Kariere

Nimate strokovnih referenc? Tukaj je, kaj storiti

Čeprav a soliden življenjepis in močan razgovor vam lahko pomaga približati zaposlitev, podjetje, s katerim se pogovarjate, se lahko odloči, da vas samostojno preveri, preden razširi ponudbo. Če ste v delovni sili že kar nekaj časa in ste sestavili dolg seznam stikov, to ne bo problem. Kaj pa, če ste popolnoma novi v delovni sili ali ste imeli prejšnjo službo, a ste jo pustili v slabih odnosih? Ali kaj, če bi delali samo za podjetje, ki zaposlenim preprosto prepoveduje, da bi služili kot reference? V katerem koli od teh scenarijev vas morda čaka izziv.

Toda tu je dobra novica: če ste pripravljeni postati ustvarjalni, vam bo morda uspelo poiskati nekaj referenc, ki vam lahko pomagajo pri zaposlitvi, ki jo iščete. Tukaj je opisano, kako pristopiti k tej nalogi, odvisno od tega, kje ste v svoji karieri.

Človek, ki sedi za mizo in govori po telefonu

VIR SLIKE: GETTY IMAGES.

Če ste nedavno diplomirani

Številni kandidati za zaposlitev, ki so šele končali fakulteto, se lotijo ​​iskanja brez dejanskih delovnih izkušenj. Če je temu tako, ne skrbite – niste brez možnosti. Prvič, lahko prosite svoje nekdanje profesorje, da jamčijo za vaše trdo delo in značaj, zlasti tiste, ki ste jih precej dobro poznali. Prav tako lahko vprašate svojega starega trenerja tekaške ekipe, direktorja igre ali katero koli osebo, s katero ste komunicirali v neakademskem, a smiselnem okolju.

Poleg tega, če imate soseda ali družinskega prijatelja, za katerega ste kdaj delali, bodisi v okviru varstva otrok, sprehajanja psov ali odstranjevanja snega, ne oklevajte in se dotaknite tega vira. Morda niste imeli službe s to osebo v tradicionalnem smislu, a če je ta oseba pripravljena govoriti o tem, kako zanesljiva oseba ste, je to morda prav.Ne pozabite, da je večina delodajalcev razumnih, ko gre za pridobivanje referenc od novih diplomantov. Konec koncev, od vas ni mogoče pričakovati, da boste pripravili seznam uspešnih podjetij, ki bodo jamčili za vas, če še nikoli niste delali v pisarni – zato ne bodite sramežljivi, da bi šli po prej omenjeni poti.

Po drugi strani pa, če ste delali s krajšim delovnim časom ali ste imeli pripravništvo med fakulteto, imate srečo, saj vam ljudje, ki ste jih prijavili, zlahka služijo kot reference. Ni pomembno, ali se prijavljate v računovodsko podjetje in referenca, ki jo navedete, je vaš stari vodja iz kavarne v kampusu - če ta oseba lahko potrdi, da ste se vsak dan pojavili pravočasno, da bi pomivali posodo, in vseskozi ohranjate dober odnos, vam bo to pomagalo pri oblikovanju.

Če ste izkušen uslužbenec

Če ste že imeli vsaj eno zaposlitev za polni delovni čas, boste pri referencah verjetno veljali za drugačne standarde kot za nedavnega diplomanta. Vendar ne obupajte, če se ne morete obrniti na svoje nekdanje sodelavce, bodisi zato, ker ste odšli v slabih razmerah ali ker vam je prepovedano promovirati kot solidnega zaposlenega, kot ste bili – na voljo so vam tudi drugi viri.Najprej se obrnite na tiste sodelavce, ki ste jih spoznali prek profesionalnih kanalov, kot so poslovne konference, a s katerimi nikoli niste sodelovali. Čeprav ti ljudje ne bodo mogli potrditi, da ste nenehno presegali pričakovanja in izpolnjevali roke, lahko govorite o svojem znanju in strasti v industriji. In to bi lahko zadostovalo, da bodoči delodajalec tvega na vas.

Prav tako lahko poskusite stopiti v stik z nekdanjimi sodelavci, ki niso več v podjetju, v katerem ste skupaj delali. Če je temu tako, potem prepoved služenja kot reference verjetno ne bo veljala.

Če ste nekoliko bolj obupani, lahko prosite najemodajalca, sostanovalca ali dolgoletnega prijatelja, naj priskoči in pomaga. Vsi ti ljudje se lahko pogovarjajo z vašim značajem, in če je vaš nabor spretnosti močan, vam bo delodajalec morda pripravljen dati priložnost, če ni bolj tradicionalnih referenc.

Čeprav vsako podjetje ne bo vztrajalo pri strokovnih referencah, če iščete delo, boste morali biti pripravljeni posredovati nekatera imena. Zato naredite svoje delo vnaprej in sestavite seznam, čeprav je dokaj kratek. V nasprotnem primeru vas lahko ujamejo pri prepletanju – in pri tem tvegate, da boste izgubili sicer odlično službo.^