Vlaganje

Ali bi lahko prejemniki socialne varnosti prihodnje leto dobili veliko povišico?

Vaša denarnica bo morda prihodnje leto nekoliko debelejša zaradi letnega povečanja življenjskih stroškov socialne varnosti ali COLA.

Vsako jesen Uprava za socialno varnost odloči, ali bo dodelila povečanje COLA, odvisno od tega, koliko Američani plačujejo za določeno blago ali storitve. Letos bi lahko njegov letni pregled povzročil največje povečanje dohodka iz socialne varnosti v več kot desetletju. Preberite, če želite izvedeti, kako se socialna varnost odloči, kako dodeliti povečanja COLA in kako velik bi lahko bil porast vašega dohodka leta 2022.

Trije starejši, ki si pihajo konfete iz rok.

Vir slike: Getty Images.

Izračun COLA za socialno varnost

Prej je sprejela dejanje kongresa (dobesedno) za povečanje dohodka iz socialne varnosti, vendar se je to spremenilo leta 1975, ko je Washington, DC, dal upravi za socialno varnost predlogo za določanje letnega povišanja življenjskih stroškov.

Odločitev o dodelitvi zvišanja COLA temelji na letni spremembi cen različnih izdelkov in storitev z uporabo indeksa cen življenjskih potrebščin za mestne plačne delavce in uradnike ali CPI-W.Natančneje, mesečni CPI-W podatki za tretje četrtletje tekočega leta se primerjajo s podatki tretjega četrtletja iz zadnjega leta, v katerem je bilo dodeljeno povečanje socialne varnosti. Na primer, če povečanje ni bilo dodeljeno lani, ampak je bilo dodeljeno pred dvema letoma, bi se CPI-W za tretje četrtletje tekočega leta primerjal s številkami za tretje četrtletje izpred dveh let.

Če se je CPI-W v tretjem četrtletju povečal v primerjalnem obdobju, se dohodek iz socialne varnosti poveča za natančen znesek spremembe CPI-W. Če je CPI-W enak ali nižji od primerjalnega obdobja, ostane dohodek iz socialne varnosti nespremenjen.

Na primer, CPI-W v tretjem četrtletju 2020 je bil 1,3 % višji od CPI-W v tretjem četrtletju 2019, tako da so se prejemniki socialne varnosti za leto 2021 povečali za 1,3 %.Ali se bo COLA v letu 2022 povečala?

Ker uprava za socialno varnost uporablja CPI-W za tretje četrtletje, ne bomo zagotovo vedeli, ali bo prišlo do povečanja COLA, dokler ne bodo poročali o septembrskem CPI-W oktobra.

Kljub temu je CPI-W, o katerem so poročali doslej v letu 2022, spodbuden. CPI-W se je letos povečal po najhitrejšem po letu 2008, inflacija pa kaže, da bi lahko prejemniki socialne varnosti dosegli največje povišanje plače v skoraj 30 letih.

Do julija je povprečni CPI-W v zadnjih treh mesecih za 5,9 % višji kot v enakem obdobju leta 2020. Če bi bili to podatki za tretje četrtletje, bi prejemniki socialnega zavarovanja pripravljeni na svoje prejemke vzeti ustrezno 5,9 % povečanje. leta 2022. Za perspektivo je bilo povprečno povečanje socialne varnosti v zadnjih petih letih le 1,6 % in morate iti vse nazaj v leto 1982, ko je bilo dodeljeno 7,4 % povečanje, da bi našli tisto, ki je večja od 5,9 % .

Indeks cen življenjskih potrebščin za mestne plačnike
in pisarniški delavci (CPI-W)
Leto maja junija julija povprečno
2020 249,521 251.054 252.636 251.070
2021 263,612 266,412 267,789 265.938
Odstotek spremembe medletno 5,9 %

Vir podatkov: Uprava za socialno varnost . YoY = leto v leto.

Starejši gleda v denarnico.

Vir slike: Getty Images.

Ne porabi še vsega

Letošnji dvig inflacije bi se lahko v naslednjih dveh mesecih umiril, če bo vse večja zaskrbljenost zaradi različice delta COVID-a zavirala potrošniško porabo. Malo verjetno je, da se bo inflacija tako dramatično upočasnila, da odpravlja možnost za povečanje COLA naslednje leto, vendar se lahko zgodi karkoli.

Če zbirate socialno zavarovanje, ne pozabite tudi, da obstaja velika verjetnost, da se bo veliko povečanja COLA, ki ste ga prejeli letos, takoj vrnilo z vašega bančnega računa v obliki višjih stroškov, vključno s premijami za del Medicare. B. Če vložite skupno prijavo in je vaš spremenjeni bruto dohodek pred dvema letoma znašal 176.000 USD ali manj, potem plačujete 148,50 USD na mesec za pokritost dela B leta 2021, kar je 2,7 % več kot leta 2020.

Pomembno si je tudi zapomniti, da čeprav je 5,9-odstotno povečanje dobrodošlo, učinek povečanja absolutnih dolarjev verjetno ne bo dramatično spremenil nobenega finančnega položaja. Leta 2021 povprečna oseba prejema 1.555 dolarjev na mesec socialne varnosti, glede na statistični posnetek socialne varnosti iz junija. Torej 5,9-odstotno povečanje pomeni le približno 23 dolarjev na teden dodatnega dohodka za upravičene upokojence, kar kaže, da je pametno razmisliti tudi o drugih nasvetih za povečanje vaše socialne varnosti.^