Vlaganje

Dow Jones raste, ko IBM napoveduje velik spinoff, McDonald's poroča o pozitivni rasti prodaje v ZDA

Število zahtevkov za brezposelnost v ZDA se je v tednu, ki se je končalo 3. oktobra, komajda izboljšalo in se je zmanjšalo le za 9.000 na 840.000. Medtem ko ameriško gospodarstvo okreva po ukazih o ostanku doma zaradi pandemije, ki so bili uvedeni v začetku tega leta, izguba delovnih mest ostaja velik problem.

Ne tako velika novica o brezposelnosti ni bila dovolj, da bi iztirila borzo. The Dow Jones Industrial Average (DJINDICES: ^ DJI)se je ob 11.25 po EDT povečal za približno 0,2 %, s Mednarodni poslovni stroji (NYSE:IBM)najmočnejši izvajalec. IBM je napovedal velik spinoff, največjo potezo doslej od tehnološkega velikana do ponovne postavitve v dobo računalništva v oblaku.

Delnice od McDonald's (NYSE:MCD)se ni dobro odrezal, rahlo padel, kljub temu, da je podjetje poročalo o rasti prodaje v ZDA in povečalo svoje dividende.

Digitalni oblak na črnem ozadju.

Vir slike: Getty Images.

IBM napoveduje velik spinoff

IBM je veliko stavil na hibridni oblak, ko je lani plačal 34 milijard dolarjev za nakup Red Hata. V četrtek je tehnološki gigant napovedal, da bo svoje poslovanje z upravljanimi infrastrukturnimi storitvami, ki je del globalnega segmenta tehnoloških storitev, odcepil v novo neodvisno podjetje. Ta poteza bo IBM-u omogočila, da se 'osredotoči na svojo odprto hibridno platformo v oblaku in zmogljivosti umetne inteligence.'Novo podjetje, ki se za zdaj imenuje NewCo, bo ustvarilo približno 19 milijard dolarjev letnega prihodka, s čimer bo daleč največji igralec v industriji upravljanih infrastrukturnih storitev. NewCo bo služil 4.600 strankam, vključno z več kot 75 % Fortune 100, in ostaja IBM-ov prednostni partner za infrastrukturo.

v kaj naj zdaj investiram

IBM vidi hibridni oblak kot priložnost za 1 bilijon dolarjev. Podjetje je izgubilo bitko v javnem oblaku - ta trg prevladuje Amazon Spletne storitve in Microsoft Azurno. Vendar je IBM ugotovil, da njegove stranke najdejo veliko vrednost v pristopu hibridnega oblaka v primerjavi z all-in v javnem oblaku. S spinoffom se bodo sprostila sredstva, tako da bo IBM lahko dodatno vlagal v svojo hibridno platformo v oblaku.

Kot je danes, storitve predstavljajo več kot 60 % IBM-ovih prihodkov. Ko bo spinoff končan, bo večina IBM-ovih prihodkov prišla iz programske opreme in rešitev. Osredotočenost na programsko opremo z visoko maržo bi lahko pripomogla k povečanju končnega rezultata, vendar odcepitev predstavlja korak stran od integriranega poslovnega modela, ki IBM-u služi že vrsto let.IBM je zagotovil tudi predhodne rezultate za tretje četrtletje. IBM pričakuje, da bo v tretjem četrtletju poročal o prihodkih v višini 17,6 milijarde USD in prilagojenem dobičku na delnico v višini 2,58 USD. Prihodki so bili nekoliko višji od pričakovanj analitikov, medtem ko je bil EPS v skladu z ocenami.

Odcepitev, ki bo predvidoma končana do konca leta 2021, pomeni veliko spremembo za podjetje, ki v zadnjih nekaj letih ni uspelo prepričati vlagateljev, da njegova preobrazba napreduje. Delnice IBM-a so se do četrtka pozno zjutraj ob novicah zvišale za približno 6,9 %. Delnice so se od začetka leta nekoliko znižale.

McDonald's poroča o solidnih rezultatih v ZDA

Globalno gledano je McDonald's v tretjem četrtletju zabeležil primerljivo znižanje prodaje zaradi šibkosti na mednarodnih trgih. Skupna primerljiva prodaja se je zmanjšala za 2,2 % v primerjavi s 5,9 % rastjo v enakem obdobju lani. Toda ZDA so bile svetla točka, kljub padajočemu številu gostov. Primerljiva prodaja v ZDA se je povečala za 4,6 %, kar je posledica večjih velikosti naročil in močne uspešnosti ob večerji.

Septembra, zadnjega meseca četrtletja, so bile stvari videti še bolje, saj je trženjska spodbuda spodbudila nizko dvomestno primerljivo rast prodaje v ZDA. Rast je bila septembra pozitivna za vse dele dneva, vključno z zajtrkom. Manj vožnje na delo v najhujši pandemiji je najbolj prizadela prodajo zajtrka.

'Naše edinstvene prednosti, vključno z našo neprekosljivo prisotnostjo po vsem svetu, napredno dostavo in digitalne zmogljivosti ter trženjski obseg, so med pandemijo postale še pomembnejše,' je dejal izvršni direktor McDonald'sa Chris Kempczinski.

Poleg pozitivnih prodajnih rezultatov v ZDA je McDonald's objavil, da zvišuje svoje četrtletne dividende. Nova dividenda v višini 1,29 USD na delnico, ki jo je treba plačati 10. decembra delničarjem, ki so bili registrirani 1. decembra, predstavlja 3-odstotno povečanje.

Delnice McDonald'sa niso imele koristi od te novice in so se do četrtka pozno zjutraj znižale za okoli 0,3%. Delnice so letos še vedno višje za okoli 14 %.^