Vlaganje

Daniel Yergin o novem zemljevidu energije

Daniel Yergin, avtor Pulitzerjeve nagrade in priznani strokovnjak za energetiko in mednarodne odnose, se vrača v oddajo, da bi razpravljal o stanju energetskih trgov in svoji knjigi Novi zemljevid: energija, podnebje in spopad narodov . Teme vključujejo: naraščajoče cene nafte, pomanjkanje zemeljskega plina, kitajski energetski krč in drugo.

Če želite ujeti celotne epizode vseh brezplačnih podcastov The Motley Fool, si oglejte naš center za podcaste. Če želite začeti vlagati, si oglejte naš vodnik za hiter začetek vlaganja v delnice. Celoten prepis sledi videoposnetku.

Ta video je bil posnet 29. septembra 2021.

kako določiti odstotek lastništva v podjetju

Nick Sciple: Dobrodošli v Industrijski fokus . Jaz sem Nick Sciple. Danes z veseljem pozdravljam podpredsednika IHS Markita, priznanega strokovnjaka za energijo in avtorja Pulitzerjeve nagrade Daniela Yergina. Gospod Yergin se nam je nazadnje pridružil na podcastu pred približno letom dni, da bi razpravljali o svoji najnovejši knjigi Novi zemljevid, energetsko podnebje in spopad narodov, v kateri ste sedeli, s tem okvirom in prihodnostjo energetskih trgov. No, v zadnjem letu se je veliko spremenilo, zato je The New Map zdaj na voljo v mehki vezavi z novim posodobljenim epilogom in zato smo veseli, da je gospod Yergin spet z nami, da deli svoje misli o dogajanju v energetsko industrijo v zadnjem letu. Daniel Yergin, dobrodošli nazaj Industrijski fokus .

Daniel Yergin: Hvala, Nick. Res je super, da ste spet z vami in vašim občinstvom.Sciple: Lepo, da ste tukaj, veliko se pogovarjate. Želim izvleči citat iz vašega novega epiloga. Pravite: 'Geofizikalni zemljevidi se spreminjajo zelo počasi, toda politični, tehnični in gospodarski zemljevidi se lahko zelo hitro spremenijo, kar razkriva, da nove topografije predstavljajo številne izzive in jih je treba skrbno premišljevati.' Pravite: 'To je teren, na katerem smo danes.' Če pogledate v zadnjem letu ali več, bi rekli, da je največja sprememba zemljevida energije, ki ste jo videli.

Yergin: Največja sprememba količine energije se je zgodila s cenami. Pred letom dni smo še vedno v pesimizmu propada, ki je prišel z zaustavitvijo gospodarstva in je bil pričakovan obrat na trgih, vendar je prišel zelo hitro in žal imate, nerad uporabljam ta kliše, popolna nevihta, kjer se zagotovo združujejo različne stvari, ki motijo ​​oskrbo in pošiljajo cene na ravni, ki imajo velik vpliv na svetovno gospodarstvo, in mimogrede, motnje v državi in ​​nato v življenju ljudi.

Sciple: Nazadnje, ko smo vas imeli na razstavi, cene nafte, West Texas Intermediate, danes gledate okoli 39 dolarjev za sod, kot beležimo tukaj, ravno okoli 75 dolarjev za sod, pred enim letom ste v Zahodnem Teksasu imeli BP in še kakšen drug rek 'Hej, morda so tu največje potrebe po nafti. 'V zadnjem mesecu je predsednik Biden zaprosil OPEC za povečanje proizvodnje nafte. Kako smo prišli sem, kjer je takšno nihanje in iz tega je povpraševanje doseglo vrhunec, zato je povpraševanje tako veliko, da moramo prositi OPEC za proizvodnjo, kaj se je zgodilo?Yergin: Ali ni presenetljivo, da je predsednik dejansko vstopil v OPEC, tudi v času, ko regulatorno postavlja omejitve za domačo industrijo, zato je vzbudil veliko obrvi. A kaže, da je Joe Biden že dolgo v Washingtonu in ve, da visoke cene bencina niso dobre za ljudi, ki so na položaju. Zgodilo se je, kar ste opozorili, v svetovnem gospodarstvu smo doživeli oživitev, tudi z odstopanjem in ponovnimi valovi COVID -a, svetovno gospodarstvo pa se je močno vrnilo. To pomeni, da se je povpraševanje zelo močno vrnilo. Nenadoma imate Kitajsko, ki uvozi več kot 25 odstotkov več utekočinjenega zemeljskega plina kot lani in primanjkuje premoga, ker je Kitajska delavnica po vsem svetu in določa preostali svet. Imate povpraševanje po povpraševanju, to imate v Evropi, v Združenih državah Amerike, povpraševanje po nafti bo v naslednjih nekaj letih še naprej naraščalo, morda ne enakomerno, vendar bo raslo, hkrati pa boste sem imel vrsto motenj, vključno z nekaj sto tisoč sodčki, ki so bili izločeni iz Mehiškega zaliva, ki še vedno ne delujejo. Trg plina je tako tesen. Ljudje zdaj prehajajo na nafto. Izračunamo morda 600.000 sodčkov na dan nepričakovanega novega povpraševanja po nafti in to se pokaže. Kje se pokaže? To se pokaže v ceni.

