Vlaganje

Copart je popolnoma drugačna zaloga avtomobilov

Vsi poznamo nekoga, ki je imel porabljen avto. Ni zabavno, toda ali ste vedeli, da obstajajo podjetja, ki temeljijo izključno na nakupu in prodaji skupnih avtomobilov? V tej epizodi od Poudarek na industriji: energija , sodelavec Motley Fool Luis Sanchez se pridruži gostitelju Nicku Scipleju, da si ogleda Copart (NASDAQ:CPRT)in kako avtomobilska dražbena industrija dobi dobiček od skupnih avtomobilov.

Če želite ujeti celotne epizode vseh brezplačnih podcastov The Motley Fool, si oglejte naš center za podcaste. Če želite začeti vlagati, si oglejte naš vodnik za hitri začetek vlaganja v delnice. Celoten prepis sledi videoposnetku.

Ta videoposnetek je bil posnet na 10. marca , 2021.

Nick Sciple: 'To je v celoti.' Tudi če sami še nikoli niste bili skozi to, vsi poznamo vsaj eno osebo, ki je prejela ta klic od svoje zavarovalnice. Klic, ki pojasnjuje, da popravilo vašega avtomobila stane več, kot je vreden, in da so se odločili, da vam bodo plačali kos gotovine in vas poslali na pot. A to še ni konec zgodbe za vaš avto. Kaj se zgodi z vašim avtomobilom, ko ga zavarovalnica odbije? Jaz sem Nick Sciple in ta teden naprej Osredotočenost na industrijo , si ogledujemo poslovanje dražb avtomobilov, da bi razumeli, kako nekatera podjetja zaslužijo s prodajo avtomobilov, katerih popravilo stane več, kot so vredni. Tukaj, da mi pomaga pogledati, je sodelavec Motley Fool Luis Sanchez. Luis, super, da si spet na podcastu.

Luis Sanchez: Vesel sem, da sem se vrnil.Sciple: Danes je za nas zabavna tema. Kaj se zgodi z vašim avtomobilom, ko se sešteje? Preden se lotimo tega, Luis, si že kdaj vzel avto? Ste že imeli tisti telefonski klic: 'Poslušaj, stari. Tvoj avto je pokvarjen, človek, ne bo se vrnil.'

Sanchez: Ja, imel sem upogibe blatnikov, tu in tam sem imel praske. Smešno je. Živim v New Yorku, sploh nimam več avta. [smeh] Težko mi je sešteti avto, če nimaš avta.

Sciple: Ti in jaz oba. Pravzaprav tudi nimam več avta. Svojega sem se znebil, potem ko sem se preselil na območje DC. Avto, ki sem ga imel v lasti, je bil 4Runner iz leta 1997, ki sem ga dobil, ko sem končal zadnji letnik srednje šole, moj Honda Accord iz leta 2001. Nisem bil jaz kriv, nekega dne sem se vozil v šolo, dobro se spomnim, ker smo imeli izlet na mednarodni dan festivala hrane. Plačal sem svojih 15 $, da sem šel iz šole na dan in jedel brezplačno mednarodno hrano. Na poti sem na izlet, ta gospa v predmestju, menda sem v njeni slepi koti, odloči se za zamenjavo voznega pasu, zakrči avto, sešteje avto, jaz sem zamudil izlet in Izgubil sem avto in moral sem kupiti avto, ki sem ga imel. Preživel sem to izkušnjo, to te vrže v zanko. Luis, visoka raven, omenil sem, da se zavarovalnica odloči, da bo vaš avto seštel, ko stane več popravila, kot je vreden. Kaj spada v ta račun za zavarovalnico? Kako se odločijo, 'Poslušaj, ne bomo se obremenjevali s to stvarjo.'Sanchez: Res je zanimivo. To imenujem ekonomija prometne nesreče. Na to je veliko dejavnikov, primarni je tisto, kar ste omenili zgoraj, to je, če stane popravilo avtomobila več, kot je vreden avto, potem se avtomobila v bistvu ne splača popravljati. Če morate vanj vložiti več, kot boste iz tega dobili, ni vredno. Na to je veliko dejavnikov, velik pa je indeks cen rabljenih avtomobilov, ki je v bistvu merilo, koliko bi lahko bil avtomobil vreden.

