Vlaganje

Callaway je ovca v oblačilih Jacka Wolfa, zahvaljujoč Topgolfu

Vsakdo, ki uživa v udarjanju žogice ali dveh za golf, je že slišal za Topgolf, koncept za prosti čas, ki združuje območje vožnje s prostim časom in zabavo v slogu Las Vegasa. Topgolf se je začel v ZDA leta 2005 in je narasel na več kot 50 lokacij v ZDA in 41 prizorišč po vsem svetu, njegova priljubljenost pa spodbuja ponovni vzpon blagovnih znamk golfa.

kaj bo naslednja delnica razstrelila

Topgolf omogoča, da je šport dostopen novim demografskim skupinam in trgom, deloma zahvaljujoč Callaway Golf (NYSE: ELY), ki je novemu konceptu zabave pomagal okrepiti svoj tržni položaj. Boljši pogled na Callaway prikazuje podjetje z samozavestnimi obeti, ki ga podpira rastoči trg.

Žoga za golf poleg luknje

Vir slike: Getty Images

Callaway risanje v Topgolfovem slipstreamu

Zanimivo je, da Svetovna golf federacija ugotavlja, da 8,2 milijona udeležencev golfa v letu 2016 nikoli ni igralo na igrišču za golf, ampak je obiskovalo 'alternativna' prizorišča, kot so igrišča. Skupno število tistih, ki so sodelovali v tradicionalnem golfu, in tistih, ki so udarili žogico za golf na alternativnih prizoriščih, je na splošno doseglo 32 milijonov, kar je bilo leta 2016 3 % več kot leta 2015.

Rast golfa je tudi posledica bolj zdravega gospodarstva, saj se učinki finančne krize 2008/2009 na potrošniškem trgu končno umirjajo.Na žalost vlagateljev v zabavo je Topgolf v zasebni lasti bratov Joliffe, in zdi se, da IPO ne bo kmalu na načrtih. Kljub temu je leta 2006 ikonična znamka golfa Callaway postala vodilni vlagatelj v Topgolf s 14-odstotnim deležem in je zdaj pripravljena zadeti na loteriji v primeru IPO Topgolfa. Nekatere ocene kažejo, da bi lahko Topgolf dosegel 1,8 milijarde prodaje do leta 2020, kar je več kot 500 milijonov dolarjev leta 2016, Callawayev delež v Topgolfu pa bi lahko bil do leta 2020 vreden 600 milijonov dolarjev.

Kako Topgolf krepi blagovno znamko Callaway

Okolje Topgolfa v vegaškem slogu združuje koktajle v nočnih klubih z najnovejšo tehnologijo digitalnega golfa, kombinacijo, ki jo cenijo množice Millennial in Gen X-er. Tudi glede na novo poročilo o industriji golfa National Golf Foundation za leto 2018 je zaradi novih konceptov golfa, kot je Topgolf, šport bolj dostopen in privlačen za ženske in manjšine; 35 % novih igralcev je žensk, 25 % pa je nebelcev.

Privlačnost Topgolfa in rast golfa nasploh poganjata tudi trg športne mode, pri čemer je tudi Callaway.

Od plena do plenilca

Januarja 2019 je Callaway razširil svojo linijo izdelkov s prevzemom nemške znamke oblačil Jack Wolfskin za 476 milijonov dolarjev. Prevzem je bil potrditev Callawayevega potiska v kategorijo aktivnega življenjskega sloga po uspešnih prevzemih v letu 2017 podjetij za opremo in oblačila na prostem TravisMathew in Ogio.Nekateri bi lahko smatrali, da je prehod podjetja na trg oblačil in opreme za prostem tveganje in korak, ki je preveč odmaknjen od njegove osnovne kompetence, vendar se ujema s širšo strategijo Callawayeve ciljanja na mlajšo in bolj globalno občinstvo.

Vpliv vlagateljev v hedge sklade

Kar zadeva nedavne finančne podatke Callawaya, je družba v drugem četrtletju 2019 poročala o skupnem povečanju prihodkov za 12,72 % na letni ravni, kar je bilo nad povprečjem svojih konkurentov. Tudi 4,37-odstotna rast prodaje je bila nad povprečno rastjo prihodkov konkurentov v istem četrtletju. Poleg tega je Callaway avgusta napovedal odkup delnic v višini 5,9 % na delnico in v višini 100 milijonov dolarjev, kar bi lahko kazalo, da se podjetje počuti podcenjeno na trgu.

Čeprav je cena delnice Callawaya od prevzema blagovne znamke Jack Wolfskin zaostajala za ceno konkurentov, so se delnice junija povečale, potem ko je hedge sklad Jana Partners razkril 9,5-odstotni delež. Jana Partners je drugi največji delničar družbe Callaway in pričakuje se, da bi to lahko spodbudilo odprodajo nebistvenega premoženja, da bi izboljšalo slabšo uspešnost delnice.

Ne glede na vpliv Jana Partners na prihodnost Callawayja, se zdi, da bo znamka golfa pridobila s svojo sedanjo strategijo rasti. Zdi se, da se Callaway spreminja iz plena v plenilca v času, ko je plena veliko.^