Vlaganje

Razbijanje tehnologije CRISPR

Prisluhnite debi svetovalca Motley Fool Karla Thiela Osredotočenost na industrijo kot naš rezidenčni strokovnjak za biotehnologijo razpravlja o napredku in izzivih tehnologije za urejanje genov CRISPR ter o tem, kako bi morali vlagatelji razmišljati o prostoru.

Če želite ujeti celotne epizode vseh brezplačnih podcastov The Motley Fool, si oglejte naš center za podcaste. Če želite začeti vlagati, si oglejte naš vodnik za hitri začetek vlaganja v delnice. Celoten prepis sledi videoposnetku.

Ta video je bil posnet 22. septembra 2021.

Emily Flippen: Dobrodošli v Osredotočenost na industrijo . Danes je sreda, 22. september, jaz pa sem vaša gostiteljica Emily Flippen. Danes se mi pridruži še Karl Thiel, ki dela svojo prvo Osredotočenost na industrijo debitiral kot svetovalec za polni delovni čas v naši ekipi tukaj pri Fool, in govorili bomo o tehnologiji za urejanje genov CRISPR. Karl, ti si bil dolgoletni Norec, vendar si razmeroma nov polni Norec.

Karl Thiel: Tako je.nori: Kako gre do sedaj?

Thiel: Super je šlo. Vidim, kako je klobasa narejena na drugačen način, menda, in klobasa je okusna, tako da je dobra stvar.

Vanguard etf s & p 500

nori: ja. Upajmo, da vam ni ugasnilo apetita, saj ste malo pogledali v zakulisje. No, kot del naše ekipe ste vodili našo novo biotehnološko prodorno storitev, zato sem mislil, da bi bilo zabavno, če bi vas danes imeli in govorili o tehnologiji CRISPR. Rekel bom, da ga ne smemo zamenjevati z CRISPR Therapeutics (NASDAQ:CRSP), ki je to eno od peščice podjetij, ki želijo izkoristiti to tehnologijo. Vendar bom rekel, da sem malo generalist v tem prostoru. Vem, da v tem prostoru delate in spremljate že desetletja. Tukaj imaš veliko bolj specializiranega znanja kot jaz. Sebično, res sem navdušen, da vas slišim, verjetno, da poveste svoje misli o celotni industriji.Thiel: da. Kje naj začnemo? Govorili bomo o tem, kaj menim, da lahko naredi CRISPR ali na splošno urejanje genov.

nori: Ja, pogovoriva se o tem. Mislim, da je verjetno veliko poslušalcev, morda se motim, morda pa je tam zunaj veliko poslušalcev, ki še nikoli niso slišali za tehnologijo CRISPR. Mogoče začnite tako, da nam samo razložite, kaj je CRISPR in ali naj bodo nad njim navdušeni?

Thiel: Ena od stvari, ki je bila v preteklem letu ali tako zelo zanimiva, je, da je kup stvari, ki so se zdele res ezoterične in izven mainstreama, postal še bolj. Veliko ljudi zdaj pozna vodna monoklonska protitelesa in kako jih uporabljamo in zakaj. CRISPR je še ena od tistih stvari, ki glede na to, da je geeky laboratorijska tehnika. Mislim, da je pravzaprav razmeroma dobro znan tudi med splošnim prebivalstvom, samo zato, ker je zajel toliko ljudske domišljije. V bistvu se pogosto imenuje par genetskih škarij. Ideja je, da imate ta mehanizem, ki lahko vstopi in zelo natančno genom naredi rez, kjer želite. Tako lahko potencialno izrežete majhne koščke DNK in na njihovo mesto vstavite nove stvari. Konec koncev je ideja, da lahko podobno kot pri genski terapiji uvedete nove gene tam, kjer so bili, recimo, napačni geni, ali preprečite, da bi se v genomu zgodil napačen proces. Zanimivo je. Na to lahko gledate na dva načina. Posledice tega so ogromne, če pomislite.

nori: Hotela sem reči distopijo.