Sciple: Vsekakor. Če pogledate zdaj, je ta indeks blizu najvišje vrednosti vseh časov, morda je dodal nakupni pritisk zaradi pandemije in podobne stvari. Kako to vpliva na stopnjo, s katero se seštevajo avtomobili, in domnevam, na osnovni posel, ki gre v to?

Sanchez: Najprej morate razmisliti, zakaj je indeks cen rabljenih avtomobilov tako visok? Mislim, da je to samo po sebi zanimivo. Sega nazaj v pandemijo. Če se spomnite, ko se je zapora začela, so bile ena prvih stvari, ki so bile zaprte, tovarne avtomobilov, zato je tam na cesti primanjkovalo avtomobilov. Poleg tega se je v nekaterih delih države povečalo povpraševanje po avtomobilih, saj so ljudje zapustili mesta in se začeli prilagajati bolj primestnemu življenjskemu slogu. Veliko ljudi si privošči tudi počitnice, ki zahtevajo vožnjo namesto letenja, zato se je pojavilo tudi povpraševanje po avtomobilih za najem. Res se spušča v ponudbo in povpraševanje. Ponudba je nizka, povpraševanje veliko. V resnici ne razmišljate o tem na prvi pogled, vendar ima dejansko učinek na vsa podjetja, ki so v tem ekosistemu.

kako davčna uprava izračuna obresti

Sciple: Vsekakor. Želim iti v podjetja v tem ekosistemu, o katerih smo želeli govoriti danes. Eden glavnih je Copart. Ko se zavarovalnica odloči, da želi vaš avto dati na dražbo, jim pri tem pomaga Copart, oznaka CPRT. No, kje se Copart uvršča v ta proces? Ko ste sešteli svoj avto, ste se odločili, da popravilo stane več, da je vreden, kaj se po tem zgodi z vašim avtomobilom in kje se Copart vključi v ta proces?

Sanchez: Copart je v bistvu industrijska tržnica. Njihove stranke so v bistvu fantje, ki se poskušajo znebiti svojih avtomobilov, torej zavarovalnice. Obstaja še nekaj drugih potencialnih prodajalcev avtomobilov, vendar je velika večina zavarovalnic, ki prevzamejo vsote avtomobilov. V bistvu se skupni avtomobili prevažajo na te ogromne parcele, ki se nahajajo zunaj večjih mestnih območij, in v bistvu le vodijo dražbo, to se naredi na spletu, opravi se osebno in obstaja veliko ljudi, ki poskušajo kupiti te pokvarjene avtomobile. . Predvidevam, da je drugo vprašanje, kdo so kupci in zakaj bi jih avto lahko zanimal? Gre za res vse vrste udeležencev. Veliko je tujih kupcev, to je približno četrtina ljudi, ki kupujejo skupne avtomobile. Za to obstaja zanimiv razlog, ker bi definicija skupnega avtomobila dejansko lahko bila drugačna v ZDA in drugi državi. Morda bi bilo dejansko bolj ekonomično, če bi kupec v drugi državi kupil pokvarjen ali pokvarjen avto v ZDA, in morda bi bili stroški popravila v tej drugi državi nižji, ali pa bo morda težje kupiti to znamko avtomobila. v tisti drugi državi. Obstajajo tudi tako imenovani razstavljalci, ki bodo dejansko kupili avto, prodali vse avtomobilske dele, ki še vedno ohranjajo vrednost, in nato avto samo razstavili. Lahko bi bilo tudi nekaj pokvarjenih serviserjev, ki vedo, da bi lahko popravili avto in ga prodali za dobiček.

Sciple: V bistvu Copart povezuje te prodajalce, ki imajo avtomobile, ki jih ne želijo, ali zavarovalnice, z vsemi temi različnimi različnimi kupci na trgu, ki se iz kakršnega koli razloga zanimajo za te izdelke. Ne glede na to, ali gre za arbitražo stroškov popravil v različnih državah, ali pa iščete starodobni avto, ki je naprodaj samo zato, ker ga dobite na zadnji strani tovornjaka, ali kaj podobnega. Copart resnično pomaga povezati te kupce in prodajalce na tem trgu. Kje Copart pridobi vrednost zase iz te operacije?

