Vlaganje

Kriptovaluta: Kdaj je pravi čas za nakup?

Cene kriptovalut so v zadnjih nekaj tednih padale. Cena za Bitcoin (KRIPTO:BTC)je padla za 50 % od svojega vrhunca sredi aprila. Ethereum (KRIPTO:ETH)je od sredine maja padla za skoraj 55 % in Dogecoin (KRIPTO:DOGE)je za neverjetnih 73 % nižja od vrha v začetku maja.

Medtem ko so padajoče cene lahko vzrok za zaskrbljenost vlagateljev, lahko prispevajo tudi k odličnim nakupnim priložnostim. To še posebej velja za naložbe z višjimi cenami in nakup med recesijo jih lahko naredi bolj dostopne.

Ker se je trg kriptovalut zrušil, se morda zdi pameten čas za nakup. Toda ali bi morali zdaj res vlagati? Tukaj je tisto, kar morate vedeti.

Oseba, ki vstavi žeton Bitcoin v banko prasička.

Vir slike: Getty Images.

Iskanje pravega časa za nakup

Teoretično je smiselno poskušati kupiti naložbe, ko so njihove cene nižje, nato prodati, ko dosežejo vrhunec. Vendar je to veliko težje, kot se sliši.Časovno določanje trga je neverjetno zahtevno, s kriptovalutami pa je še težje, saj so te naložbe veliko bolj volatilne od povprečne delnice.

kako zaslužiti na delnicah

Cene kripto valut so se dvignile, zato je poskus najti popoln trenutek za nakup skoraj nemogoče. Če kupite zdaj, ker se zdi, da so cene dosegle dno, obstaja možnost, da bi še bolj padle in boste vložili prehitro. Če pa boste čakali predolgo, bi cene lahko narasle v nebo in zamudili ste svojo priložnost.

Grafikon cen BitcoinCena Bitcoina podatki po YCharts

kaj lahko narediš s 100k

Kriptovalute prav tako nimajo dokazanih rezultatov kot delnice, zato lahko kdo ugiba, ali se bodo te valute vrnile iz svojih padcev.

Doslej so se glavne kriptovalute, kot je Bitcoin, uspele opomoči od padcev. Toda nikoli ni nobenega zagotovila, da bodo te naložbe še naprej uspevale, in obstaja možnost, da bo kriptovaluta na splošno propadla. Če kupujete, ko so cene nizke, ob predpostavki, da bodo spet narasle, ste morda razočarani, če kriptovaluta ne bo uspešna.

Kdaj morate kupiti?

Če vas zanima nakup kriptovalute, kdaj bi moral kupiš? Resnica je, da to ni nujno pomembno - dokler ste pri tem strateški.

Ključ do zaslužka na borzi je kupiti močne naložbe in jih zadržati na dolgi rok. Če so res dobre naložbe, bi morale sčasoma rasti, skupaj z njimi pa bi se morale dvigniti tudi njihove cene.

naslednje države za legalizacijo rekreacijskega plevela

Enako načelo velja za kriptovalute. Če menite, da ima kriptovaluta svetlo prihodnost in da bo spremenila svet, ni nujno pomembno, ali kupujete, ko Bitcoin stane 60.000 $ ali 30.000 $ na žeton. Če na koncu doseže, recimo, 500.000 USD na žeton nekega dne boste kljub temu ustvarili zajeten dobiček.

Seveda ni nobenih obljub, da bo Bitcoin ali katera koli kriptovaluta uspela. Toda če boste vlagali, bi to moralo biti zato, ker verjamete v njegov potencial in ste pripravljeni obdržati svoje naložbe leta ali celo desetletja. Če samo vlagate, da bi poskušali hitro zaslužiti, je to nevarna igra in verjetno boste na koncu izgubili več, kot zaslužite.

Bitcoin grafikon z raketo, ki se premika navzgor.

Vir slike: Getty Images.

Drug način za zmanjšanje nestanovitnosti cen je izkoriščanje povprečja dolarskih stroškov. S povprečjem dolarskih stroškov vložite določeno količino denarja po določenem urniku - recimo 1000 $ vsako četrtletje ali 300 $ vsak mesec.

Včasih boste na koncu kupili, ko so cene visoke. Toda drugič boste vlagali, ko bodo cene nižje. Sčasoma bi se morali ti vzponi in padci izenačiti. To lahko pomaga zmanjšati vpliv nestanovitnosti na vaše naložbe in vam ni treba skrbeti za nakup v pravem trenutku.

Ne glede na to, kdaj se odločite za naložbo, poskrbite, da boste imeli dolgoročne obete. Nihče ne ve, ali bo kriptovaluta uspela ali ne, če pa uspe, lahko povečate svoj zaslužek tako, da dolgoročno zadržite svoje naložbe.^