Vlaganje

Dollar Tree ni več Pure Play Dollar Store in to je v redu

Dolarsko drevo (NASDAQ:DLTR)že nekaj let preizkuša višje cene blaga v svojih trgovinah, toda zaradi pomanjkanja inflacije, tesnega trga dela in nenehnih motenj v dobavni verigi trgovec na drobno močno zvišuje cene.

je borza v mehurčku

Morda bi ga morali od zdaj naprej imenovati Dollar-Fifty Tree, ker bodo potrošniki morda težko našli na njegovih policah kaj, kar stane dolar.

Oseba, ki drži dolarske bankovce in dvigne palec.

Vir slike: Getty Images.

Naraščajoči stroški nizkih cen

Tako imenovane dolarske trgovine so bile to samo po imenu že leta, Dollar Tree pa je bil dolgo edini prodajalec na drobno v vesolju. Vendar pa je huda zastopniška bitka s hedge skladom Starboard Value pred tremi leti prisilila podjetje, da opusti koncept in začne testiranje višjih cenovnih točk v svojih trgovinah.

Ni šlo za vsesplošno zvišanje cen, temveč za poseben oddelek v svojih trgovinah, imenovan Dollar Tree Plus, ki mu je omogočil zaračunavanje višjih prodajnih cen. To se zdaj širi širše po trgovini, saj se dvignejo na 1,25 dolarja ali 1,50 dolarja, morda več.V njegovih trgovinah še vedno ne boste našli zares dragega blaga, kot ga boste General dolarja (NYSE: DG)ali sestrska veriga Family Dollar, ki redno zalaga izdelke, ki stanejo tudi do 10 USD ali več (čeprav je večina blaga še vedno v rezervi za 1 USD). Namesto tega Dollar Tree še tako rahlo pritiska na okvir, da bi nadomestil višje stroške, ki jih ima.

zakaj podjetja skrbijo za cene svojih delnic

V zadnjem četrtletju je Dollar Tree dejal, da so ga naraščajoči stroški pošiljanja stali med 1,50 in 1,60 dolarja na delnico dobička. Več kot 30 let je Dollar Tree vztrajno ohranjal ceno 1 dolar, a tudi to se mora vdati tej gospodarski realnosti.

Pot do večje dobičkonosnosti

Delniški trg je bila novica zagotovo všeč, saj so delnice trgovca na drobno povišale za 15 %, in to z dobrim razlogom. Z le malo zvišanjem cen Dollar Tree omogoča, da ponudi večje velikosti in večjo izbiro, kar bi moralo povečati promet v trgovini, prodajo in dobiček.Predsednik in izvršni direktor Michael Witynski je v izjavi dejal: 'Verjamemo, da nam bo testiranje dodatnih cen nad 1 dolarjem za izdelek Dollar Tree omogočilo, da sčasoma razširimo naš asortiman, uvedemo nove izdelke in zadovoljimo več vsakodnevnih potreb naših strank.'

Čista prodaja se je v drugem četrtletju povečala le za 1 % na 6,3 milijarde dolarjev, dobičkonosnost pa se je povečala za 12 % na 1,23 dolarja na delnico. To se morda ne zdi tako super po letu pandemije, toda Dollar Tree je bil eden tistih trgovcev na drobno, ki je veljal za bistvenega. Lani se je njegova prodaja v tem obdobju povečala za 9 %, kar pomeni, da je bil njen tokratni dobiček za 62 % večji kot v istem četrtletju leta 2019.

Kljub temu so težave v dobavni verigi škodile maržam in delnice so padle za 12 %, potem ko je podjetje objavilo poročilo o zaslužku.

kako deluje kratek stik

Prihaja več možnosti, kako porabiti več denarja

Dollar Tree je bil že nekaj časa v načinu preobrata zaradi prevzema slabe verige Family Dollar, vendar se je slika dobička vztrajno izboljševala. Zdaj bo povečal število trgovin z višjimi cenami, ki jih upravlja.

Trgovec je na dobri poti, da bo do konca proračunskega leta odprl 500 trgovin Dollar Tree Plus, do konca prihodnjega leta pa pričakuje, da bo odprl še 1500 lokacij. Do leta 2024 namerava imeti 5000 trgovin Dollar Tree Plus.

Trenutno ima pod eno streho tudi 105 kombiniranih trgovin ali skupnih trgovin Dollar Tree-Family Dollar in pričakuje, da jih bo v proračunskem letu 2022 dodal še 400, s potencialom do 3000 v naslednjih nekaj letih. Ustvarjanje kombinirane trgovine je bilo pot do prefinjeno uvesti višje cene v trgovino z dolarji, ne da bi zares dvignili cene.

Witynski je dejal, da tudi pasica Dollar Tree ne bi bila imunska in opozoril: „Naša obljuba blagovne znamke je, da stranke dobijo veliko vrednost za to, kar porabijo pri Dollar Tree. To obljubo bomo še naprej močno ščitili, ne glede na ceno, ali je 1,00 $, 1,25 $, 1,50 $.'

Še vedno velika stvar

S skoraj 16.000 trgovinami in morda še na tisoče, ki prihajajo, se bo Dollar Tree še naprej boril za Dollar General za naslov največjega diskonta po številu trgovin (njegov tekmec ima več kot 17.000 trgovin), tudi če popusti ne bodo tako globoki, kot so navajen.

10 najboljših delnic za nakup zdaj

Kljub temu je bila to nujna sprememba za Dollar Tree in bi morala nagraditi vlagatelje v prihodnjih četrtletjih.^