Sanchez: Primarni način zaslužka je tako, da prevzamejo provizijo na dražbi. To je približno 10 % provizije, ki jo vzamejo, in to je odvisno od tega, za kaj gre avto. Res zanimiva stvar pri tem je, kot smo že omenili zgoraj, da se je vrednost rabljenih avtomobilov močno povečala, in to je dejansko koristilo Copartu, ker imajo koristi od višjega nakupa na dražbi. Torej so njihovi interesi usklajeni z njihovimi strankami, bi lahko rekli. To je primarni način zaslužka. Obstaja tudi nekaj pomožnih stvari. Potencialnim kupcem prodajajo dostop do podatkov, prodajajo tehnologijo, s katero bi lahko licitirali na dražbah. Primer tega bi lahko bil, če ste tuji kupec in želite uporabiti naprednejše tehnike za licitiranje za avtomobile, recimo, da želite imeti nadzornik cen, skoraj kot algoritemski trgovalni bot, morda zaračunajo malo več za to. Opravijo tudi pregled ali ravnanje z lastništvom, prenos avtomobila. Druga stvar, ki je zanimiva, je, da imajo storitev, ki bo samodejno poplačala posojilo za avto, ko bo izkupiček od prodaje avtomobila poravnan. Zavarovalnici bodo pomagali avtomatizirati postopek zapiranja avtomobilskega posojila in prenosa lastninske pravice. Tu in tam je torej nekaj majhnih pomožnih storitev, s katerimi lahko zaslužijo dodaten denar, a veliko večino njihovih finančnih sredstev v resnici vodijo prihodki od prodaje.

Sciple: Vsekakor. Torej je več avtomobilov, ki se prodajajo, in višja je vrednost teh avtomobilov, bolje je za Copart. Predvidevam, da je del tega dejavnika stopnja, s katero se seštevajo vozila, in to je bil nekoliko ovira za podjetje. Če se ozrete v preteklih 10 let nazaj, stopnja, po kateri se avtomobili seštevajo ali izgubljajo, je to zanje koristilo. Poleg tega bi lahko prišlo do nekaterih nihanj v cenah rabljenih avtomobilov. Še ena stvar, o kateri sem želel govoriti, Luis, to je morda zanimivo, so samo ovire za vstop na ta trg. Omenili ste, da imate veliko po vsej državi, da bi lahko opravili ta inventar, ki povezuje vse te različne kupce in prodajalce. Kaj menite o jarku, ki ga ima Copart na trgu, na katerem deluje?

Sanchez: Tukaj je nekaj virov potencialnega jarka. Na vrhu uporabljam to besedo 'tržnica'. Obstaja veliko izrazov, ki se vrtijo naokrog, kot so spletne tržnice in vztrajniki, in to je kot tržnica stare šole. Imajo koristi od likvidnosti. Obstaja mrežni učinek. Kupci so pozorni na to dražbo in želijo priti in licitirati na tej dražbi, ker vedo, da bo tam dober vir avtomobilov, zavarovalnice pa želijo svoje avtomobile odpeljati na to dražbo, ker vedo, da bo veliko ponudnikov in dobili bodo najboljšo ceno. Druga stvar je tudi ta, da obstaja geografski monopol, torej tam, kjer se te parcele nahajajo, so zelo strateško locirane zunaj metropolitanskih območij, kjer je veliko avtomobilskega prometa, kjer je gostota mest in odkrito povedano, te parcele so ogromen. Torej samo imeti prostor za dobesedno na tisoče avtomobilov ni nič. Postavitev te parcele stane denar. Mislim, da je verjetno večja ovira v resnici katera koli tržnica ali dražba, res je težko začeti, če še nimaš kupcev in prodajalcev. Jutri bi nam bilo res, res, zelo težko ustanoviti konkurenta Copart, ker kdo nam bo pripeljal avtomobile in kako jim lahko zagotovimo, da bo dovolj kupcev, ki bodo svoje avtomobile prodali po konkurenčnih cenah?

