Vlaganje

Ali zadovoljstvo zaposlenih v UPS in FedExu vpliva na njihove cene delnic?

Splošno sprejeta je modrost, da 'podjetniški poznavalci' vedo več o podjetjih, za katera delajo, kot mi ostali. Torej splošno sprejeto, da je slavni svetovalec hedge skladov George Muzea napisal knjigo, ki temelji na ideji, Nekaj ​​vitalnih v primerjavi z nepomembnimi mnogimi (preučitev časovnega razporeda notranjih nakupov delnic glede na kasnejšo uspešnost zalog).

Toda 'sprejeto' ali ne, je ideja pravilno ? Ali imajo zaposleni res toliko boljši vpogled v obete svojih podjetij kot mi ostali? Ali lahko njihova mnenja napovedujejo, kako dobro bodo delnice njihovih podjetij delovale v prihodnosti?

Vprašali smo naše prijatelje na spletnem mestu za raziskave zaposlovanja Glassdoor.com da preuči vprašanje za nas in preuči, ali samoocene zaposlenih treh največjih ameriških podjetij za dostavo paketov -- FedEx (NYSE:FDX), UPS (NYSE: UPS), in, samo za zabavo, poštna služba Združenih držav Amerike – je imela kakršen koli odnos do tega, kako so ta 'podjetja' delovala.

prihajajoče delnice za ogled

Rezultati so bili osupljivi.


vir: Glassdoor.com.Velika slika
Na splošno analiza Glassdoorja kaže, da so zaposleni v FedExu na splošno bolj optimistični glede možnosti svojega podjetja kot FedExovi konkurenti – in to velja že kar nekaj časa. V 14 četrtletjih, zajetih v tem poročilu, so zaposleni pri FedExu svojemu podjetju dali povprečno oceno kakovosti »3,6«. Nasprotno pa so zaposleni v UPS svojemu podjetju ocenili 3,3, poštni delavci v ZDA pa so dali USPS nizko oceno 2,8.

Te ocene so do neke mere poučne. Od konca drugega četrtletja 2010 do konca tretjega četrtletja 2013 – obdobje, zajeto v raziskavi – so delnice FedExa nekoliko presegle delnice UPS in so se v 14 četrtletjih zvišale za 58,5 % na 57,3 %. (USPS očitno ima brez cene delnice. Toda glede na to, da skoraj ne mine teden brez kakšnega časopisnega ali drugega poročanja o ogromnih četrtletnih izgubah USPS in pogostih spogledovanjih s stečajem, če USPS naredil če imate zaloge, obstaja velika verjetnost, da ne bi šlo dobro).

Pa vendar, če pogledamo natančneje, je težko reči, da nam nihanja v mnenjih zaposlenih v njihovih podjetjih sploh veliko povedo o tem, kako se bodo delnice teh podjetij obnesle v bližnji prihodnosti.Postavitev velike slike pod mikroskop
Muzea je v svoji knjigi o trgovanju z notranjimi informacijami ugotovil, da celo pametni korporativni poznavalci imajo težave pri napovedovanju, kako bodo njihova podjetja uspela šest mesecev v prihodnosti – in očitno tudi to omejeno raven vnaprejšnjega prepoznavanja ni lahko doseči.

V četrtem četrtletju 2010 so zaposleni pri FedExu ocenili možnosti svojega podjetja s '3,8' – nad povprečjem za podjetje. Toda v šestih mesecih po tej oceni delnice FedExa le komaj stopijo v vodo. Do konca teh šestih mesecev, v drugem četrtletju 2011, so bili zaposleni v FedExu še bolj optimistični glede svojega podjetja – vendar brez dobrega razloga. Namesto, da bi se dvignil, je FedEx v naslednjih treh mesecih izgubil 30 % svoje tržne kapitalizacije.

Seveda je bilo vrhunsko zaupanje, ki so ga zaposleni FedExa v svojem podjetju večino let 2012 in 2013, končno nagradili z dvigom cene delnic v zadnjih šestih mesecih. Kljub temu se zdi, da je napovedovanje ocen zaposlenih FedEx v veliki meri zadeti ali zgrešiti.

prvi korak v procesu kapitalskega proračuna je

Podobno je bil nadpovprečni optimizem pri tekmecu FedEx UPS v tretjem četrtletju 2011 hitro okrepljen z močna zaloga pri UPS v naslednjih šestih mesecih. Toda podobno zaupanje, izraženo v prvem četrtletju 2012, ni bilo. (Namesto tega je delnica padla za 9 %). Šele v zadnjih devetih ali 10 mesecih smo opazili razmeroma visoko zaupanje zaposlenih, ki se ujema z resnično močnimi zalogami pri UPS.

Neumni odvzem
Ali vse to pomeni, da je ideja o tem, da notranji ljudje vedo več o svojih podjetjih kot mi, napačna? Ne natančno.

Kot pojasnjuje Muzea v svoji knjigi, je pri iskanju namigov za uspeh podjetja pri notranjih osebah ključnega pomena, da natančno veste kaj nekakšen insajder, ki ga opazujete. Na primer, »dejanja častnikov in podpredsednikov« – ljudi, ki vidijo vse gibljive dele in vedo, kako deluje organizacija kot celota – so še posebej pomembna in poučna za obete podjetja. Nasprotno pa mnenja nenavadnih delavcev, ki morda ne vidijo veliko podjetja izven svojih posameznih oddelkov, morda ne bodo uporabna za ugotavljanje, kako deluje podjetje kot celota.^