Vlaganje

Delta Air Lines nadaljuje z nizko zmogljivostjo

Pred dvema mesecema je bila večina direktorjev letalskih družb izjemno naklonjena preostanku leta 2021. Močan dvig povpraševanja po prostem času je privedel do polnih letal in visokih cen vozovnic med poletno konico sezone. Medtem so letalske družbe opazile vse več znakov, da se bo povpraševanje po službenih potovanjih po dnevu dela začelo resno okrevati.

Žal je poletni porast primerov COVID-19 v ZDA in hospitalizacij spodkopal okrevanje tega povpraševanja. Prejšnji teden so ameriški letalski velikani Delta Air Lines (NYSE: DAL), American Airlines (NASDAQ:AAL), in United Airlines (NASDAQ:UAL)vsi so znižali svoje napovedi v tretjem četrtletju. Vendar naj bi Delta vseeno zabeležila prilagojeni dobiček za četrtletje, s čimer bo nadaljevala svojo dolgoletno uspešnost.

Delta trims vodenje

Pred dvema mesecema je Delta Air Lines napovedala, da se bodo prihodki v tretjem četrtletju zmanjšali za 30 % do 35 % v primerjavi z letom 2019 zaradi 28 do 30 % manj zmogljivosti. Ta uspešnost je pomenila nizko do srednje enomestno zmanjšanje prihodka enote od ravni pred pandemijo.

Delta je predvidevala, da bodo prilagojeni stroški na enoto brez goriva poskočili za 11 % na 14 % glede na tretje četrtletje 2019, predvsem zaradi vpliva nižje zmogljivosti in stroškov obnove letalske družbe. Kljub temu so ti obeti nakazovali, da bo Delta objavila soliden četrtletni dobiček, brez ugodnosti zadnjega kroga zvezne podpore na izplačane plače za letalske družbe. Za primerjavo, v drugem četrtletju je zabeležila prilagojeno izgubo pred obdavčitvijo v višini 881 milijonov dolarjev.

Letalo družbe Delta Air Lines parkirano na asfaltu.

Vir slike: Delta Air Lines.Delta Air Lines je v četrtek znižal četrtletno napoved. Zdaj pričakuje, da se bodo prihodki približali spodnji meji prvotnega razpona navodil – za 35 % manj kot leta 2019 –, saj je zadnji val pandemije povzročil premor v okrevanju poslovnih potovanj. Delta je tudi dejala, da zdaj pričakuje, da se bodo prilagojeni stroški na enoto brez goriva povečali za 15 %, predvsem zaradi povečanih stroškov dela.

Na drugi strani je prevoznik znižal svojo oceno cene goriva za približno 6 %, kar je bolj ali manj izravnalo povečanje glede na obete glede stroškov, ki niso goriva. Posledično Delta ostaja na pravi poti, da v tem četrtletju zabeleži prilagojeni dobiček, čeprav z nižjo maržo, kot je sprva predvidevala.

Globlji rezi pri Americanu in Unitedu

American Airlines in United Airlines sta morala še močneje znižati svoje napovedi. Američani so ves čas pričakovali, da bodo izgubili denar. Prvotno je bilo ocenjeno, da bi se prihodki od tretjega četrtletja 2019 zmanjšali za 20 % ob zmanjšanju zmogljivosti za 15 % do 20 %, medtem ko bi se prilagojeni stroški na enoto, ki niso goriva, zvišali za 8 % do 12 %. Ta obeti so se prevedli v prilagojeni razpon glede marže pred obdavčitvijo od minus-3% do minus-7%.Zdaj American pričakuje, da se bo skupni prihodek od tretjega četrtletja 2019 zmanjšal za 24 % na 28 %. To ga je prisililo, da je znižalo svojo napoved marže pred obdavčitvijo za 7 odstotnih točk, na razpon od minus 10 % do minus 14 %.

United Airlines gre malo bolje kot American. Z vstopom v četrtletje je pričakovala, da se bodo prihodki na enoto nekoliko povečali v primerjavi s tretjim četrtletjem 2019. To bi ji omogočilo, da bi kljub predvidenemu 17-odstotnemu skoku prilagojenih stroškov na enoto za negorivo izkazalo prilagojeni dobiček.

Letalo United Airlines, ki leti čez oblake.

Vir slike: United Airlines.

Zdaj United ocenjuje, da se bodo prihodki zmanjšali za približno 33 % ob zmanjšanju zmogljivosti za vsaj 28 %, kar pomeni, da se bo prihodek na enoto zmanjšal za do 7 %. Čeprav bodo stroški na enoto morda nekoliko boljši od pričakovanih, prevoznik zdaj pričakuje, da bo v tem četrtletju objavil prilagojeno izgubo pred obdavčitvijo. United Airlines je prav tako odstopil od prejšnje projekcije, da bo zaslužil v četrtem četrtletju.

Delta ostaja vodilna v industriji

Delta Air Lines je nekaj let pred pandemijo dosledno ustvarjal najvišje marže med tremi velikimi letalskimi družbami. V zadnjih letih so vodje United Airlines zvenili optimistično glede zapolnitve te vrzeli v dobičkonosnosti. Prvotna napoved Uniteda za tretjo četrtino je nakazovala, da napreduje k temu cilju.

Namesto tega bo maržna premija Delta Air Lines v primerjavi z United Airlines verjetno ostala približno podobna tistemu, kjer je bila pred pandemijo. Medtem pa dolgoletna družba American Airlines še bolj zaostaja za svojimi tekmeci.

Delta je v dobrem položaju, da ohrani svojo vrhunsko dobičkonosnost, ko si industrija opomore od pandemije. Lani je podjetje uresničilo načrt za dramatično poenostavitev svoje flote do konca leta 2025, pri čemer je veliko svojih najstarejših letal zamenjalo z najsodobnejši modeli kot je Airbus A321neo. Ta načrt bi moral smiselno zmanjšati Deltine stroške na enoto v naslednjih petih letih in dvigniti njen zaslužek na rekordno raven.^