Vlaganje

Kitajski protimonopolni regulatorji bi lahko iztirili Baidujevo ponudbo za kitajski posel JOYY

Lani novembra, Baidu (NASDAQ:BIDU), kitajski tehnološki velikan, ki ima v lasti najboljši iskalnik v državi, se je strinjal z nakupom VESELJE 's(NASDAQ:YY)Kitajska platforma za pretakanje v živo, YY Live, za 3,6 milijarde dolarjev.

Ta prevzem bi razširil posel Baidu izven njegovega osnovnega spletnega trženja, ki je v prvi polovici leta 2021 ustvaril 65 % njegovih prihodkov. S tem bi se tudi uveljavil na obsežnem kitajskem trgu pretakanja v živo. To bi tudi omogočilo JOYY, da zapusti kitajski trg in se osredotoči na širitev svojih hitrejših kratkih video in pretočnih aplikacij v tujini.

ali lahko zaslužite na borzi
Oseba igra video igrico, medtem ko nosi mačje slušalke.

Vir slike: Getty Images.

Vendar pa nedavno poročilo Reutersa kaže, da bo kitajska državna uprava za regulacijo trga (SAMR) verjetno blokirala posel zaradi vsebine YY Live, povezane z igrami.

SAMR menda meni, da bi zeleno osvetlitev posla v nasprotju z njegovimi nedavnimi dejanji proti igralniškemu sektorju, ki vključujejo strožje omejitve časa igranja za mladoletnike in začasno ukinitev odobritev za nove spletne igre. Blokiran je tudi SAMR Tencent 's(OTC:TCEHY)poskus združitve Huya in DouYu , dve največji kitajski platformi za pretakanje video iger, že julija.ali lahko dnevno trgujete z roth ira

Baidu in JOYY še nista dala nobene uradne objave glede načrtovanega posla, a poglejmo, kaj bi njegov neuspeh lahko pomenil za obe podjetji.

Zakaj je Baidu želel kupiti YY Live?

Baidu še vedno obvladuje 77 % kitajskega trga spletnih iskalnikov, poroča Statcounter. Njegov najbližji konkurent, Tencentov Sogou, ima 14-odstotni delež.

Vendar se je rast Baiduja v zadnjih letih občutno upočasnila, saj so kitajski uporabniki interneta več časa preživeli v Tencentovem WeChatu (na Kitajskem znanem kot Weixin), 'super aplikaciji', ki gosti na milijone mini programov za branje novic, spletne nakupe, vožnja po spletu, in več. WeChat ponuja tudi notranji iskalnik, njegov nedavni prevzem Sogouja pa bo okrepil njegove zunanje iskalne zmogljivosti.Tudi mlajši kitajski uporabniki interneta preživijo več časa v njih ByteDance ekosistem 's, ki vključuje Douyin (znan kot TikTok v tujini) in njegovo priljubljeno aplikacijo za novice Jinri Toutiao. Spletni nakupovalci gredo tudi neposredno na Alibaba in JD.com 's namesto iskanja izdelkov na Baidu.

Baidu poskuša preprečiti te ovire tako, da razširi svojo mobilno aplikacijo, ki je v zadnjem četrtletju služila 580 milijonom mesečnih aktivnih uporabnikov (MAU), z lastnimi mini programi. Ponuja več storitev upravljane strani (ki Baidu omogočajo vzdrževanje spletnega mesta podjetja), da zmanjša svojo odvisnost od prikaznih oglasov, širi svoje poslovanje v oblaku in vlaga v novejše trge, kot so storitve AI in avtomobili brez voznika.

Nakup YY Live, ki je ob koncu leta 2020 služil 4,25 milijona plačanih uporabnikov, bi lahko dodatno diverzificiral Baidujevo poslovanje s prodajo virtualnih daril za izdajatelje televizijskih programov in naročninami na premium kanale. Ponudba 3,6 milijarde dolarjev je visoka cena za to diverzifikacijo (približno 847 dolarjev na plačanega uporabnika), vendar Baidu verjetno verjame, da bo YY pridobil več plačljivih uporabnikov, potem ko bo integriran v svojo mobilno aplikacijo in svojo platformo za pretočne video posnetke. iQiyi .

kako izračunati bilančno vsoto

Zakaj je JOYY želel prodati YY Live?

Medtem JOYY poskuša zapustiti Kitajsko, odkar je leta 2019 kupil Bigo, podjetje s sedežem v Singapurju, ki ima v lasti aplikacijo za pretakanje Bigo Live in aplikacijo za kratke video posnetke Likee, za 1,45 milijarde dolarjev. Kasneje je spremenilo ime iz YY v JOYY, da bi odražalo zmanjšana odvisnost od YY Live.

JOYY je lani prodal svoj kontrolni delež v Huya Tencentu, nato pa se je strinjal s prodajo YY Live Baidu. Preprosto je razumeti, zakaj je JOYY želel prodati YY Live: njegovo število plačanih naročnikov se je med krizo COVID-19 zmanjšalo, sooča se z močno konkurenco podobnih platform za pretakanje v živo in ostaja lahka tarča vladnih cenzorjev in regulatorjev.

Prav tako je enostavno razumeti, zakaj se je JOYY želel preoblikovati kot čezmorsko podjetje. Dve glavni aplikaciji Bigo, ki delujeta zunaj Kitajske, gostita več uporabnikov in rasteta veliko hitreje kot YY Live. Žal je status JOYY kot kitajskega podjetja povzročil, da so bile te aplikacije prepovedane v Indiji, enem njenih najhitreje rastočih trgov, sredi diplomatskega spora med državama v zadnjem letu.

kako kupim disneyjeve delnice

Konec avgusta je Reuters trdil, da bi se JOYY lahko zasedel, verjetno zato, ker so regulativne grožnje na Kitajskem in v ZDA prestrašile vlagatelje in obremenjevale njegove delnice. JOYY je dejal, da še ni prejel nobene 'formalne' ponudbe za prevzem, vendar bi privatizacijski posel lahko podjetju omogočil, da preseli svoj sedež v Singapur in svoje delnice ponovno uvrsti na drugo azijsko borzo.

Na žalost je načrtovani izstop JOYY iz Kitajske odvisen od tega, da je SAMR odobril prodajo YY Live Baidu. Če ta posel propade, bo moral najti nove načine za odprodajo podjetja, zmanjšati svojo izpostavljenost trgu pretakanja video iger, ga znova zagnati v tujini ali podvojiti rast na Kitajskem.

Slaba novica za obe podjetji

Propad tega posla bi lahko prizadel obe podjetji, vendar bi JOYY verjetno prizadel veliko bolj kot Baidu. Obe delnici sta letos upadli za približno 30 %, saj je Kitajska uničila svoja vrhunska tehnološka podjetja, in iztirjenje tega posla bi pomenilo, da se krvavitev ne bo kmalu ustavila.^