bikov trg medvedji trg

Sciple: Vsekakor. To je ena od tistih stvari, pri katerih, ko se enkrat vzpostaviš na geografskem področju in začneš delovati ter potem imaš te odnose, je res težko razumeti, zakaj potrebujem še eno parcelo po mestu? Zakaj potrebujem dve različni logistični infrastrukturi, da razmišljam o prinašanju različnih stvari, če sem zavarovalnica, ali kaj podobnega? To je eno od teh podjetij, kjer jim fizična infrastruktura resnično pomaga. Spominja me na to, da je drugačen posel, vendar Vulkanski materiali , imajo v lasti agregat, imajo lokacije po vsej državi, iste vrste stvari, zaradi stroškov pošiljanja svojih stvari jih potrebujejo le toliko na določenih lokacijah. Ko govorite o Luisu, ki je del podjetja Copart, potrebujete skupne avtomobile, da greste na dražbo. Veliko ljudi bo govorilo o tem porastu avtonomnih vozil, izboljšani varnostni tehnologiji v vozilih in ideji, da bomo morda nekoč v prihodnosti imeli veliko manj nesreč, veliko manj smrtnih žrtev, podobnih stvari. Kaj menite o tem tveganju za Copartovo poslovanje?

Sanchez: Avtomobili postajajo varnejši in to je super za vse. Toda realnost je, da bomo še vedno imeli nesreče, tudi če bodo avtomobili varnejši. Obstaja nekaj dolgoročnih trendov, ki nam dejansko delujejo v prid. Največja je v resnici samo to, da prebivalstvo raste in več ljudi vozi. Skupno število prevoženih kilometrov v ZDA in po svetu se vsako leto vztrajno povečuje, približno za 1 % do 2 % na leto. Čisto logično, več kot je avtomobilov na cesti, večje bo absolutno število nesreč. Druga zanimivost, ki se pravzaprav nanaša na avtonomne in električne avtomobile, je ta, da ko v avtomobil vgradite več tehnologije, je težje popravilo avtomobila. Popravilo avtomobila je dražje. Deli v avtomobilu so vredni veliko več denarja, zato je vse več avtomobilov. Če se vrnete v osemdeseta leta in pogledate prometne nesreče, ki so se zgodile dobesedno, na primer leta 1980, je le približno 5 % avtomobilov, ki so bili v prometni nesreči leta 1980, šteli za skupno. Hitro naprej 40 let in zdaj je več kot 20 % avtomobilov, ki so udeleženi v nesrečah, seštelih, in to zaradi te vrzeli med vrednostjo avtomobila in stroški za popravilo. Ne vem, če imate vpogled v to, vendar sem slišal, da popravlja a Tesla je [smeh] izjemno drago. Verjetno je dražje od popravila Camryja, ki ga verjetno lahko dobite v lokalni delavnici za popravilo mame in očeta.

Sciple: Ja, vsekakor. Pri Tesli so na voljo 'potezni in prevzemi', ker vodijo vse svoje lastne servisne operacije in izdelujejo vse svoje dele in vse te vrste stvari. Zagotovo pa, ko v vozilo vgradite več tehnologije, je razumljivo, da se stroški popravila povečajo. Samo primer za razmislek: vstopamo v ta svet, kjer bo veliko več avtomobilov imelo standardno funkcijo, podobno Teslinemu avtopilotu, torej napredne sisteme za pomoč vozniku za avtocesto in podobno. Del tega je, da vidite veliko proizvajalcev avtomobilov, ki postavljajo stvari, kot so kamere, radarji in lidarji, v svoje odbijače in po vsem avtomobilu. Iz blatnika, ki je poškodoval poceni kos plastike, se spremeni v blatnik, ki je poškodoval poceni kos plastike z vgrajenimi lidarji ter kamerami in radarjem. Seveda bodo avtomobilska podjetja sprejela ukrepe za zaščito te vrste tehnologije, a spet je ta tehnologija občutljiva in napake se še vedno dogajajo. Mislim, da je še ena stvar, o kateri je treba razmišljati, da je ob uvajanju avtonomnih tehnologij eno od prvih mest, ki jih bodo uvedli, na mestih, kot so avtoceste, torej avtocesta Tesla Autopilot, GM Avtocesta Super Cruise. Zdaj se Tesla poskuša izriniti na nekatera druga področja, vendar pretežno vodena za uporabo na avtocesti. Pri večini nesreč je avtocesta veliko varnejša od tradicionalnih površinskih ulic. Je smiselno; tako so bili zasnovani. Ne dobiš ovinka čez določen naklon, nikoli ne narediš nezaščitenega levega zavoja, vse te vrste stvari.

