Vlaganje

Ciscova odpuščanja spodkopavajo poročilo o popolnoma dobrem zaslužku

Čeprav ne verjamemo v časovno določanje trga ali paniko zaradi dnevnih gibanj, radi pazimo na spremembe na trgu – samo v primeru, da so pomembne za našo naložbeno tezo.

Cisco Systems (NASDAQ:CSCO)samo poročali lepa četrta četrtina. Zaslužek, ki ne velja za GAAP, se je medletno povečal za 10,6 % na 0,52 USD na delnico, kar je za peni na delnico preseglo ocene analitikov. Prihodki so se povečali za 6,2 % na 12,4 milijarde dolarjev, kar je v skladu s pričakovanji Wall Streeta. Kot odgovor na to je delnica čez noč padla za kar 9,6%.

Počakaj, kaj?

Da, Ciscove delnice so bile močno kaznovane, čeprav je podjetje v četrtem četrtletju več kot doseglo cilje analitikov. To je najslabši izvajalec na Dow Jones Industrial Average (DJINDICES: ^ DJI)indeks danes s precejšnjo razliko, čeprav je član Dow Wal-Mart (NYSE:WMT) zamudil Ulične tarče sinoči. Delnice imperija veletrgovine Sama Waltona so se zaradi novic znižale za največ 3,1%.

Toda Wal-Martovemu skromnemu zgrešenju so sledile le nekoliko nižje celoletne orientacijske številke in to je za maloprodajnega velikana precej običajno. Obrezovanje Wal-Martovih šiška se zdi primeren odgovor. Prepustite radikalne odbitke večji zgrešitvi – ali bolj bednemu poročilu o navodilih za naprej.In tu je zgodba Cisco drugačna.

kdaj morate plačati kapitalske dobičke

Izvršni direktor družbe Cisco John Chambers, ki išče nove odgovore na stara vprašanja, kot je: »Od kod bo prišla naša rast prihodnje leto?« Vir slike: Cisco.ni dobra zaloga za nakup

Izvršni direktor družbe Cisco John Chambers je vlagateljem veselo povedal, da so mu všeč tržni trendi, ki jih vidi. 'Moje zaupanje v našo sposobnost, da smo #1 IT podjetje, se povečuje,' je dejal v objavi zaslužka. Podjetje poroča o rekordnih številkah na več pomembnih področjih, vključno s četrtletnimi prihodki, prilagojenimi dobički in denarnimi tokovi iz poslovanja.

Sliši se kot odlična platforma za kratkoročno rast, kajne? Žal je Chambers to pozitivno stališče spodkopal z nizom negativnih. Toda morali ste počakati na razpis o zaslužku, da ste dobili celotno zgodbo. Tam je Cisco predstavil nekaj motečih podrobnosti.

V prvem četrtletju – ki je že skoraj na polovici, saj Cisco poroča o celoletnih rezultatih na koncu svojega obdobja poročanja, ki ga je predpisala SEC – bi morala prodaja narasti za 4 % medletno, za določeno odstotno točko. Sam vrh tega razpona ustreza le pričakovanjem analitikov, tako da to ni dobra novica.

Cisco bi to slabost lahko nadomestil z višjimi maržami, vendar naj bi tako bruto kot operativne marže ostale nespremenjene. Navodila glede zaslužka, ki ne veljajo za GAAP, se končajo tik pod ciljnim 0,51 $ na delnico analitikov.

Navodila torej niso impresivna, a skorajda niso vredna 10-odstotnega padca cene delnice čez noč. Toda tukaj je velik rušilec zaupanja, ki danes ruši Cisco: podjetje postaja obupano.

V tem usodnem razpisu o zaslužku je Cisco predstavil tudi velik program za zmanjševanje stroškov, ki vključuje približno 4000 odpuščanj delovnih mest. Ciscova odpuščanja bodo zmanjšala celotno delovno silo za 5 %. Chambers je to drastično potezo razložil ostro:

To, kar vidimo, je počasno, enakomerno izboljšanje, vendar ne s hitrostjo, kot si želimo. Zelo sem zadovoljen z našim zagonom na trgu. Samo ne raste tako hitro, kot potrebujemo

Kaj se dogaja?
Cisco je na sredini postal pretežak in večinoma namerava izrezati pivski trebuh odvečnega srednjega menedžmenta. To naj bi pospešilo rast dobička v prihodnjih letih.

Odpuščanja se pogosto obravnavajo kot dobra poteza. Na primer, proizvajalec pomnilniških čipov Micron tehnologija 09.30 NASDAQ: MUtrenutno izvaja podobno 5-odstotno zmanjšanje delovne sile, ta delnica pa je na novicah narasla za 8 odstotkov. Toda Micronova odpuščanja so bila pričakovani stranski učinek nedavnega zaprtja njegovega prevzema Elpide. Vlagatelji radi vidijo, da Micron sprejema težke odločitve, zaradi katerih bo posel, ki spreminja igro, tudi donosen.

kaj pomeni gaap v računovodstvu

Ni tako velikega odkupa, ki bi upošteval Ciscova odpuščanja. Namesto tega vlagatelji to potezo berejo kot znak šibkosti. Je podjetje kljub obljubi Johna Chambersa pred dvema letoma, da bo poenostavil in preusmeril svoj poslovni model, res spet postal napihnjen?

Kolikor je vredno, se analitiki Wall Streeta na splošno ne strinjajo s padcem cen. Ciscove delnice so sinoči doživele več nadgradenj analitikov, da ne omenjam ponovnih ocen za nakup. Goldman Sachs vidi priložnost za vkup, saj so se delnice pravkar pocenile brez ovir, specifičnih za podjetje.

„Na pomanjkanje pospeševanja v kratkoročnem obdobju gledamo bolj na makro kot na specifično podjetje, zato bi umik izkoristili za nakup delnic,“ je dejala analitika Goldmana Simona Jankowski.

Mislim, da ima Goldman prav pri denarju. Ciscove delnice so leta 2013 še vedno uničile indeks Dow in so se zvišale za 25 % tudi po včerajšnjem brutalnem striženju. Hiter popust bi moral novim Ciscovim vlagateljem pomagati zgraditi zdrav položaj v ponovnem strokovnjaku za mreženje. Nič v tem poročilu ni spremenilo mojega pozitivnega pogleda na Ciscove dolgoročne možnosti in mojega bikovskega mnenja CAPScall na zalogi ostane na mestu.

Kot rečeno, pazimo, kje točno Cisco spusti sekiro. Mnoga podjetja svoja prizadevanja za zniževanje stroškov osredotočajo na proračun za raziskave in razvoj, kar je strašna napaka za tehnološka podjetja, ki temeljijo na inovacijah, kot je Cisco. Raje bi videl zmanjšanje v prodajnem oddelku ali enakomerno znižanje stroškov na vseh področjih.^