Sciple: Za koga bi rekli, da so zmagovalci in poraženci, ko se trg razvija? Vsekakor je bilo odlično leto, ko sem bil proizvajalec energije, energetski sektor S&P 500 pa je resno ogrozil celoten trg, toda kot ste omenili, težave z dobavno verigo morda pridejo do inflacije, ko pomislite na zmagovalce in poražene. Razložite nam to.

Yergin: No, seveda, če ste proizvajalec blagovne nafte, zemeljskega plina, ste glede prihodkov veliko boljši, kot ste pričakovali. Mislim, da trgi to prepoznajo. Očitno zelo dobro poznam energetsko stanje Indije. Indija je kupila 85 odstotkov nafte, zato je zvišanje cen nafte res velik udarec za gospodarstvo, kot je Indija. To je njihova plačilna bilanca. Prizadene potrošnike, vpliva na razpoloženje potrošnikov in na žepne knjige potrošnikov, ko te stvari tečejo skozi sistem. Nekateri od teh so zaradi politik pritisnili na zmanjšanje domače proizvodnje zemeljskega plina v Evropi. Toda povpraševanje po plinu se povečuje, zaloge utekočinjenega zemeljskega plina pa postajajo vse manjše, kar se odraža v celotnem gospodarstvu. Seveda je Velika Britanija trenutno poseben primer, ko bencinskim črpalkam zmanjkuje bencina, ker nimajo voznikov tovornjakov, ki bi premikali zaloge.

Sciple: O drugih stvareh, o katerih smo govorili zadnjič, ko smo vas imeli na podcastu, ni samo trg nafte, kar vidimo tam, ampak tudi zemeljski plin. Omenili ste pomanjkanje, ki ga vidimo v Evropi. Videli smo tudi Bidennovo upravo, ki je plinovodu Severni tok 2 omogočila premik naprej, kar bi teoretično odprlo veliko več oskrbe z zemeljskim plinom v Evropi, vendar opažamo to ogromno pomanjkanje. Kaj mislite, da se tukaj dogaja z Rusijo in Evropo ter pomanjkanjem zemeljskega plina?

Yergin: Kar se je zgodilo, je v Evropi premalo prostora za shranjevanje. Skladiščenja v Rusiji je malo, ker so imeli v začetku leta in v lanski zimi hladno vreme, zato zaloge niso bile dopolnjene. Severni tok bi ob začetku obratovanja prinesel več plina. Verjamem, da je končano. To je v resnici politično vprašanje, saj na eni strani Bidnova administracija govori o napredku, ker ne želijo nadaljevati bitke z najpomembnejšim zaveznikom Nata v Evropi, Nemčijo. Po drugi strani pa si kongres še vedno prizadeva, da bi uvedel še večje sankcije, da bi preprečil dobavo zemeljskega plina, ki je dokončan. Ampak zdaj mislim, da bi Evropejci želeli, da bi v sistem priteklo več zemeljskega plina. Zapreti morajo tovarne. Zaprite tovarne gnojil, ki potrebujejo zemeljski plin, kar se nato odraža v proizvodnji hrane v Združenem kraljestvu. Toliko je udarnih učinkov tega, kar se zgodi, ko imate, ne glede na to, ali imenujete energetski krč ali energetsko krizo. Če bomo imeli hladno zimo, bomo imeli po svetu težke čase in že je na delu na Kitajskem, kjer so nameravali umakniti premog, zdaj pa resnično obupajo, da bi v svoje gospodarstvo dobili več premoga .