Thiel: No, prav. Lahko bi bilo grozljivo, lahko bi bilo fantastično, potem pa je tu tudi realnost, ki je po mojem mnenju precej drugačna od tega, kako ljudje razmišljajo o potencialu tehnologije.

nori: Ta potencial se trenutno ne izkorišča. Ali imam prav, ko to pravim? Obstaja veliko podjetij, ki vidijo priložnost. Toda kolikor mi je znano, trenutno ni baze CRISPR, ki bi jo odobrila FDA, kajne?

Thiel: To je res. Ena stvar, za katero mislim, da je na tem področju pogosto spregledana, je, da ima CRISPR dejansko vsak dan velike komercialne posledice, to je, da se zelo pogosto uporablja kot laboratorijska tehnika. Običajno se zgodi, da ko akademska institucija odkrije, okoli tega zaklene kup patentov, kar se je zgodilo s CRISPR. To je sporna točka, a kljub temu obstaja nekaj ključnih patentov na tem področju. Tesno se ga držijo, ko gre za humano terapijo. Toda ko gre za uporabo kot raziskovalno orodje, je zelo enostaven za uporabo. Je zelo široko licenciran. Laboratoriji po vsem svetu uporabljajo CRISPR vsak dan in lahko si predstavljate, za kaj ga uporabljate. V genomu je veliko stvari, ki niso razumljene, zato lahko uporabite CRISPR. Lepota CRISPR-a je, da je poceni, enostaven, hiter. Vstopite na najbolj preprosti ravni, samo rečete: 'Hej, ta gen bom izločil iz sistema, da bom lahko videl, kakšno razliko je, tako da bi imeli kakšno idejo, kaj ta gen počne.' Te stvari se dogajajo ves čas in to je izjemno pomembno. Govorite o tem, ali obstaja zdravilo, ki temelji na CRISPR-u ali kaj podobnega? Ne, ni še nič. Dejansko je delo na tej stopnji še vedno v načrtu razmeroma zgodaj.

nori: Ko pomislim na dve javni podjetji, ki ju poznam pri delu na tehnologiji CRISPR, je prvo CRISPR Therapeutics, drugo pa je Izdana zdravila . Verjetno sem se vedno trudil, da bi zdaj razlikoval tehnologijo med tema dvema podjetjema. Očitno vsak išče različne terapije, različna zdravljenja različnih bolezni. Toda pravkar ste omenili, da je bila tehnologija CRISPR v laboratorijih, licencirana. Ali obstaja kakšna temeljna razlika med podjetji glede tega, kako se približujejo CRISPR?

Thiel: ja. V tej mešanici ste omenili Editas in omenili CRISPR Therapeutics. Omenil bi tudi Intellia, še eno javno podjetje, ki je deležno veliko pozornosti, in na tej točki so še drugi. Tam je Terapevtika z žarki , tam je Caribou . Lahko se poglobimo v nekaj stvari, ki so v bližini tistega, ki prihaja. Rekel bi, da na tej točki opazujete ta podjetja in zdi se, da se gibljejo drug pred drugim ali zadaj, odvisno od tega, kdo kaj počne in kakšne majhne koščke podatkov bi lahko objavili. Rekel bi, da je najbolj temeljna razlika na tej točki, kako uporabljate tehnologijo? Editas je začel zgodaj z idejo, da bomo in vivo izvajali CRISPR Therapeutics. Z drugimi besedami, šli vam bomo dati injekcijo. Opravil bo svoje delo. Upamo, da bo vplivalo na ozdravitev, in to je to. CRISPR Therapeutics se je začel že prej s stvarmi ex vivo, kar pomeni, da bomo odstranili celice. Z njimi bomo manipulirali v laboratoriju, nato pa vam jih bomo ponovno predstavili, in to se imenuje ex vivo delo. Zdaj moram biti jasen. CRISPR Therapeutics, Editas, Intellia, vsi delajo tako in vivo kot ex vivo. Oba si prizadevata za obe stvari, vendar se je vsako podjetje sprva osredotočilo na to. To je ključna razlika in verjetno si lahko predstavljate očitno terapijo in vivo, nekoga, pri katerem si preprosto rečemo: 'Hej, damo ti injekcijo, idealno je, da ti damo tableto, damo ti nekaj takega.' To je veliko lažje, veliko več paše v standardni komercialni model. Drugi je malo bolj zapleten. Mislim, da to pojasnjuje nekatere razlike.