Mislim, da obstaja argument, ki ste ga navedli, da v bližnji prihodnosti, ko se nekatere od teh avtonomnih tehnologij uvajajo in se njihov primer uporabe uporablja na nekaterih od teh območij, ki so že precej varna, na robu opazite nekaj neto učinkov skupnega izguba narašča, ker ljudje še vedno vozijo in delajo iste napake, ko zavijejo levo v križišču ali kaj imaš. Zdaj bo na določeni točki, ko boste pomislili, da se nesreče zgodijo dovolj, da prizadenejo nekoga, kot je Copart, vendar bi rekel, da bo v bližnji prihodnosti morda res malo vetra v hrbtu. Ne glede na to, kar je Luis pravkar povedal o tem, da smo na tem dolgoročnem trendu višjih stopenj skupne izgube vozil, in z več tehnologije, ki gre v vozilo, mislim, da se to v kratkem času ne bo obrnilo v obratno smer , kot naslednjih pet let.

Sanchez: Prav. Če pogledate podatke pred 30-40 leti, je bila stopnja smrtnih žrtev v prometni nesreči 3-krat, 4-krat večja od današnje. Če pogledate samo zadnjih 10 let, smo začeli uporabljati nekatere od teh varnostnih tehnologij. Stopnja nesreč se ne zmanjšuje vsako leto. Mislim, da je bilo v zadnjih nekaj letih precej ravno. Morda na robu, ko avtonomna vozila prihajajo na vrsto, kot ste rekli, pade nižje, vendar je to že nasprotni veter, s katerim se podjetje teoretično sooča že dlje časa. Pravzaprav je to nekaj zadržkov, saj imate zdaj celotno težavo z motenimi vozniki. Potencialno uporabljajo Teslin avtopilot, vendar ga zlorabljajo, ker se ličijo ali gledajo Netflix na telefonu, ker mislijo, da jih bo avto varoval, ko pa je, kot smo pravkar izvedeli, Tesla samo avtonomne vožnje stopnje 2 na tej točki. Potem pa je tudi drugi dejavnik le to, da bo trajalo verjetno nekaj desetletij, ko bomo imeli tehnologijo, ki bo v celoti nadomestila vozni park, ki je trenutno v svetu vožnje.

Sciple: Vsekakor. Mislim, da je to nekaj, kar je treba spremljati, toda vsaj trenutna pot, kako se zdi, da se tehnologija razvija, mislim, da to ni nekaj, kar bi rušilo tezo za podjetje. Še vedno mislim, da so priložnosti za Copart v prihodnosti. Na kratko bi rad spregovoril, poleg nekaterih od teh drugih podjetij v panogi, Copart ni edini operater v tem podsektorju dražbe avtomobilov. Katera so še nekatera podjetja, na katera bi morali biti pozorni in kakšna so v primerjavi s tem, kar počne Copart?

Sanchez: Zagotovo. Torej, Copart je kot 300-kilogramska gorila. V tej panogi imajo +50 % tržni delež, kar je odlično. To je eden od razlogov, zakaj je bil to tako fantastičen posel. Vendar je bil res duopol. Tam se imenuje to drugo podjetje IAA , ki je nekoliko manjši. Imajo nekje med 30-40-odstotni tržni delež, tako da je dejansko še vedno zelo velik. V resnici je bil samo duopol med Copartom in IAA. IAA se je pred dvema letoma odcepila od KAR, ki je Storitve dražbe KAR , ki je še eno podjetje za dražbo avtomobilov, o katerem bi lahko govorili čez minuto. Toda v bistvu je IAA kot mini-Copart. Način, na katerega bi razliko med IAA in Copartom uokviril, ne le v golem obsegu, je ta, da je bil Copart bolj na vrhunskem vrhu tehnologije. Copart, ki gre v to pandemijo, je ena stvar, ki je Copartu resnično pomagala, ta, da so bili že popolnoma povezani z virtualnimi ponudbami in virtualnimi dražbami, medtem ko IAA na začetku pandemije ni bil popolnoma na spletu, zato so verjetno izgubili malo trga delite preteklo leto. Toda zdaj, ko gredo skozi pandemijo, so zagotovo 100-odstotno dosegli splet.

Druga stvar, ki je zanimiva pri IAA in Copartu, je, da je Copart tudi mednarodni posel. Copart res raste na mednarodnih lokacijah; IAA je predvsem v Severni Ameriki, čeprav če pogledate njihove nedavne klice o zaslužku in izjave vodstva, IAA v bistvu gleda na Copart in sledijo navodilom Copart. Tako zdaj, IAA, agresivno vstopajo na mednarodne trge, agresivno vlagajo v tehnologijo in agresivno uvajajo najboljše prakse, s katerimi je deloval Copart, in poskušajo zapolniti vrzel. Mislim, da je to pravzaprav zelo zanimiva zgodba. Če vam je ta panoga všeč in morda mislite, da je Copart predrag, si oglejte IAA in to je bolj znižan način igranja teme.