Sciple: Mislim, da oboje ponazarja napetosti med argumentom o prehodu, ki ga potrebujemo za zmanjšanje emisij fosilnih goriv po vsem svetu, hkrati pa moramo prižgati luči. Za oblikovalce politik, kako se spopadate s temi izzivi?

kateri semester zajema fafsa 2020-21

Yergin: Mislim, da si Nick opozoril na vprašanje, ki je zdaj na mizi. V novem zemljevidu je vse to opisano, kako smo do leta 2050 dosegli 0 ogljikovih atomov, zdaj pa se je to prizadevanje zares pospešilo do leta 2030, kar je bil bobnaž, o tem pa toliko vidite v medijih. Izkazalo se je, da morate pogledati tudi leta 2021 in 2022. Dejansko svet upravlja celo 86 bilijonov dolarjev svetovnega gospodarstva, ki 80 odstotkov deluje na fosilna goriva. Če to v bližnji prihodnosti prekinete, boste imeli hude gospodarske učinke, vključno s tem, da boste inflacijo vključili v gospodarstvo. Mislim, da se bodo politiki udeležili te podnebne konference Classico v začetku novembra. Nenadoma se mi zdi, da se lahko knjige o igrah spremenijo, kar se dogaja zdaj. Osredotočiti se morajo tukaj in zdaj, pa tudi po cesti.

Sciple: Da. Nekajkrat ste pisali o prihajajoči novembrski konferenci v Glasgowu. Konference Združenih narodov o podnebnih spremembah, saj je to po mojem mnenju pomemben mejnik v načrtu za podnebne spremembe. Če želite reči pariška konferenca, kakšen je bil prejšnji zemljevid zemljevida? To je morda naslednji. Zakaj je po vašem mnenju ta posebna konferenca tako pomembna?

Yergin: No, prišlo je do takšnega pritiska in Bidennova uprava je tako močna, da bi uresničila agendo. Ampak to ni tako kot Pariz. Pariz je sklenil sporazum s 194 državami, ki je rekel: 'V redu, želimo ohraniti, da se temperature ne dvignejo za dve stopinji Celzija bolj od predindustrijskih ravni, za stopinje in pol.' To je potem postal ta čisti 0 ogljik, kar pomeni podjetja, države, 72 odstotkov svetovnih emisij je zdaj pod neto 0 ogljikom. Obstaja pa vprašanje, kako to potisniti naprej. Ampak ni ene same stvari. Mislim, da bodo prišli iz Glasgowa. Mislim, da je stvar, ki jo je treba gledati, pravzaprav finančna. Mislim, da boste morda videli zelo velike užitke finančnih institucij, da se zavežejo, recimo desetine in desetine bilijonov dolarjev za podnebje in trajnost. Potem mislim, da se dogaja tudi to, da se finančni regulatorji, kot je SEC, celo Federal Reserve spremenijo v podnebne regulatorje. To je nov teren za finančne regulatorje. To bo zapleteno, vendar pričakujte, da bodo tudi iz Glasgowa prišle nekatere izjave o tem. Mislim, da bosta to dve največji stvari, na katere bi morali gledati pri državah v razvoju, ker morda nista na isti strani. Ker se ne morejo osredotočiti le na podnebje, se morajo osredotočiti na revščino in gospodarsko rast in imajo različne agende. Slišal sem, da nekatere države v razvoju pravijo: „Naš načrt ni enak kot Nizozemska. Nismo bogata država kot države Zahodne Evrope. Za zmanjšanje revščine v naši državi potrebujemo več komercialne energije. ' To sem slišal v Indiji, v Nigeriji.

