Vlaganje

Možnosti klicanja v primerjavi z možnostmi prodaje

Če vas zanima trgovanje z opcijami, je ena prvih stvari, ki se jih morate naučiti, razlika med klicnimi in prodajnimi opcijami. Te izraze boste vedno uporabljali, zato jih morate razumeti.

Nakupna opcija je pravica do nakupa delnice po določeni ceni do datuma poteka, prodajna opcija pa je pravica do prodaje delnice po določeni ceni do datuma poteka.

To je kratek povzetek teh opcijskih pogodb. Zdaj pa poglejmo podrobneje, kako delujejo klicne in prodajne opcije ter s katerimi so povezana tveganja trgovanje z opcijami .

Kaj so klicne in prodajne opcije?

Call in prodajne opcije sta dve vrsti opcijskih pogodb, ki sta na voljo za delnice in druge naložbe.

S klicno opcijo kupujete pravico do nakupa osnovnega sredstva po določeni ceni v prihodnosti. Do izteka roka imate čas za izvedbo pogodbe.Nasprotno pa je prodajna opcija, ko kupite pravico do prodaje osnovnega sredstva po določeni ceni do datuma poteka.Standardne klicne in prodajne opcije pokrivajo 100 delnic.Enostaven način, da si zapomnite razliko med klici in postavko, je, da kupite klicno opcijo, če mislite, da se bo cena dvignila, in prodajno opcijo, če mislite, da se bo znižala.

Mlada ženska gleda podatke na računalniku.

Vir slike: Getty Images.

Kako deluje klicna opcija?

Nakupna opcija je pogodba, vezana na delnico. Za pogodbo plačate pristojbino, imenovano premija. To vam daje pravico do nakupa delnice po določeni ceni, znani kot udarna cena, kadar koli do datuma poteka pogodbe.Niste dolžni izvesti možnosti. Če se cena delnice dovolj poveča, jo lahko izvršite ali prodate samo pogodbo za dobiček. Če se ne, potem lahko pustite, da pogodba poteče in izgubite samo premijo, ki ste jo plačali.

Prelomna točka klicne opcije je vsota izvršilne cene in premije. Ko imate klicno opcijo, lahko izračunate svoj dobiček ali izgubo kadar koli tako, da odštejete trenutno ceno od točke preloma. Na dnu te strani je tudi kalkulator, ki ga lahko uporabite.

Kot primer recimo, da ste bikovski naprej Apple (NASDAQ: AAPL)in se trguje po 150 $ na delnico. Kupite klicno opcijo z izvršilno ceno 170 $ in datumom poteka šest mesecev od zdaj. Call opcija vas stane premijo v višini 15 $ na delnico. Ker opcijske pogodbe zajemajo 100 delnic, bi skupni strošek znašal 1500 $.

Prelomna točka bi bila 185 USD, saj je to vsota 170 USD izvršilne cene in 15 USD premije. Če Apple doseže ceno 195 $, bi vaš dobiček znašal 10 $ na delnico, kar je skupaj 1000 $. Če gre le na 175 $, bi imeli izgubo 10 $ na delnico. Vaša največja možna izguba bi bila 1500 $, ki ste jih plačali za premijo.

Kako deluje prodajna opcija?

Putna opcija je pogodba, vezana na delnico. Plačate premijo za pogodbo, kar vam daje pravico do prodaje delnice po izvršilni ceni. Pogodbo lahko izvršite kadar koli do datuma njenega poteka.

Če se cena delnice dovolj zniža, lahko svojo prodajno opcijo prodate z dobičkom. Niste dolžni izpolniti pogodbe, tako da, če cena sredstva ne pade dovolj, lahko dovolite, da pogodba poteče.

Prelomna točka pri prodajni opciji je razlika med izvršilno ceno in premijo. Ko imate prodajno opcijo, lahko kadar koli izračunate svoj dobiček ali izgubo tako, da od trenutne cene odštejete točko rentabilnosti ali uporabite kalkulator na dnu te strani.

Da vam dam primer, si predstavljajte Netflix (NASDAQ: NFLX)trguje po 500 $ na delnico. Mislite, da je precenjena, zato kupite prodajno opcijo z izvršilno ceno 450 $ in datumom poteka do treh mesecev. Premija stane 10 $ na delnico, kar je skupna cena 1000 $ za pogodbo.

je zaloga dober nakup

Prelomna točka bi bila 440 $, razlika med udarno ceno 450 $ in premijo 10 $. Če Netflix pade na 400 $, potem boste na svoji prodajni opciji povečali za 40 $ na delnico (skupaj 4000 $). Če sploh ne pade pod 450 $, potem lahko dovolite, da opcija poteče samo in porabite stroške premije.

Tveganja klicnih in prodajnih opcij

Tveganje nakupa klicnih in prodajnih opcij je, da potečejo brez vrednosti, ker delnice ne dosežejo točke preloma.V tem primeru izgubite znesek, ki ste ga plačali za premijo.

Možna je tudi prodaja klicnih in prodajnih opcij, kar pomeni, da bi vam druga stranka plačala premijo za opcijsko pogodbo. Prodaja klicev in postavk je veliko bolj tvegana kot nakup, saj prinaša večje potencialne izgube. Če cena delnice preseže točko rentabilnosti in kupec izvede opcijo, ste odgovorni za izpolnitev pogodbe.

Prednost nakupnih možnosti je, da že od začetka veste, koliko lahko izgubite. Zaradi tega so opcije varnejše od drugih vrst instrumentov z vzvodom, kot je npr terminske pogodbe .

Vendar pa so možnosti lahko bolj tvegane kot preprosto nakupovanje in prodaja delnic, ker obstaja večja možnost, da ostanete brez ničesar. Kdajvlaganje v delnice, morate samo predvideti, ali se bo delnica dvignila ali znižala. Za trgovanje z opcijami morate pravilno predvideti tri stvari:

  • Smer, v katero se bo delnica premikala.
  • Znesek, ki ga bo delnica premaknila.
  • Časovno obdobje gibanja zalog.

Če se glede katerega od teh motite, bo opcijska pogodba brez vrednosti. Čeprav obstaja možnost za večje donose z možnostmi, je z njimi tudi težje uspešno trgovati.

Kljub izzivu uspešnega trgovanja klicnih in prodajnih možnosti ponujajo priložnost za povečanje vašega donosa. To jih lahko naredi kot dragocen dodatek k a uravnotežen portfelj . Za vlagatelje, ki jih zanimajo možnosti, obstajajo tudi naprednejše strategije, ki presegajo nakupovanje klicev in nakupov.

Želite hitro videti, koliko je vredna opcijska pogodba? S spodnjim kalkulatorjem lahko določite trenutno vrednost klicne ali prodajne opcije.

* Kalkulator je samo za namene ocenjevanja in ni finančno načrtovanje ali nasvet. Kot pri vsakem orodju je to točno toliko, kolikor so natančne predpostavke in podatki, ki jih ima, in se nanj ne bi smeli zanašati kot nadomestek za finančnega svetovalca ali davčnega strokovnjaka.^