nori: Rekel bi, da malo spremljam Editasa in sem se boril s to naložbo samo zato, ker se mi je vedno zdelo nekoliko kot igra čakanja. Spremljate novice, morda naredijo korak naprej v smislu pridobitve odobritve za klinično preskušanje ali korak nazaj, ko konkurenti dobijo odobritve, in poskušajo pridobiti novo aplikacijo za zdravilo, da bi celo začeli testirati zdravljenja s to tehnologijo CRISPR. Medtem pa samo kurijo skozi CapEx, da vlagajo denar v raziskave in razvoj. Kot investitor sedim tukaj, vrtim s prsti in čakam, da se kaj zgodi. Nikoli res ne veš kaj. Zato me zanima, ko razmišljate o vlaganju v tehnologijo CRISPR, ali je to nekaj, kar je vredno vrtenja s palcem? Ali je vredno pretehtati kapitalske stroške, se morda izpostaviti industriji ali pa je pravi čas? Ali bi morali počakati, da vidimo, menda, pomembne izboljšave, morda celo odobritev nekaterih vrst zdravljenja po tem, ko so se te stvari zgodile?

Thiel: To je super vprašanje in res veliko vprašanje.

nori: Oprosti. [smeh]

kdaj se delnica umakne iz borze

Thiel: Ne, samo zato, ker je še vedno tako, ali naj tvegam vlaganje v razvojno biotehnologijo ali naj počakam, da se izdelek odobri? Iskreno povedano, lahko uporabite oba pristopa, lahko ju utemeljite. Povedal bom, zlasti v primeru Editas, to je podjetje, ki ga je The Motley Fool že priporočil za več kot 100 odstotnih točk od našega prvotnega priporočila. Očitno to ni bil slab čas. To ni bilo tako dolgo po IPO, pravzaprav v času, ko je bil Editas dobesedno edino javno tržno podjetje CRISPR. Ni slab čas za to, vendar lahko vprašate. Očitno če v nekaj vlagate zgodaj in prevzamete vse tveganje in počakate na vse preizkušnje in vse ostalo, in so uspešni, boste verjetno izšli naprej. Lahko pa se vprašate, ali je bilo to vredno tveganju prilagojene teže? Res je težko reči. Toliko je negotovosti in včasih so analitiki grozni pri napovedovanju ne le stopnje uspešnosti zdravil, temveč tudi, kako se bo to zdravilo prodajalo na trgu. Če menite, da imate nekaj, kar se bo na pričakovanem trgu obneslo bolje, lahko dobro počakate, dokler ne bo odobreno. Vzemite ta del tveganja iz enačbe in samo vlagajte in lahko boste naredili res dobro. Toda v primeru tega področja v CRISPR-u mislim, da se razvija tako hitro in da se dogaja toliko odkritij, da če hočeš biti na njem, se mi zdi smiselno, da se morda lotiš košarkarskega pristopa in pogledaš po robovih zdaj oportunistično.

nori: Kaj menite, da bi rekli, da je največji nesporazum, ki ga imajo vlagatelji glede tehnologije CRISPR? Ali kot nekdo, ki je spremljal ta prostor, je kaj, kar vidite ali preberete o tem, kar vas jezi, kar vas spravlja ob pamet, ker je tako narobe?