Sciple: Vesel sem, da ste omenili države v razvoju, ker vidite te naslove, ne glede na to, ali bomo imeli v ZDA visoke cene zemeljskega plina, ko bo zima padla na ščuko ali pa bo primanjkljaj v Evropi ali na Kitajskem, morate verjeti, da na ljudi prihaja pomanjkanje. Ne razumemo vseh teh naslovov. Kakšno je stanje oskrbe z energijo in drugod po svetu? Bi morali pričakovati podobna vprašanja, o katerih smo govorili v Evropi in na Kitajskem?

Yergin: Mislim, da ja, če se svetovne cene plina dvignejo, se cena nafte dvigne. To je svetovna cena, zato vpliva na vse. Mislim, da sem za Indijo že odgovoril, da je to problem. Če ste država v razvoju in ste slučajno izvoznik nafte ali pa to pomaga vaši zakladnici, boste imeli več prihodkov. Toda za večino držav v razvoju je to velik udarec in velik udarec za gospodarsko rast. Mislim, da nas mora skrbeti, kaj to združuje z inflacijo, da se konča dobavna veriga motenj, ker je to posledica svetovne rasti, ker je bilo svetovno gospodarstvo kljub vsemu na zelo dobri poti rasti . Videli pa smo veliko inflacijo, ki morda ni tako prehodna.

Sciple: Ja, in bistveno, cene energije so osnova vseh teh stvari. Zaradi poceni zemeljskega plina so vse stvari, ki jih izdelujete na osnovi energije zemeljskega plina, veliko cenejše, kar je bil zadnji udarec, ki je v zadnjih 10 letih kupil gospodarstvo, vzpon Shella in podobne stvari, ki jih vidite.

Yergin: Naj kar skočim na to, da je bilo to veliko, zdaj je to samoumevno. Na našo politiko na Bližnjem vzhodu, tudi v času prehoda skozi Afganistan, vpliva dejstvo, da smo energetsko neodvisni, ZDA so energetsko neodvisne, kar se je pred desetimi leti zdelo nemogoče, energetsko neodvisne. Ljudje pa so govorili, da bomo v pravi velikosti. Naša zaveza je, da sem slišal, da je en senator rekel Maleziji, da tega ne bi rekel, če bi še vedno uvažali 60 odstotkov naše nafte. Mislim, da tega preobrata v energetskem položaju Združenih držav ne bi smeli jemati kot samoumevnega. Poznam druge države po svetu. Tako prijatelji v ZDA kot konkurenti v Združenih državah, oba sta pogledala na spremembo energetskega položaja Združenih držav, je velik plus za ZDA. Naši prijatelji, države, ki uvažajo od nas. Izvažamo energijo v Južno Korejo in Indijo, kar je zanje velika težava. Naši konkurenti imajo radi Rusijo. Nočem videti, da je ameriški Shell dober.

davek na kapitalski dobiček v državi New York

Sciple: Omenili pa ste uspešnost ameriškega Shella. Od leta 2020 se je pojavilo nekaj vprašanj, veliko stečajev na tem področju, kako dobro lahko ta industrija uspeva? Kakšna je po vašem mnenju njihova prihodnost, zlasti če ste spoznali ESG, veliko ljudi, ki jih ne želite vlagati v vesolje.

Yergin: O vlagateljih boste imeli dve stvari in vsi to gledajo ali poslušajo kot vlagatelj. Obstajata dva vidika, eden od vprašanj ESG, okoljski, socialni in upravljavski. Drugo je vračilo. Donosnost vlagatelja v nafto in plin, ko imate dva padca cen, ni bila zelo dobra. Tudi v času razcveta Shell -a sta dva milijona sodov na dan dodajala nov svet ponudbe in še nikoli nisva videla, da bi tako hitro na svet prišlo toliko novega olja. Poudarek je bil le na tej rasti. Zdaj to ni več rast za vsako ceno. Za kakšno ceno je to rast. Posebej smo govorili o Shell revoluciji. Obstaja še ena Shell revolucija in to je odnos med podjetji Shell, proizvajalci Shell in vlagatelji. Ta revolucija se imenuje vračanje denarja vlagateljem. Kapitalna disciplina je, greš na oljni obliž. To je tisto, kar slišite, je disciplina kapitala, ker moramo denar vrniti. Zdaj imamo podjetja z variabilnimi dividendami, ki jih prej nismo imeli, in s poudarkom na vračanju kapitala vlagateljem. Mislim, da se je industrija Shell, če pogledamo skupaj, več kot stabilizirana. Imeli ste konsolidacijo, optimizacijo, večjo učinkovitost, večji obseg. Mislim, da smo spet na poti rasti. Če pa bo nafta pet let ostala pri 80 USD za sod, bi bila morda skromna pot rasti, vendar bi bilo mogoče videti drugače, vendar menim, da bodo podjetja, zlasti javna podjetja z delničarji, previdna pri zasebniškem kapitalu itd. Zanje je to velika priložnost za povečanje dejavnosti, vendar mislim, da se bodo javna podjetja odzvala, vendar bodo bolj previdni. Kajti vsak ima v mislih eno besedo in to se imenuje vlagatelji.

