Vlaganje

Bi lahko delnice AMC vaša vstopnica za milijone?

Velikan kina AMC Entertainment Holdings (NYSE:AMC)je bilo leto kotarjev. Potem ko so zaradi zaprtja zaradi pandemije njegove delnice močno upadle, se je zaradi prizadevanj malih vlagateljev na družbenih medijih neverjetno vrnila. Tečaji delnic so narasli z manj kot 3 dolarje v januarju na skoraj 60 dolarjev v začetku junija.

Čeprav so delnice od takrat nekoliko padle, se mnogi sprašujejo, ali lahko še vedno unovčijo. Tukaj je tisto, kar morate vedeti, preden opravite ta poziv.

Dve osebi gledata film v kinu

Vir slike: Getty Images.

Podrobnejši pogled na skokovito rastoče cene delnic AMC

Naraščajoča cena delnice se pogosto obravnava kot znak dobre naložbe, toda v tej novi dobi delnic meme je to lahko nevarna predpostavka. Delnice Meme pogosto opazijo, da njihove cene delnic narastejo v nebo, ker se posamezni vlagatelji, ki se zberejo na družbenih medijih, odločijo, da želijo videti rast delnic. To je odločitev, ki ne temelji na osnovni vrednosti podjetja, in v tem je težava z AMC.

Hudo finančno stanje podjetja med pandemijo je povzročilo, da so mali vlagatelji v subredditu WallStreetBets poskušali rešiti podjetje z vlaganjem v njegove delnice. S tem so podjetju pomagali priti na naslovnice in spodbudili novo zanimanje za verigo kinodvoran.Toda tukaj je nekaj o naslovih: spreminjajo se vsak dan. Sčasoma bodo vlagatelji Reddita, ki so izpeljali to neverjetno vrnitev, prešli na nekaj drugega.

Ko se to zgodi, bo cena delnice AMC ponovno določena z dejansko vrednostjo družbe. Čeprav njihov upad morda ni tako hiter kot njihov vzponi, bo večina delnic memov sčasoma spet padla.

To ne pomeni, da je nemogoče zaslužiti bogastvo z zalogami memov. Vendar je precej malo verjetno, ker je odvisno od skoraj popolnega časa. Kupiti morate zgodaj - v primeru AMC bi to bilo januarja, ko je začel pritegniti pozornost na družbenih medijih.Potem, če želite povečati svoj dobiček, ga morate prodati ob pravem času. Doslej je najvišja cena delnice AMC dosegla v začetku junija. Vendar ni mogoče vedeti, ali bo doživel še en porast, ki bi ga lahko povzpel še višje. Vse je igra ugibanja in večinoma je sreča tista, ki loči zmagovalce od poražencev.

Ali bi morali vlagati v delnice AMC?

Nemogoče je reči, ali je delnica AMC že dosegla vrhunec ali pa je še pot. Vendar to za večino ljudi trenutno ni pametna naložba. To vam bodo povedali celo vodje AMC-ja.

V nedavni vlogi Komisije za vrednostne papirje in borze so zapisali (vključno z lastno krepko pisavo za poudarek): „Verjamemo, da je nedavno volatilnost in naše trenutne tržne cene odražajo dinamiko trga in trgovanja, ki ni povezana z našim osnovnim poslovanjem, makro ali panožnimi osnovami, in ne vemo, kako dolgo bo ta dinamika trajala. V teh okoliščinah vas svarimo, da ne vlagate v naše navadne delnice razreda A, razen če ste pripravljeni prevzeti tveganje izgube celotne ali znatnega dela vaše naložbe.'

Če želite varnejšo naložbo, se osredotočite na podjetja, ki imajo močne poslovne modele in prednosti, zaradi katerih so vodilna v svojih panogah. To je lahko na primer edinstven izdelek ali prepoznavnost blagovne znamke. To je tisto, kar podjetjem pomaga, da ostanejo dobičkonosna.

Delnice, kot so te, verjetno ne bodo imele izjemno poceni delnic in ne bodo čez noč naredile milijonarje na enak način kot delnice meme. Vendar je bolj verjetno, da bodo v prihodnjih desetletjih počasi in vztrajno zviševali cene svojih delnic, in to je najbolj pomembno, ko vlagate za dolgoročno .

Za začetnike vlagatelje je indeksni sklad odličen kraj za začetek. To je sveženj delnic, ki jih kupite skupaj, in je zasnovan tako, da svojemu indeksu vrne podobno uspešnost, kot je S&P 500 . Lastništvo deležev stotih podjetij preprečuje, da bi posamezno podjetje preveč vplivalo na vaš portfelj, kar lahko pomaga zmanjšati tveganje velikih izgub.

Lahko bi kupili tudi posamezne delnice delnic, oz delni deleži če nimate dovolj denarja za polni delež. Vendar pazite, da ne vložite preveč svojega denarja v katero koli podjetje, bodisi AMC ali kaj drugega. Ko govorite o svojih življenjskih prihrankih, je to preveliko tveganje, da bi ga sprejeli.^