Sciple: Torej, ali bi rekli, da je IAA podoben Lowejev pri Copartju Home Depot , ali Pepsi v Copart's Coke [ Coca Cola ] v tej situaciji?

Sanchez: ja. To je številka 2, to je underdog. Deluje tudi s polovico stopnje dobička kot Copart. Tam je potencialna naložbena zgodba, če menite, da lahko IAA izvede ta načrt, da dvigne svojo maržo in mednarodno rast. IAA lahko potencialno doseže veliko, dejansko višjo stopnjo rasti zaslužka kot Copart. Trguje tudi z zelo majhnim popustom pri Copartu. Zato mislim, da je IAA zelo podoben Copartu in je potencialno zanimiva naložba, če vam je Copart všeč.

Sciple: Vsekakor. Vprašanje je torej: Ali obstaja dovolj razlike v izvedbi med podjetji, da upraviči to razliko v vrednotenju? Ker če IAA lahko izvaja, jim prostor za izboljšave daje veliko več prednosti v primerjavi s Copartom, ki je že dobro izvajal.

Sanchez: Mislim, da bi marsikdo rekel, da Copart že ustvarja dobro rast zaslužka in ni preveč noro. Vrednotenje ni preveč noro in Copart je zagotovo bogat, zato je sodelovanje s Copartom kot z najboljšim v pasu, z nižjim tveganjem izvršbe, nekakšen način igranja v sektorju, kjer je IAA kot višje tveganje, vendar verjetno višje nagradijo, če opravijo dobro delo.

Sciple: Vsekakor, ja. Lowe's in Home Depot mi kar naprej zvoni v glavi, ko narediš to primerjavo. Še eno podjetje, ki smo ga omenili, morda lahko na kratko govorimo, so KAR Auction Services, ticker KAR, in so v malo drugačni niši glede na to, kar počneta IAA in Copart.

Sanchez: Zagotovo. Torej, KAR Auction Services, omenili ste oznako KAR. So na tako imenovani dražbi celotnega avtomobila, torej so to avtomobili brez vsote. V resnici gre samo za dražbe rabljenih avtomobilov. Način razmišljanja o tem, kje sedijo, je, da pridobivajo inventar iz vseh vrst zanimivih kanalov. Torej, ko se vozni park za najem avtomobilov obrne, ko bodo najemni avtomobili želeli zamenjati svoje rabljene avtomobile s popolnoma novimi avtomobili, jih bodo dali na dražbo prek KAR. Ali ko ljudje, ki najemajo avtomobile, opustijo svoje najeme, ob predpostavki, da so avtomobili še v dobrem stanju, bodo odložili na KAR. Ali dobrodelne dražbe, ljudi, ki svoje stare rabljene avtomobile podarijo dobrodelnim ustanovam. Potem, kar KAR v resnici počne, je, da so B2B posel. V bistvu so ljudje, ki kupujejo na dražbah avtomobilov, predvsem prodajalci rabljenih avtomobilov, ki jih nato prodajajo v maloprodajni kanal. Obstaja tudi nekaj individualnih kupcev, ki bodo kupovali tudi na KAR. Ampak to je v resnici B2B posel. Rekel bi, da obstajajo res zanimive razlike med trgom celotne dražbe avtomobilov in trgom celotnega avtomobila. Gre namreč za to, da je to bolj konkurenčen kanal, ker je preprosto veliko več mest za pridobivanje rabljenih avtomobilov, kajne? eBay , Craigslist je eden. Nekatere prodajalne rabljenih avtomobilov bodo dejansko kupovale rabljene avtomobile od drugih prodajalcev, kajne? Obstajajo tudi drugi B2B kanali za rabljene avtomobile, ne gre samo za dražbo. Lahko opravljate zasebno posredništvo ali samo neposredno. To je na strani povpraševanja.