Sciple: Zlate mrzlice je konec. Ljudje želijo dobiti donosnost naložbe. Te dni. Nič več obljub o tem, kako velika bo industrija in kako se bo morda premaknila od nafte in plina ter drugih velikih trendov, ki jih opažamo v industriji v transportu. Omenili ste, da je Bidnova administracija cilji čiste energije. Imamo tudi čiste prometne cilje, ki zahtevajo, da bo 50 odstotkov vseh novih osebnih in lahkih vozil, prodanih do leta 2030, električnih. Pravkar ste v zadnjih nekaj tednih videli velike naložbe Ford in GM v električnih vozilih. Kako se spreminja zemljevid električnega prevoza v Evropi?

Yergin: To je neverjetno, Nick, v knjigi imam zgodbo o tem, kako so mladi ljubitelji električnih vozil kosili z Elonom Muskom leta 2003. Govoril sem mu o električnih letalih in Musk pravi, da me ne zanima. Nato vpraša: 'Kaj pa električni avtomobili?' Rekel je: 'Morda bi me to zanimalo.' Pred nekaj leti je nazadnje rekel, da če kosila ne bi bilo, ga morda ne bi bilo Tesla danes. To je bilo pred 18 leti. Poglejte precej velik preobrat pri proizvajalcih avtomobilov. Imamo pa približno 300 ljudi, ki raziskujejo avtomobile. Mislim, da imamo mnenje, da je verjetneje, da bo približno 25 odstotkov novih avtomobilov, prodanih leta 2030, električnih. To so trije veliki izzivi. Morda bo ta izziv izpolnjen. Ena so dobavne verige. K temu se želim vrniti. Drugič, ali je odličen internet, kaj lahko traja? Mislim, to je naš električni sistem. Tretji so potrošniki. Naši potrošniki. Kako samozavestni so potrošniki? Vidite več električnih avtomobilov in naši ljudje vidijo na sosednjem dovozu in ga bodo dobili ali ne. Mislim, da so to vprašanja. Očitno se bodo avtomobilski proizvajalci, ki so se zavezali, odločno potrudili pri promociji električnih avtomobilov. Osredotočiti pa se želim na dobavne verige. To je ena izmed stvari, o katerih nekaj časa govorim na Novem zemljevidu. Mislim, da je to zelo pomemben del knjige, na katerega bi morali biti pozorni ljudje, saj ustvarjate nove dobavne verige za te cilje glede ogljikovega dioksida. Dobavna veriga ne obstaja. Mednarodna agencija za energijo pravi, da se bo litij povečal za 4.300 odstotkov. Kobalt in nikelj, 2500 odstotkov, 60 odstotkov kobalta prihaja iz Demokratične republike Kongo. Lahko imate te nove dobavne verige in vsi hitijo v isto smer. Mimogrede, Kitajska obvladuje nove dobavne verige. Osemdeset odstotkov litij-ionskih baterij. Mimogrede, tudi 80 odstotkov sončnih kolektorjev. Vse to je tam. Mislim, da je pri dobavni verigi in na splošno že govorimo o težavah pri dobavni verigi. Ampak mislim, da v naglici k temu spet ni primera za tako hitro spremembo. Vsi bodo hiteli za isto stvar. Ljudje pravijo: 'No, v ZDA bi morali odpreti nove rudnike.' Mislim, da je bil zadnji rudnik v ZDA odprt leta 1990. Poskusite dobiti dovoljenje za to. Tako, kot sem povzela v novem zemljevidu, se bomo premaknili iz dobe velikega olja in vsi poznate ta naslov. Ves čas slišite do nove dobe velikih lopatov. Omenimo samo še eno številko. Ena ocena je, da morate za 1000 funtov akumulatorja električnega vozila premakniti 500.000 funtov zemlje. To je veliko lopate. Pomislite na velike lopate.

