Vlaganje

Ali ima Verizon težave z dolgovi?

Številke naslovov so osupljive. Verizon (NYSE: VZ)ima 129 milijard dolarjev dolga in s pričakovanimi izdatki okoli 40 milijard dolarjev potreben za novo dražbo spektra, bi se njen dolg lahko povečal leta 2021.

Na prvi pogled se zdi obremenitev Verizona ogromna, še posebej, če pomislite, kaj je treba porabiti za izgradnjo omrežja 5G po nakupu spektra. Toda po natančnejšem pregledu dolg Verizona morda ni tako slab, kot se zdi.

Balvan dolgov, ki se vali na hrib.

Vir slike: Getty Images.

Dolg v perspektivi

Na absolutni osnovi je znesek dolga Verizona velik in potencialno zaskrbljujoč. Ko pa primerjamo podjetje s konkurenti AT&T (NYSE:T)in T Mobile (NASDAQ:TMUS), številke niso tako zastrašujoče.

Ker vsako podjetje različno poroča o povezavah s strankami in je AT&T zdaj konglomerat z velikim medijskim poslom, spodnje številke niso ravno jabolka za jabolka, vendar dajejo dobro primerjavo podjetij.Podjetje Stranke Dolg (mrq) Operativna marža (mrq) Dolg/Stranka
Verizon 94,4 milijona 129,1 milijarde dolarjev 20,7 % 1.367 $
AT&T 80,8 milijona 157,2 milijarde dolarjev 12,3 % 1.946 $
T Mobile 102,1 milijona 71,1 milijarde dolarjev 8,4 % 696 $

Vir: Objave o zaslužkih podjetja. Mrq = zadnje četrtletje.

Vidite lahko, da ima AT&T največ dolgov na stranko, vendar ima veliko večji posel kot samo brezžično, zato je ta številka z razlogom višja. Vendar je treba omeniti, da so njegove marže veliko nižje od Verizonovih, kar bi moralo skrbeti vlagatelje v AT&T.

kako izračunati odstotek čistega dohodka

Verizon ima skoraj dvakrat večji dolg na stranko kot T-Mobile, vendar več kot dvakrat večjo operativno maržo. In tu se ti dve podjetji najbolj razlikujeta. Verizon si prizadeva zgraditi najboljše brezžično omrežje in zanj zaračunavati premijo, T-Mobile pa si prizadeva za nižje stroške in posledično potencialno večjo bazo uporabnikov.Obresti niso problem

Upoštevati moramo tudi, da se Verizon zadolžuje za izjemno nizke obrestne mere. Na grafikonu lahko vidite, da so njegovi stroški za obresti relativno nizki, če jih primerjate s čistim dohodkom in prostim denarnim tokom (ki bi oba že vključevala stroške obresti).

VZ Celotni dolgoročni dolg (četrtletni) grafikon

VZ Skupni dolgoročni dolg (četrtletno) podatki po YCharts

Verizon lahko več kot prenese povečanje dolga za nakup več spektra, če je izplačilo vredno. In glede na Verizonove marže bi lahko bilo.

ali plačuješ davek na dividende

Zakaj je 5G naslednja velika stava Verizona

Če bo Verizon kakršna koli rast, bo to zaradi povezav 5G. Brezžična povezava 4G že leta precej stagnira s počasno, a neimpresivno rastjo povezave.

5G bi to lahko spremenil in odprl številne nove možnosti za Verizon. 5G že omogoča Verizonu, da ponuja domača vozlišča z brezžično povezavo, kar bi lahko pripeljalo Verizon v milijone več domov in nadomestilo kabelske povezave. Povezane naprave se širijo tudi z novimi tehnologijami, kot so avtonomna vozila, slušalke za virtualno resničnost in robno računalništvo, ki potrebujejo hitre in zanesljive povezave. Verizon bi lahko te nove trge uporabil za razširitev svojega poslovanja. 5G ne pomeni le zadovoljevanja obstoječih strank pametnih telefonov.

Ko vidite, da se za spekter porabi na desetine milijard dolarjev, bi vam morala priti na misel ta rast. Verizon tega ne bi porabil za vzdrževanje svojega trenutnega poslovanja; ideja je, da se pito močno razširi.

Dolg družbe Verizon ni problem

Z izjemno nizkimi obrestnimi merami Verizona in vodilnimi maržami v industriji menim, da dolg ni velika skrb za podjetje. Pravzaprav bi moral verjetno porabiti več kot konkurenti za pridobitev spektra in izgradnjo naslednje generacije brezžičnih povezav, da bi lahko naslednje desetletje zaračunal premijo.

Dokler je 5G podjetje v rasti za Verizon, dolg podjetja ne bo problem in njegova četrtletna dividenda v višini 0,6275 USD na delnico naj bi še naprej rasla. In z več načini za povečanje povezav je Verizon ena velika, dolgočasna telekomunikacijska zaloga, nad katero sem navdušen.^