Vlaganje

Ali bi lahko MannKind Corporation postala delnica milijonarjev?

Odkar je Uprava za hrano in zdravila leta 2014 odobrila svoj inhalacijski insulin Afrezza, MannKind Corporation (NASDAQ: MNKD)izgubila osupljivih 90 % svoje vrednosti. In zdi se, da podjetje zdaj visi na koži svojih pregovornih zob. Konec koncev je biotehnologija na pravi poti, da bo do konca prvega četrtletja tega leta ostalo le 25 milijonov dolarjev gotovine, kar je resna težava za podjetje, ki naj bi v letu 2018 porabilo približno enak znesek na četrtletje.

MannKind se je pred kratkim odločil tudi za preskušanje prve faze za svoj eksperimentalni izdelek kombinacije zdravila in naprave, Treprostinil Technosphere, za zdravljenje bolnikov s pljučno arterijsko hipertenzijo – kar bi lahko povečalo stopnjo izgorevanja denarja še višje v zadnji polovici leta 2018. To je skrivnostna poteza za podjetje v hudi stiski.

Zeleni znak za izhod z besedo milijonar in puščico, ki kaže desno

Vir slike: Getty Images.

Kljub tem očitnim težavam z denarnim tokom ostaja delnica MannKinda osrednja točka za vlagatelje, ki iščejo nenavadne priložnosti za rast.

Razlog? Svetovni trg insulina je trenutno ocenjen na skoraj 40 milijard dolarjev in pričakuje se, da bo imel osupljivo skupno letno stopnjo rasti v višini 8,1 % še vsaj naslednji dve leti, glede na poročilo Markets and Markets. Z drugimi besedami, komercialna priložnost Afrezze je smešno velika, zlasti v primerjavi s trenutno tržno kapitalizacijo MannKinda, ki znaša 329 milijonov dolarjev.Ali lahko MannKind končno premosti to vrzel v vrednosti in tako bogato nagradi tako dolgotrpeče delničarje kot novince? Kopimo globlje, da ugotovimo.

Realnost

MannKind je brez dvoma finančna zmešnjava. Toda njegov resnejši problem ostaja skrajno neustrezna prodaja Afrezze. V zadnjem četrtletju je na primer podjetje poročalo, da je z Afrezzo ustvarilo pičlih 4,5 milijona dolarjev čistega prihodka.

Čeprav ta znesek predstavlja impresivnih 238 % letno povečanje, morajo vlagatelji upoštevati, da je podjetje v istem obdobju vložilo 5 milijonov dolarjev v televizijsko oglaševalsko kampanjo za neposredno potrošnikom. Zato je na to drago marketinško kampanjo težko gledati kot na neuspeh. Afrezzina prodaja navsezadnje še vedno ni blizu tistega, kjer bi morala biti, da MannKind ostane živ.Kot dokaz naj bi prodaja Afrezze znašala med 25 in 30 milijoni dolarjev za celotno leto 2018. Tudi ta letna napoved prodaje je precejšen skok v primerjavi z lanskim letom, toda absolutne številke (ne odstotki) so pomembne pri konec dneva. Na podlagi tega Afrezza ne opravi svojega dela.

Luč na koncu tunela?

MannKind in Afrezza sta v zadnjem letu zaradi slabokrvnega komercialnega lansiranja zdravila v veliki meri padla z radarja Wall Streeta. Vendar pa je investicijska banka H.C. Wainwright – iz razlogov, ki niso povsem jasni – ostaja trmast bik na delnicah MannKinda kljub tem orkanskim vetrom.

Brez postavitve trdnega načrta, kako lahko MannKind zbere kapital pod ugodnimi pogoji, je na primer podjetje stalo pri svojem sočnem cilju za 7 $, kar pomeni pošastni 250-odstotni potencial rasti glede na trenutne ravni. Zdi se, da je osnovni razlog za ta optimizem Wainwrightovo prepričanje, da se lahko Afrezzina prodaja v letu 2019 več kot podvoji.

Očiten problem pa je, da celo podvojitev prodaje Afrezze na 50 milijonov dolarjev na leto ne bo rešila očitnih kapitalskih težav podjetja. MannKind mora zbrati zdrav kos kapitala samo za to do 2019, nato pa bo za pridobitev potrebna še ena infuzija denarja skozi 2019. Glede na spekter več krogov redčenja, ki prihaja na ščuko, bodo delnice MannKinda težko dosegle ciljno ceno 7 dolarjev, vsaj organsko.

Ali lahko MannKind premaga možnosti?

Iskreno povedano, odgovor je ne. Nobenega prepričljivega znaka ni, da bo Afrezza kmalu postala supernova, da bi rešila MannKinda pred zmenkom s stečajnim sodiščem. Vse, kar lahko družba naredi, je, da še naprej redči delničarje, da bi preprečila to možnost, in to ni naložbe vreden scenarij.

Torej, čeprav je izvršni direktor Michael Castagna poskušal predstaviti podjetje, da je na poti k ' trajnostna rast ,« ni dokazov iz resničnega sveta, ki bi podprli to trditev. MannKind ostaja trdno v načinu preživetja in podjetje je zaradi izjemno šibke bilance stanja verjetno vstopilo v spiralo smrti.^