Na strani ponudbe je zaloga manj zajamčena. Mislim, da je to res zgodba zadnjega leta s KAR-om, da so res trpeli zaradi pomanjkanja rabljenih avtomobilov. Ker torej ni bilo novih avtomobilov za nakup, se vozni parki za najem avtomobilov ne znebijo svojega obstoječega voznega parka. Ker je cena rabljenega avtomobila zelo narasla, je to pravzaprav res zanimiva situacija, ko ljudje, ki sedijo na najetih avtomobilih, ne opuščajo najema. Avtomobile dejansko kupujejo, ker je cena odkupne opcije določena na začetku najema. Torej je zdaj malo arbitraže, ko so se cene rabljenih avtomobilov tako močno zvišale. Da, KAR je dejansko trpel in dejansko so opazili, da so se njihovi prihodki v zadnjem letu zaradi teh dejavnikov precej zmanjšali. Prav tako so bili stisnjeni, v kolikor mora KAR kupiti zaloge, bodo morali plačati višjo ceno za te rabljene avtomobile.

najboljše delnice za nakup zdaj na robinhoodu

Sciple: Vsekakor. Tako so bili morda nekoliko bolj žrtev tega, kar se je dogajalo v zadnjem letu, medtem ko, če pogledate, kako Copart poroča o rekordnih številkah v zadnjem četrtletju, so bili na ta način upravičenci. Ali vidite, da je KAR potencialna igra za ponovno odprtje? Ljudje bodo spet začeli potovati, najeti avtomobile, ko gredo na Havaje in podobne kraje. Ali to vidite kot podjetje, ki bi mu lahko koristilo okrevanje?

Sanchez: Vsekakor. Mislim, da bo KAR od vseh teh treh podjetij, ki sem jih omenil, verjetno imel največ koristi od okrevanja. Toda tisto, kar bi morali videti, da bi resnično imeli koristi od okrevanja, je nekakšna normalizacija vrednosti rabljenih avtomobilov, indeks rabljenih avtomobilov. Zanimivo je tudi razmišljati o tem, ali Copart ali IAA ponovno odpirata igre, ker je to pravzaprav res težko vedeti. Odgovor je da ali ne. Ker sta Copart in IAA opazila, da se je njihov obseg prodanih avtomobilov zmanjšal, vendar sta opazila, da se je vrednost povečala. Če torej pridemo v situacijo, ko se količine rabljenih avtomobilov povečajo, a cene rabljenih avtomobilov ostanejo višje, potem lahko IAA in Copart še naprej koristita. Lahko pa vidimo tudi nasprotno, na primer, kaj se zgodi, če se vrednost rabljenih avtomobilov zniža? No, to bi lahko postalo nasprotni veter in to bi lahko koristilo KAR-ju. KAR tudi način zaslužka je nekoliko drugačen od Coparta in IAA, kar je prav tako vredno omeniti. KAR zasluži približno polovico svojega denarja, polovico prihodkov od dražb. Toda večino zaslužka KARS dejansko ustvari iz sistemskih storitev, ki jih opravlja. Več kot tretjino zaslužka KARS dejansko predstavlja financiranje. Tako so resnično vključeni v pomoč ljudem pri dokončanju tega nakupa. To je pravzaprav KARS-ova konkurenčna prednost. V bistvu financirajo te prodajalne rabljenih avtomobilov, financirajo tla. V veliko primerih je to razlog, zakaj prodajalne rabljenih avtomobilov poslujejo s KAR, saj ne samo, da lahko pridobijo zaloge, ampak jih lahko financirajo po razumni stopnji.

Sciple: Vsekakor. Torej so odnosi, kot se sliši v tem poslu, zelo različni, ko govorite o strankah, s katerimi delate. Ker imajo te stranke različne potrebe, se ponujajo različne storitve.

Sanchez: Zelo zanimiv del zgodbe je tudi Carvana in CarMax in nekatera druga podjetja za rabljene avtomobile, kot so pobožni , in mislim, da je še nekaj drugih. Pravzaprav so nekatere od največjih strank KAR. Primarni način, kako Carvana pridobiva svoje avtomobile, je pravzaprav iz teh dražb celih avtomobilov. To je pravzaprav zelo zanimiv del zgodbe, ker mora Carvana plačevati višje cene za rabljene avtomobile, ker se je indeks rabljenih avtomobilov tako močno povečal, in ena od stvari, ki jih Carvana in nekatera druga podjetja počnejo, je, da poskušajo pridobiti več poslov za menjavo, da bi ljudje trgovali s svojimi obstoječimi avtomobili, da bi lahko dobili ugodnejše cene. To je celota.

intel ali amd za igre na srečo 2018

Sciple: Luis, ko govorite o tem odnosu s Carvano, ali to vidite kot priložnost ali grožnjo? Očitno je potencialna stranka, ki ji izdelek prodaja, a ker se Carvana bolj vključi v ta posel trgovanja, potem predstavljajo grožnjo njihovemu pridobivanju, kajne? Mislim, na njihovo oskrbo.

