Vlaganje

Ali je Activision preplačal za Candy Crush?

Leta 2015 je Activision Blizzard (NASDAQ:ATVI)sklenila pogodbo o pridobi King Digital , matično podjetje priljubljene mobilne igre Candy Crush . King upravlja na stotine družabnih, brezplačnih mobilnih iger z milijoni uporabnikov po vsem svetu.

Toda kljub temu, da je imel v lasti enega najbolj priljubljenih mobilnih naslovov vseh časov, so Kingove delnice vztrajno upadale zaradi slabega poslovanja pred nakupom. Zakaj je torej Activision plačal 20-odstotno premijo, da bi požrl Kingove delnice? Oglejmo si.

Ženska gleda v pametni telefon

Vir slike: Getty Images.

je ups dobra zaloga za nakup

Koliko je stalo Activision Blizzard?

Novembra 2015 je Activision objavil, da bo kupil King Digital za 5,9 milijarde dolarjev v gotovini. Takrat je King Digital ustvaril 2 milijardi dolarjev prihodkov in 641 milijonov dolarjev dobička iz poslovanja. To pomeni, da je Activision uspelo pridobiti King z razmerjem med ceno in prodajo nekaj manj kot tri in razmerjem med ceno in poslovnim dohodkom približno devetkrat. Za referenco, drugim založnikom iger je všeč Elektronska umetnost (NASDAQ: EA)in Interactive Take-Two (NASDAQ:TTWO)trenutno trguje po bistveno višjih večkratnikih.

Elektronska umetnost Vzemi dva Kralj (leta 2015)
Razmerje med ceno in prodajo (TTM) 7 6 3
Razmerje med ceno in poslovnimi prihodki 30.6 38.3 9.2

Vir: Koyfin.com. TTM = zaostalih 12 mesecevČeprav se zdi, da je King trgoval s popustom v primerjavi s svojimi kolegi, je nedvomno obstajal dober razlog za to. Do konca leta 2015 se je število mesečnih aktivnih uporabnikov (MAU) King Digital zmanjšalo za 16 % glede na leto prej. Temu so sledile rezervacije (celotni prihodki, za katere se pričakuje, da bodo priznani v življenju uporabnika) in dobički, ki so se zmanjšali za 10 %.

koliko ljudi ima študentska posojila

King je opazil povečano konkurenco v mobilnem prostoru, kar se je začelo odražati v njegovih financah. Za Kinga je bil ta odkup logičen pobeg pred naraščajočim pritiskom.

Kako je King Digital zdaj?

Od pridobitve se je Kingovo mesečno število aktivnih uporabnikov še naprej zmanjševalo. Čeprav to morda zadeva nekatere delničarje, to ni edina številka, na katero je treba biti pozoren. V zadnjih petih letih je King vztrajno povečeval svojo operativno maržo in je služil kot dragocen lijak za druge pomembne franšize Activision Blizzard.Leta 2020 je King ustvaril 2,16 milijarde dolarjev prihodkov in 857 milijonov dolarjev dobička iz poslovanja. V petih letih, odkar je Activision pridobil King, je Activision povrnil 60 % svoje nakupne cene v vrednosti 5,9 milijarde dolarjev iz dobička iz poslovanja, obenem pa vztrajno povečeval operativno maržo z 32 % na 40 %.

Poleg boljše donosnosti se zdi, da so prizadevanja Activisiona pri uporabi Kingove množične uporabniške baze za navzkrižno promocijo svojih drugih priljubljenih franšiz obrodila sadove. Call of Duty Mobile pravkar predstavil svoje najuspešnejše četrtletje doslej in novo Hudič naslov, Diablo Immortal , naj bi bil med regionalnim testiranjem dobro sprejet.

Čeprav je nemogoče potegniti neposredne ločnice med Kingovimi uporabniki in Activisionovim uspehom pri drugih mobilnih blagovnih znamkah, ni mogoče ovreči, da je Activisionu zagotovil veliko in raznoliko občinstvo za trženje.

kako hitro lahko prodate delnico po nakupu

Ali lahko King Digital raste od tukaj?

Zdi se, da je največja skrb, ki so jo imeli delničarji ob nakupu Kinga, strmo upadanje števila uporabnikov. Od leta 2016 do 2019 se je Kingovo število uporabnikov zmanjšalo za neverjetnih 37 %! Vendar se zdi, da ta upad stagnira. V zadnjem letu se je Kingovo povprečno število MAU dejansko povečalo za približno 1%. Čeprav je lepo videti ta trend številk v pravi smeri, King zagotovo še ni ven iz gozda.

Lagal bi, če bi rekel, da ta majhen enkratni porast MAU simbolizira velike spremembe. Konkurenca na področju mobilnih iger bo verjetno le še naraščala, saj je mobilni telefon daleč največji in najhitreje rastoči trg iger na srečo. Po navedbah enega vira je mobilni telefon leta 2020 predstavljal več kot polovico vseh prihodkov od iger na srečo in ni presenetljivo, da je to pritegnilo veliko konkurence, vključno s samim Activision Blizzard.

A če je jasno, to ne pomeni, da je Activision preplačal. Medtem ko se bo konkurenca neizogibno zagrela, se bo vedno našlo občinstvo, ki bo uživalo v Kingovih igrah, ki minejo čas. In zdi se, da je Activision našel prave načine za monetizacijo občinstva. Leta 2016 je King Digital v povprečju znašal 3,92 USD na leto na mesečno aktivnega uporabnika, vendar se je do konca leta 2020 ta številka povečala na 8,38 USD.

Kljub vse manjši bazi uporabnikov je King Digital letos za Activision Blizzard ustvaril 857 milijonov dolarjev dobička iz poslovanja. Zdi se, da je pri tej ravni dobička iz poslovanja Activision dosegel absolutno kupčijo s King Digital.^