Vlaganje

Chesapeake Energy bi lahko od lastnika Dallas Cowboyja dobil reševalno vrv v višini 1 milijarde dolarjev

Chesapeake Energy 's(OTC: CHKA.Q)delnice so padle v zadnjih tednih, potem ko je podjetje opozorilo, da morda ne bo moglo nadaljevati kot delujoče podjetje. To je zato, ker vztrajno nizke cene nafte in plina podjetju otežujejo podporo 9,7 milijarde dolarjev dolga. Če ne bo zdržal, bo morda moral razglasiti stečaj.

Vendar pa energetsko podjetje dela na rešitvi, ki bi mu lahko omogočila odplačilo pomembnega dela tega dolga. Glede na poročilo Reutersa je v naprednih pogajanjih za prodajo svojih sredstev v skrilavcu Haynesville Comstock Resources (NYSE:CRK), ki se kot velikega vlagatelja ponaša z lastnikom Dallas Cowboys Jerryjem Jonesom. Njegovi globoki žepi bi lahko bili ključ do uresničitve tega dogovora.

Dve osebi se rokujeta s cevovodom v ozadju

Vir slike: Getty Images.

Banka Jerryja Jonesa

Avgusta lani je Jerry Jones prodal svoje nepremičnine za proizvodnjo nafte v skrilavcu Bakken v Severni Dakoti Comstocku v poslu, ki je premoženje ocenil na 620 milijonov dolarjev. Vendar pa je Comstock namesto gotovine izdal 88,6 milijona novih delnic Jonesu, s čimer je imel 84-odstotni delež v podjetju. Od takrat je Comstocku pomagal pri razvoju naftnih in plinskih dejavnosti tako, da mu je zagotovil sredstva za nakup tudi Covey Park Energy. Jones se je strinjal, da bo v Comstock vložil še 475 milijonov dolarjev, da bi olajšal to transakcijo, ki ga je spremenila v največjega proizvajalca v skrilavcu Haynesville.

Jones je tudi jasno povedal, da bo še naprej podpiral rast Comstocka. Vodstvu podjetja je povedal, da bi lahko vložil še 1,1 milijarde dolarjev, 'ko se bo pokazala prava priložnost.' Glede na negotovo situacijo Chesapeakea se zdi, kot da bi bil nekdo zrel za prevzem.Velik hrib za vzpon

Chesapeake je že dolgo vodilni v skrilavcih Haynesville, saj je leta 2008 pomagal postaviti to območje s plinom bogato s skrilavci na zemljevid. Vendar pa so padajoče cene plina in naraščajoči dolg Chesapeakea prisilili podjetje, da je z leti zmanjšalo območje v regiji. Čeprav je letos dokončal nekaj vrtin na tem območju, je pred kratkim nehal vrtati tam kot del svojega načrta, da bi leta 2020 preusmeril dejavnost na območja z višjim donosom, da bi okrepil svoj slabši finančni položaj.

Ena največjih skrbi je, kako bo podjetje upravljalo svoje kratkoročne zapadlosti dolga. Chesapeake ima 301 milijon dolarjev dolga, ki zapade v plačilo prihodnje leto, in še 294 milijonov dolarjev, ki zapadejo v plačilo leta 2021. Poleg tega dolguje 900 milijonov dolarjev za bančno posojilo, ki zapade naslednje leto. To je precejšen znesek dolga, ki ga mora poravnati v naslednjih dveh letih. Podjetje nima veliko možnosti za reševanje tega dolga, saj še naprej porablja denarni tok za vrtanje novih vrtin. Medtem pa je njegova padca cena delnic še dodatno podražila dokončanje dodatnih menjav dolga.

Zaradi teh težav je ena od redkih preostalih možnosti podjetja prodaja več sredstev. Zdi se, da je skrilavec Haynesville naslednji na vrsti. Po poročanju Reutersa podjetje razpravlja o prodaji Comstocku, ki bi lahko prinesla več kot milijardo dolarjev. To vrednotenje bi Chesapeakeu zagotovilo rešilno pot, ki jo potrebuje za reševanje večine kratkoročnih zapadlosti dolga. Prav tako bi mu kupilo nekaj več časa za iskanje dodatnih načinov za zmanjšanje preostalega ogromnega dolga.Obupni časi

Delnice družbe Chesapeake Energy so v prostem padu, saj so opozorile, da morda ne bodo mogle ostati v skladu s svojimi dolžniškimi zavezami, če bodo cene nafte in plina ostale šibke. Vendar pa bi lahko podjetje dobilo rešilno vrv, ki jo potrebuje, da ostane na površini, od Comstock Resources, ki jih podpira Jerry Jones. Po prijavljeni ceni več kot milijardo dolarjev bi imela večino denarja, ki ga potrebuje za reševanje najnujnejših zapadlosti dolga. Čeprav je to še vedno le delček tega, kar dolguje na splošno, tako da bi podjetje še daleč od vrnitve na trdna tla.^