kaj je odboj mrtve mačke

Sciple: Da. Veseli me, da ste omenili prehod „Big Oil“ na velike lopate, ker sem vas o tem rad vprašal. Očitno ste opravili ogromno raziskav o zgodovini naftne industrije, razvoju te nadure. To je industrija, ki je od dobavne verige, ki v 100 letih ni obstajala, v bistvu napajala ves svet. Ali se lahko kaj naučimo iz razvoja nafte in nam morda damo vpogled v to, kam bi lahko prišli na poti do razvoja dobavne verige in teh drugih industrij?

Yergin: No, sovražim to povedati. Mislim, da lekcije in stvari ne gredo gladko. Če pomislim na svojo knjigo, odgovarja cena, ki jo je imela. Veliko motenj. Mislim, da to, kar zdaj otežuje, medtem ko se vse to dogaja, čisti ogljik brez nič, tukaj se dogaja še ena stvar, vse večja odtujenost med ZDA in Kitajsko. Hitro naraščajoča napetost med ZDA in Kitajsko je bila, njen simbol prejšnji teden pa je bil dogovor o jedrskih podmornicah z ZDA, Veliko Britanijo in Avstralijo. Tiste jedrske podmornice o Južnokitajskem morju, za katere Kitajska seveda trdi, da so lastne, druga pa za mednarodno vodno pot. Mislim, da je morda zaradi okvira in načina, na katerega ste zastavili vprašanje, nova geopolitika ogljikovega dioksida brez nič, vprašanje odnosa med ZDA in Kitajsko pa je v središču tega in vse Znaki tega odnosa so, da gre v negativno smer.

Sciple: Ja. Omenili ste Kitajsko in še eno področje, ki sem ga želel vprašati. Omenili ste kitajsko pomanjkanje premoga, ki se do neke mere vrača v spore z Avstralijo. Poleg tega in štiričlanskega zavezništva, ki ste ga omenili že pred časom, so zaprli uvoz premoga iz Avstralije.

Yergin: Nick, naj skočim. To je zelo dober primer. Morda mikro primer, ne tako mikro, ker je Avstralija velik izvoznik. Toda to je ravno primer geopolitike in oskrbe z energijo.

Sciple: Za ljudi, ki nas ne poznajo, nam lahko podate zgodbo o dogajanju tam med Avstralijo in Kitajsko, ker se zavedam, da morda vsi ne spremljamo tako pozorno kot ti in jaz.

Yergin: Kitajska je postala zelo, rekel bi, aktivna v Avstraliji na različne načine. Avstralci se tega zavračajo v smislu univerz, politike in podobnih stvari. Nato je Avstralija zlasti dejala: 'Potrebujemo boljše razumevanje, od kod prihaja koronavirus COVID-19 na Kitajskem,' in Kitajci so to sprejeli zelo slabo. Kumulativni učinek vsega tega je, da so prepovedali veliko uvoza iz Avstralije, ki je za Avstralijo Kitajska zelo velik trg. Mislim, da noben avstralski premog in nobeno avstralsko vino, [smeh] med drugim ne gredo na Kitajsko. Morda je to mikrokozmos tega, kako izgledajo tveganja za prihodnost. Po drugi strani pa se lahko ZDA in Kitajska spopadata, geopolitično in glede nekaterih gospodarskih vprašanj, podobnih Huawei in telekomunikacije, po drugi strani pa smo še vedno zelo povezani. 42 odstotkov vseh kontejnerjev, ki prihajajo v ZDA v pristanišča ZDA, prihaja iz Kitajske.