Sanchez: Beseda, ki mi pride na misel, je sovraštvo. So ena največjih strank, a hkrati želi Carvana čim bolj znižati svoje stroške, del Carvane, ki znižuje stroške, pa je, da ne plačuje pribitka za dražbe avtomobilov in ne plačuje dražbenih pristojbin. Če lahko Carvana preprosto pripravi vse do zamenjave, je to pravzaprav zelo lasten način za Carvano, da pridobi zaloge in dejansko lahko daje Carvani konkurenčno prednost pred CarMaxom ali drugim igralcem e-trgovine.

Sciple: da. Tam je nekaj za gledat. Carvano bomo dodali na seznam za prihodnji podcast, saj sem prepričan, da bi lahko samo s tem opravili dobre pol ure. Ko pa to oddajo zaključujemo o dražbi avtomobilov, ko razmišljate o teh treh podjetjih, o katerih smo danes govorili, torej Copart, IAA in KAR Auction Services, K-A-R, katero podjetje vas danes najbolj navduši in zakaj?

Sanchez: Zagotovo. Ja, mislim, da sem to tezo postavil za IAA. Če bi se želel zaposliti v tej skupini podjetij, bi verjetno začel s tem, ker če verjamete, da lahko v bistvu posnemajo model Copart, in IAA je bil dober posel. Ne deluje povsem na ravni Copartovih marž in ni ustvaril enake stopnje rasti prihodkov kot Copart. A veliko tega verjetno izvira iz dejstva, da je bil pred tremi leti del KAR in ni imel v celoti nadzora nad svojo usodo. Zdaj, ko je IAA izšel sam, obstaja misel, da bi se lahko izvajal bolje, ker je bolj osredotočen. Zato mislim, da je to res zanimiva zgodba. Toda spet mislim, da gre za situacijo z večjim tveganjem, višjo nagrado, če bi bil res bolj osredotočen na to, da se izpostavim tej temi, ker mi je ideja všeč, je to dokaj proticikličen ali encikličen posel, tako kot različne sile uravnotežijo druga proti drugi.

Trenutno smo, kot smo rekli, v tem delu cikla, kjer je vrednost rabljenih avtomobilov res visoka, število rabljenih pa nizko. Zanimivo razmerje med tem je, da ko je vrednost rabljenih avtomobilov nižja, boste videli veliko več avtomobilov, ki prihajajo na trg, ker se bo več avtomobilov štelo za skupno. To je res zanimiva dinamika, zaradi katere smo zelo stabilna industrija, dokler ne verjamete, da bodo avtonomni avtomobili in samovozeči avtomobili popolnoma zmotili koncept ljudi, ki se soočajo s prometnimi nesrečami, kar mislim, da je zagotovo nekaj na meja, ki je pomembna, vendar mislim, da je za verovanje potreben preskok vere.

Sciple: Prav. V bistvu, če menite, da bodo ljudje še naprej delali napake za volanom avtomobila in teh s tehnologijo ne bomo rešili v kratkem času, imajo ta podjetja še naprej vlogo in bi lahko imela večjo vlogo pri prihodnost.

Sanchez: Vsekakor.

Sciple: V redu, Luis, kot vedno, te imam rad v podcastu. Komaj čakam, da vas v prihodnosti spet obiščemo.

Sanchez: Hvala, Nick. Bilo je zabavno.

Sciple: Kot vedno so lahko ljudje v programu lastniki podjetij, o katerih se razpravlja v oddaji, in Motley Fool ima morda uradna priporočila za ali proti delnicam, o katerih se razpravlja, zato ne kupujte ali prodajajte ničesar samo na podlagi tega, kar slišite. Hvala Timu Sparksu za mešanje te oddaje, za Luisa Sancheza sem Nick Sciple. Hvala za poslušanje in norca!^