prodati stvari, so v zadnjem četrtletju povečale zbirke za 66 % na 80 milijonov dolarjev.Velik del te rasti izhaja iz povečanja bruto obsega plačil (GPV), za katerega vodstvo pričakuje, da bo leta 2021 doseglo 10 milijard dolarjev, v primerjavi s 5,4 milijarde dolarjev leta 2020. Vse več strank uporablja plačila Wix. To bo povečalo skupno stopnjo prevzema Wixa pri obsegu plačil, ki ga obdeluje, kar bi moralo sčasoma povečati bruto maržo tega segmenta.

Nato Wix pričakuje novo rast od partnerstev, ki jih podpisuje z velikimi podjetji. Pred kratkim je podpisala ekskluzivno pogodbo z Vistaprintom, spletno storitvijo tiskanja in trženja za podjetja. Wix bo zdaj poganjal vsa spletna mesta strank Vistaprint, za katere vodstvo pričakuje, da bodo v naslednjih nekaj letih v Wix pripeljali na stotine tisoč novih strank.

Stabilna rast iz Creative Solutions, hitro sprejemanje poslovnih rešitev in podpis tega velikega partnerstva bi morali Wixu pomagati, da bo v naslednjih nekaj letih še naprej povečeval prihodke in zbiranja po visoki stopnji.

Wixova ocena je videti boljša

Kombinacija padca delnic, medtem ko je posel rasel, je pripeljala Wixovo vrednotenje na bolj razumno točko. S tržno kapitalizacijo 10,4 milijarde dolarjev se delnice Wixa trguje z razmerjem med ceno in prodajo (P/S) 7,4 glede na najnižjo točko njegovih celoletnih navodil za zbiranje za leto 2021. S 66 % bruto marže to pomeni, da bo Wix verjetno imel močne marže prostega denarnega toka v velikem obsegu, zaradi česar bo ta visok P/S veliko bolj obvladljiv kot podjetje s tipično bruto maržo pod 50 % ali 40 %.

Poleg tega je z jasno potjo do rasti prek novega partnerstva Vistaprint in vključitve novih podjetij v poslovne rešitve verjetno, da bodo letne zbirke Wixa čez nekaj let veliko višje.

Delnice Wixa so bile letos smrdljive. Toda posel gre v redu. Če vas zanimajo delnice Wixa, je to lahko pravi čas za nakup, če nameravate zadržati dolgoročno.

davčni prihodek od trave v Coloradu


^