Osebne Finance

Ali trpite zaradi dragih 'mehkih odvisnosti'?

Več ur gledanja ponovitev, preverjanje dlančnika vsakih 15 minut, preživetje jutra za brskanje po spletu za kupčijo – to skorajda niso vedenja, ki kljubujejo družbenim normam. In res, kaj je narobe s preverjanjem svojih sporočil ali malce preveč grizljanjem nohtov?

koliko stanejo letne karte za Disney

Nič. Dokler ni ne nič, tj.

Če jih naredite preveč, se neškodljive navade spremenijo v nekaj veliko bolj zloveščega in samouničujočega – kar strokovnjakinja za samopomoč Judith Wright imenuje 'mehke odvisnosti'. In da ne bo pomote: mehke odvisnosti lahko močno vplivajo na vaše čustveno in finančno počutje. .

Znaki mehke odvisnosti
Pretiravanje z nakupovanjem, prenajedanje, neskončno gledanje televizije in prenašanje neprepustne popkovine do interneta so običajne mehke odvisnosti, pravi Wright.

Psihološki znaki obolelih so lahko subtilni, vendar je čustveni beg zelo resničen: 'nam oropajo čas, nas otrpnijo od naših občutkov, utišajo našo zavest in izčrpajo našo energijo,' pravi. (Lahko vzamete ta kviz na njeni spletni strani, če želite videti, ali so nekatere vaše navade postale verodostojne mehke odvisnosti.)Kadar mehke odvisnosti vključujejo denar, povzročajo še en stranski učinek: finančni beg. Če jih ne nadzorujete, lahko stvari, kot so dolgočasna poraba, priročno nakupovanje in dnevno trgovanje, hitro uidejo izpod nadzora in postanejo čustvene in finančne cementne galoše.

Dovolj je le nekaj preveč klikov in nenadoma:

  • Priročno nakupovanje se spremeni v goro dolgov s kreditnimi karticami.
  • Trgovanje z delnicami in z njimi požre vaše dolgoročno bogastvo.
  • Zmagovalne ponudbe na dražbenih mestih požrejo denar, ki ste ga zbrali za predplačilo za vaš sanjski dom.

Kako navade postanejo škodljive
Lahko ste najbolj samozavestna oseba na planetu in še vedno trpite za mehko odvisnostjo od porabe. To je zato, ker stvari, ki olajšajo upravljanje z našim denarjem, tudi otrpnejo naše možgane glede tega, kaj se v resnici dogaja z našimi financami.Razmislite o kreditnih karticah: tako kot žetoni za poker, predstavljajo samo denar. Študije kažejo, da ko kupujemo plastiko, porabimo več, ker ne doživljamo nelagodja pri ločitvi od dejanske mrzle, trde valute. (To tudi pojasnjuje, zakaj nikoli nisem šel iz Targeta samo s stvarmi na mojem nakupovalnem seznamu.)

Spletno nakupovanje, trgovanje z delnicami, dražbena mesta - ista stvar. Narejeno zmerno, vse je v redu. Vendar ni potrebno veliko, da se naše zanašanje na ta orodja spremeni v škodljivo odvisnost.

Prekinite slabe navade, preden postanejo odvisnosti
Zaradi te tanke meje med 'neškodljivo navado' in 'mehko odvisnostjo' je težko spregledati ali odstraniti brstenja problematična področja. ne.

Če se zaskrbljenost zaradi finančnih posledic vaših vsakdanjih dejanj celo občasno prebije skozi podzavest v področje priznanja, se je vredno pogledati globlje.

1. Osvežite svoj denarni tok
To storite tako, da spremljate svojo porabo - vendar z zasukom. Ta preizkušena vaja vedno odpre oči. Toda analizi porabe bomo dodali element globine:

  • Vsaj tri dni (dva tedna je še bolje) zabeležite dejanske podatke o vsakem denarju, ki ga porabite.
  • Tu je zasuk: v naslednji uri zapišite, kako ste se zaradi te transakcije počutili (npr. 'Kupec je za kratek čas napihnjen, vendar sem se po 30 minutah spet počutil nemirno').
  • Dodatni kredit: Poskusite ugotoviti vse sprožilce, ki so vas spodbudili, da ste vzeli denarnico.

Po nekaj dneh boste lahko prepoznali nekatere povezave med umom in denarjem, ki jih morda nikoli ne bi zaznali, če ne bi bile preverjene. Precej pogosto je prevladujoč občutek, ki ga ljudje doživljajo, otrplost – niti se ne spomnijo ali pridobijo veliko izpolnitve iz teh navad.

2. Izračunaj ceno sreče
Sedite s svojimi zapiski in seštejte, koliko denarja ste porabili. Nato ga primerjajte s količino zadovoljstva, ki jo je vsaka transakcija prinesla v vaše življenje.

Vam je ta pulover prinesel veselje v vrednosti 45 $? Odgovor je seveda subjektiven. Zato razmislite tudi o tem, koliko ur ste porabili za mučenje v službi, da bi plačali jopico. Zdaj, ali je bilo vredno?

Postavljanje takšnih vprašanj bo pomagalo povečati vašo finančno ozaveščenost na drugačen način kot preprosto pregledovanje povzetka transakcij s kreditno kartico prejšnjega meseca.

3. Upravljajte svoj denar bolj smiselno
Vzemite si nekaj časa, da zapišete nekaj stvari, ki resnično prispevajo k vaši kakovosti življenja – predmeti, dogodki, iskanja in nakupi, ki so vam dali trajen udarec in so bili vredni porabljenega časa in denarja.

Nato naredite seznam stvari, ki ste jih pripravljeni spremeniti glede tega, kako danes ravnate z denarjem, da sprostite psihološki in finančni prostor, da boste lahko sledili stvarem, kot so tiste, ki ste jih pravkar zapisali.

Začnite z majhnimi stvarmi (npr. izklop televizorja, preklic premium kabla in pridružitev Y z družino) in napredujte do večjih sprememb, ki bi jih želeli narediti. Le nekaj popravkov rutinskih navad porabe se lahko resnično sešteje.

Če se vam zdi, da zdrsnete nazaj k starim navadam, preglejte svoj seznam stvari, ki vzbujajo veselje, in ne pozabite, da lahko malo samonadzora vas in vaše finance obvaruje na poti.

Več načinov za finančno samozavedanje:

  • 60-sekundni vodnik po ravnotežju med življenjem in denarjem
  • 5 načinov, kako prenehati kupovati neumne stvari
  • Znojite se in prihranite 26.000 $


^