Vlaganje

Ali lahko Pfizer zaseže delež na tem več milijard dolarjev vrednem trgu?

V začetku tega meseca, Pfizer (NYSE: PFE)objavila obetavne vrhunske rezultate faze 2b/3 v študiji, v kateri so testirali njegov zaviralec JAK ritlecitinib za zdravljenje alopecije areate, kar kaže, da bi bilo zdravilo sčasoma odobreno za zdravljenje te avtoimunske bolezni, ki povzroča izpadanje las.

Toda kot je junija ugotovil kolega Fool Jeff Little, 'FDA se je pred kratkim bolj osredotočila na možne stranske učinke zaviralcev JAK ..., ki spadajo v družino zdravil, imenovanih DMARD (protirevmatična zdravila, ki spreminjajo bolezen).' Oglejmo si rezultate študije, kaj pomisleki FDA pomenijo za to zdravilo in druga podobna zdravila ter ali ima farmacevtski gigant Pfizer možnost, da se zaznamuje na rastočem svetovnem trgu zdravil proti alopeciji.

Roka piše besedo

Vir slike: Getty Images.

Ritlecitinib je pokazal pomembno učinkovitost

Pfizerjeva študija ritlecitiniba faze 2b/3 je raziskala vpliv zdravila na zdravljenje alopecije areate v randomiziranem kliničnem preskušanju 719 bolnikov. Ti bolniki so bili stari 12 let in več, imeli so 50-odstotno ali več izpadanje las na lasišču (izmerjeno z oceno resnosti alopecije ali SALT) in so imeli trenutno epizodo, ki je trajala od šest mesecev do 10 let.

kaj vas diskvalificira iz preverjanja dražljajev

Pfizer je opozoril, da je bilo ugotovljeno, da je klinično pomemben del bolnikov, ki so prejemali 30 mg ali 50 mg ritlecitiniba na dan, dosegel oceno SALT manj kot 20 % izgube las na lasišču po 24 tednih zdravljenja v primerjavi s placebom, kar je izpolnjevalo primarni rezultat študije. končna točka učinkovitosti izboljšanja ponovne rasti las na lasišču.Znanost za ritlecitinibom je, da zdravilo ustavi imunski sistem telesa pred napadom na lasne mešičke, kar naj bi prispevalo k izpadanju las pri bolnikih z alopecijo areato, navaja Pfizer.

Ritlecitinib bo moral premagati nadzor proti zaviralcem JAK

Kljub spodbudnim rezultatom študije je treba omeniti, da bo pot ritlecitiniba do odobritve ameriške uprave za hrano in zdravila (FDA) za indikacijo alopecije areate (ali njene indikacije za vitiligo, revmatoidni artritis, Crohnovo bolezen in ulcerozni kolitis) biti še bolj pod drobnogledom kot običajno, zaradi svoje posebne skupine zdravil.

Ritlecitinib je član skupine zaviralcev Janus kinaze ali inhibitorja JAK, ki je pred kratkim pod drobnogledom FDA. Po podatkih Fierce Pharma je postmarketinška študija Pfizerjevega zaviralca JAK Xeljanz odkrila resne neželene učinke na srce in raka, ko so bili rezultati študije objavljeni konec januarja. To je spodbudilo FDA, da je februarja odložila morebitne odobritve zaviralcev JAK, saj agencija nadalje preiskuje.kaj je naročilo za zaustavitev izgube

FDA je zdravilo Xeljanz prvič odobrila leta 2012 za zdravljenje revmatoidnega artritisa ali RA, avtoimunske bolezni, ki lahko povzroči bolečine v sklepih in poškodbe po vsem telesu. FDA je zdravilo odobrila tudi leta 2017 za zdravljenje psoriatičnega artritisa (drugo stanje, ki povzroča bolečine v sklepih in otekanje), pa tudi leta 2018 za zdravljenje ulceroznega kolitisa (kronične vnetne bolezni, ki prizadene debelo črevo).

Čeprav v Pfizerjevi študiji ritlecitiniba niso poročali o večjih neželenih srčnih dogodkih ali smrti, je zdravilo član tega razreda zdravil. Zaradi tega obstaja velika negotovost glede prihodnosti ritlecitiniba.