Sciple: Omenili ste tudi vpliv Kitajske na sončno energijo in kako je to res pomembno za te cilje glede podnebnih sprememb. Eden od velikih pritiskov Bidenove uprave je povečanje količine sončne energije, ki jo uporabljamo v trenutnem omrežju. Pravkar so svojo energetsko študijo predstavili pri upravi za energijo, ena od postavk, ki sem jih od tam potegnil, pa je njihova projekcija, tudi po našem osnovnem scenariju, kjer ni vpletenosti vlade, pričakujejo 7-kratno povečanje proizvodnje sončne energije ali uvedbo sončne energije na omrežje do leta 2050. Toda oskrba s sončno energijo prihaja iz Kitajske, kako mislite o hitrosti, s katero bomo videli razvoj sončne energije, in tudi le o geopolitičnih dejavnikih, ki bodo na to vplivali?

ali je socialna varnost dobila povišico

Yergin: Govoril sem o revoluciji lopate. Prišlo je tudi do sončne revolucije, ki je dramatično znižala stroške sončne energije, na primer 80 odstotkov ali več v panelih. Dejanski skupni stroški so se znižali, to je približno 50 -odstotni padec, ker obstajajo tudi stroški namestitve. Mislim, da bodo najbolj obnovljene električne proizvodne zmogljivosti, ki jih bodo zgradile Združene države, vetrne ali sončne, deloma iz ekonomskih razlogov in deloma iz regulativnih razlogov, ker jih bo vladna politika spodbudila. Tako bo rasla, vendar še vedno začenjamo s precej majhne baze na svetovni ravni. Trenutno, če fosilna goriva predstavljajo 80 odstotkov svetovne energije, je sončne energije trenutno 6/10 odstotka. Zrasel bo iz baze. Mislim, da je tako kot na Bližnjem vzhodu sončna energija res poceni. Obstaja veliko prostora za vgradnjo sončne energije in zagotovo bo sončna energija velika rast. Rekli bodo, da ne bi smeli proizvajati drugje. Kitajci imajo to proizvodno lestvico, zaradi katere so nekateri najbolj konkurenčni sončniki.

Sciple: Od monterjev boste slišali napetosti, da če želite uvesti carine na kitajsko blago, da bi poskušali povečati ameriško proizvodnjo, potem ne boste dobili enakega zneska prehoda na sončno energijo, kot bi si želeli. Tu je veliko zadetkov. Bliža nam se čas, zato nimamo na tone teme, o katerih bi se pogovarjali. O čem doslej nismo govorili, če ste nekdo, ki je pozoren na trg energije, bi moralo biti na vašem radarju.

Yergin: Vodik. Danes sem se pogovarjal z bankirjem, ki je rekel, če ga uporabimo, da je pred petimi leti slišal vodik, je rekel: 'Zapustil bom sobo, ni smisla.' Zdaj je to vroča tema. Evropska unija pravi, da pričakujejo, da bo leta 2050 25 odstotkov energije prišlo iz vodika. Nimamo časa govoriti o razliki med modrim vodikom, zelenim vodikom, rožnatim vodikom, sivim vodikom, rjavim vodikom. Toda to je eno od področij, kjer se postavlja vprašanje, ali bodo naši cevovodi za zemeljski plin čez 20 let tudi vodikovi plinovodi? To je področje, kjer se veliko truda, zlasti pa Evropejci močno spodbujajo in pritiskajo, da bi prešli na vodik. Toda na tej točki, razen uporabe vodika za upočasnitev v rafineriji in gnojenje, to ni posel. Resnično govori o tem, da bi od začetka ustvarili novo podjetje z vodikom. Kako hitro bo? Nevem. Vsekakor pa bom rekel, če želite povedati, kaj je vroča tema razprave? To je vodik.

Sciple: No, gospod Yergin, najlepša hvala, ker ste ta čas preživeli z nami. Le opomnik za naše poslušalce je knjiga Novi zemljevid: energija, podnebje in spopad narodov. Vedno te imam rad ob sebi. Upam, da se lahko kmalu spet pogovarjamo.

Yergin: Najlepša hvala, Nick. Odlično govorjenje.

Sciple: Kot vedno so lahko ljudje v programu lastniki podjetij, o katerih se razpravlja v oddaji, The Motley Fool pa ima lahko uradna priporočila za ali proti obravnavanim delnicam. Ne kupujte ali prodajajte ničesar le na podlagi tega, kar slišite. Hvala Timu Sparksu za mešanje te predstave, za Daniela Yergina. Jaz sem Nick Sciple. Hvala za poslušanje in bedak naprej!^