Vlaganje

Chuck E. Cheese gre v javnost. Ali bi morali vlagatelji ugrizniti?

Leto 2019 se kaže kot rekordno leto za IPO. Dvig in Levi Strauss so že vrgli svoje klobuke v ring. Pinterest se pripravlja na potopitev, vlagatelji pa pričakujejo prvenca Uberja in Slacka, ki sta že vložila prijavo za javno objavo. Kasneje v letu, velika imena kot Airbnb in WeWork naj bi se pridružila paradi.

Glede na to, da se borza giblje blizu zgodovinske najvišje vrednosti, gospodarstvo pa še naprej brenči ob nizki brezposelnosti in solidni rasti delovnih mest, se okolje IPO ne izboljša. V tem ozadju se je mešanici IPO pridružil CEC Entertainment, matično podjetje restavracijskih verig, kot sta Chuck E. Cheese in Peter Piper Pizza.

V ponedeljek je CEC sporočil, da se bo njegova matična družba združila s Leo Holdings , podjetje za posebne namene. Novo podjetje bo znano kot blagovne znamke Chuck E. Cheese in bo trgovalo na NYSE pod oznako CEC, potem ko se posel sklene nekje pozno v drugem četrtletju.

Podjetja so ob napovedi poteze povedala, da bo nova družba imela vrednost podjetja (tržna kapitalizacija plus dolg minus denar) 1,4 milijarde dolarjev. To je podobno 1,3 milijarde dolarjev (vključno z dolgom). Apollo Global (NYSE: APO)plačal leta 2014, ko je CEC zasedel. Apollo bo ostal večinski lastnik – obvladoval 51 odstotkov delnic – in svojih delnic ne namerava prodati.

študentska posojila za mednarodne študente v ZDA
Kartica Play Pass z miško Chuck E. Cheese

Vir slike: Chuck E Cheese.Ključne podrobnosti

CEC, ki ima 606 lokacij Chuck E. Cheese po vsem svetu in 144 večinoma franšiziranih restavracij Peter Piper, je kot dokaz, da je podjetje na pravi poti, opozoril na primerljiv prodajni zagon. V zadnjih štirih četrtletjih se je primerljiva prodaja zaporedoma izboljševala in se je z 1 % v drugem četrtletju 2018 povečala na 7,7 % v prvem četrtletju 2019. Vendar se je skupni prihodek lani povečal le za 1 % na 896,1 milijona dolarjev, saj se je število trgovin zmanjšalo s 754 na 750. CEC je lani poročal o prihodkih iz poslovanja v višini 50,8 milijona dolarjev. Toda zaradi 76,3 milijona dolarjev stroškov za obresti je imela družba neto izgubo v višini 20,5 milijona dolarjev. V napovedi združitve je CEC dejal, da je lani prilagodil EBITDA v višini 175 milijonov dolarjev za skoraj 20-odstotno maržo.

CEC ima v svoji bilanci stanja skoraj 1 milijardo dolarjev dolga, kar pojasnjuje njegove presenetljive stroške za obresti, vendar namerava podjetje po transakciji poplačati približno 300 milijonov dolarjev svojega dolga z izkupičkom Lea in zasebnim plasmanom.

Mešani rezultati za 'jej in se igraj'

Danes je CEC najbližji kolega na javnih trgih Dave & Buster's (NASDAQ:IGRAJ). Dejansko sta podjetja obeh podjetij podobno razdeljena med hrano in pijačo ter zabavo. D&B je lani ustvaril 58 % svojih prihodkov z zabavo, preostalih 42 % pa s hrano in pijačo. Razkol CEC je bil 55 %/45 % med obema kategorijama.Podjetji nista neposredna konkurenta, saj Dave & Buster's skrbi za odrasle in alkohol predstavlja pomemben del njegove prodaje, medtem ko je poslovanje Chucka E. Cheeseja osredotočeno na otroke in družine. Vendar pa lahko izkušnje Dave & Buster na javnih trgih povedo, kaj lahko pričakujejo vlagatelji CEC.

D&B je od IPO leta 2014 hitro razširil svojo bazo trgovin, podjetje pa ima zdaj 121 lokacij z načrti za dosego 200 trgovin v Severni Ameriki. Letos bo dodal 15-16 trgovin.

Vendar so bile delnice v zadnjih letih pod pritiskom, saj se je nekoč stabilna rast Dave & Busterja upočasnila, primerljiva prodaja pa je v nekaj četrtletjih celo postala negativna. Delnica je še vedno nižja za približno 30 % od vrha v letu 2017.

Ne obstaja jasen razlog za boj Dave & Buster. Restavracija se je v zadnjem času soočala z izzivi zaradi prenasičenosti in porasta dostave. To morda ohranja več strank doma, D&B pa se ne more vključiti v dostavo tako kot druge verige. Nekateri so domnevali, da Fortnite Ta pojav je igralce zadržal doma, vodstvo pa je tudi ugotovilo, da so se soočili s hudo konkurenco Top Golfa. Računalniki Dave & Buster so se pred kratkim vrnili v rast, saj je podjetje predstavilo nove igre, vendar se pričakuje, da bo rast še vedno veliko počasnejša kot pred nekaj leti.

Pot do rasti

Verige, kot so Dave & Buster's in Planet Fitness so bili priljubljeni pri najemodajalcih nakupovalnih središč, saj podjetja povzročajo promet, imajo velik odtis in jih ni mogoče kopirati na spletu. To bi lahko bilo dobro za CEC, če bi se odločil odpreti nove trgovine. Vendar se zdi, da to trenutno ni njen načrt (število trgovin se je v letu 2018 zmanjšalo za štiri lokacije). Za zdaj se zdi, da je vodstvo osredotočeno na spodbujanje primerljive rasti prodaje, izboljšanje svoje trenutne baze trgovin s preoblikovanjem, vlaganje v novo tehnologijo, kot so igralne kartice, in morda vključitev modela all-you-can-play. Upamo, da bodo ta prizadevanja pomagala doseči primerljivo rast prodaje.

Kljub temu se finančni rezultati CEC od zadnjega prehoda v javno podjetje pred petimi leti niso bistveno spremenili. To dejstvo in dolžniško breme podjetja sta nad vsemi izboljšavami osnovnega poslovanja. Še nekaj četrtin 8-odstotne primerljive rasti prodaje bi CEC-ju narisalo bolj rožnato sliko, a za zdaj bi bilo morda najbolje, da se izognete temu, da bi dobili kos tega novega delniškega kolača, ko bo objavljen.

kaj velja za bogatega leta 2020


^