Ritlecitinib bi lahko bil lepa spodbuda za prihodnje prihodke

Če je razred zaviralcev JAK na koncu sposoben vzdržati dodano regulativno pozornost in učinkovitost ritlecitiniba pri varnem zdravljenju alopecije areate ostane, bi lahko zdravilo Pfizerju zagotovilo soliden tok prihodkov.

V podporo tej tezi si oglejmo globalni trg alopecije in napoved rasti.

dobra podjetja za naložbe v letu 2017

Ob opozarjanju na 'naraščanje razširjenosti izpadanja las' in 'tehnološkega napredka pri zdravljenju alopecije' Grand View Research ocenjuje, da bo svetovni trg za alopecijo narasel za 8,1% letno s 7,6 milijarde dolarjev prihodkov v letu 2020 na 14,2 milijarde dolarjev do leta 2028.

Ob predpostavki, da je trg alopecije areata stabilen pri 35,2 % celotnega svetovnega trga alopecije, kot je bilo leta 2020, bi skupni naslovljivi trg Pfizerja v tem prostoru do leta 2028 znašal 5 milijard dolarjev.

Glede na to, da se bo Pfizer verjetno soočil s konkurenco Concert Pharmaceuticals ' zaviralec JAK, CTP-543 (rezultati zgornje linije faze 3 se pričakujejo šele leta 2022) in od Eli Lilly in Incyte Zaviralec JAK, baricitinib (trenutno čaka na odločitev FDA), ob vstopu na trg alopecije areata menim, da je razdrobljen 15-odstotni tržni delež realen.

To bi do leta 2028 pomenilo 750 milijonov dolarjev letnega prihodka, povezanega z indikacijo alopecije areate, kar je približno 1 % Pfizerjevih napotkov glede prihodkov za leto 2021 v višini 78 do 80 milijard dolarjev.

koliko je vredna varčevalna obveznica 1000 $ po 30 letih

Pfizer ima številne poti do rasti

Glede na vprašanja, ali bodo zaviralci JAK, kot je ritlecitinib, v prihodnosti lahko pridobili regulativne odobritve, je treba omeniti, da Pfizer ne potrebuje nujno takšne odobritve za povečanje prihodkov v prihodnjih letih.

Poleg cepiva BNT162b2 COVID-19, ki so ga razvili z nemškim BioNTech , Pfizer prav tako predvideva, da bi lahko do četrtega četrtletja tega leta vložil zahtevek za odobritev uporabe v sili za svoje peroralno protivirusno zdravilo COVID-19, znano kot PF-07321332. Kolega Fool Keith Speights meni, da bi to lahko bila uspešnica sama po sebi glede na ogromen naslovljiv trg, zlasti če upoštevamo, da Pfizerju ne bi bilo treba razdeliti svojega dobička na peroralno terapijo, kot to počne z BioNTech za BNT162b2.

Zunaj COVID-19 so Pfizerjevi onkološki biološki podobni izdelki (Ruxience, Zirabev in Retacrit) potrojili svojo skupno prodajo s 107 milijonov dolarjev v drugem četrtletju 2020 na 352 milijonov dolarjev v drugem četrtletju 2021, kar je še en lep katalizator rasti podjetja v prihodnosti.

Skoraj polovica Pfizerjeve napovedane prodaje za letos bo prinesla 33,5 milijarde dolarjev prihodkov, ki jih podjetje pričakuje od svojega cepiva BNT162b2 COVID-19 (po razdelitvi prihodkov s svojim partnerjem, BioNTech). To temelji na 2,1 milijarde odmerkov, za katere družba ocenjuje, da bodo dostavljeni letos.

Na podlagi dosedanje prodaje zdravila proti raku dojk Ibrance (1,4 milijarde dolarjev do drugega četrtletja 2021) in antikoagulanta Eliquis (1,5 milijarde dolarjev do drugega četrtletja 2021) je pošteno domnevati, da bosta obe zdravili prav tako pridobili približno 3 milijarde dolarjev.^