Thiel: Naredili so mehanizme, ki so povezani, ti pa niso. Pred vami je številna res zanimiva zasebna podjetja in omenil bom le nekaj. Eden je Arbor Biotechnologies, ki je pred kratkim sodeloval Vertex . Vertex je že sodeloval s CRISPR Therapeutics, vendar sodelujejo tudi z Arborom. Arbor ima drugačen mehanizem Cas za urejanje, ki je nekoliko bolj kompakten in bi lahko imel nekaj prednosti. Trenutno ni nobenih dokazov, vendar je vsekakor dovolj zanimivo. Imate Excision, mislim, da je Excision BioTherapeutics, morda imam zadnji del imena narobe. Toda pravkar so dobili odobritev FDA za nadaljevanje kliničnega preskušanja HIV in zdaj uporabljajo drugačen mehanizem. Vstopijo in ker je HIV retrovirus, ki se vgradi v genom, vstopijo noter in ga v bistvu najdejo in raztrgajo z idejo, da bi lahko, upajmo, ustvarili funkcionalno zdravilo za nekoga, ki je sicer vseživljenjsko na protivirusnem zdravilu. zdravljenje. Obstajajo podjetja, ki ga zdaj uporabljajo za diagnostiko. Sherlock je eden in Mammoth Biosciences je še en, ki si prizadeva za diagnostiko, tako da je precej napredna s testi COVID. Spet bi bila ideja, da dobite natančnost ravni PCR, vendar v 15 minutah ali kaj podobnega in upajmo, da precej poceni. Na tem področju se dogaja le ogromno in poudaril bom tudi, da CRISPR ni edina tehnologija za urejanje genov. To je novi fant v bloku. Obstaja tehnologija, imenovana TALEN, ki obstaja že dolgo časa. Obstajajo tudi druge tehnike urejanja genov in iskreno, ni povsem jasno, ali je CRISPR boljši, ali pa zagotovo ni verjetno in verjetno, da bo boljši v vseh okoliščinah. Vsekakor obstajajo okoliščine, v katerih boste želeli uporabiti enega od teh drugih. Mislim, da je to odlična, vsa pozornost, ki jo je dobil CRISPR, ker mislim, da je napredoval veliko platform za urejanje genov, vključno s tistimi, ki morda niso bile deležne toliko pozornosti. Mislim, da je na tem območju samo več naložb in to pomaga, da se vse to premakne naprej.

nori: Razumem pozornost, ker se sliši, kot da ko govorite o vseh stvareh, ki bi jih lahko zdravili, omenili sladkorno bolezen, srpaste celice, HIV, se zdijo možnosti skoraj neskončne. Razumljivo je, da bi ljudje mislili, da je to privlačna priložnost, obstaja veliko različnih mest, kjer lahko vlagam. Priložnosti bodo še naprej neskončne, vendar še vedno nismo videli pravega gibanja. Še enkrat, za terapevtsko zdravljenje teh bolezni, ki temelji na CRISPR, kaj zadržuje CRISPR? Ali gre za postopek, ki potrebuje več časa, da opravimo postopek odobritve FDA, ali je težava, da morda CRISPR res ni odličen za zdravljenje vsega, ampak samo teh specifičnih bolezni.

Thiel: Ne bo super za zdravljenje vsega ali zagotovo ne za dolgo časa. Nizko viseči plod so bolezni, ki jih nadzoruje mutacija enega samega gena in to pravzaprav ni veliko bolezni, je pa nekaj zelo pomembnih. Nekaj, kot je srpastocelična ali beta talasemija ali potencialno hemofilija ali nekaj podobnega HIV, kjer lahko vstopite in najdete zelo specifično zaporedje in ga raztrgate. Ampak ne gre samo za CRISPR, to je samo po mojem mnenju frustrirajoč proces za morda vlagatelje, ki ne preživijo veliko časa v prostoru za razvoj zdravil, kar je tisto, kar zadeva potrebuje v najboljših okoliščinah, lahko porabite 10 let za iskanje nečesa. Ko govorite o novem načinu pristopa k medicini, gledate na RNAi. RNAi je bil fantastičen za podjetje, kot je Alnylam, vendar je moral iti skozi dolino obupa, preden se je pojavil na drugem koncu. Trajalo je veliko let, da se je nekaj takega kot protismisel končno uveljavilo. Mislim, to je bilo ugasnjeno za 30 let. Stvari z gensko terapijo so se začele v zgodnjih 90. letih. Traja res veliko časa in to bi zagotovo lahko povzročilo razočaranje za ljudi. Mislim, da je CRISPR dejansko napredoval izjemno hitro. Obstajajo že dokazi o konceptualnih podatkih, tako da dejansko [smeh] mislim, da jim gre odlično [smeh], vendar je to lahko frustrirajuće.

nori: To kaže, kako nestrpna sem kot investitor. Povedal bom, da so moje zelo omejene izkušnje, da sem imel vlaganje v biotehnološka podjetja, ki sem se jih naučil sprejeti za vodstvene ekipe, ki so dovolj drzne, da zagotovijo nekatera pričakovanja glede časovnice. Teh časovnic niti ne berem več, ker predvidevam, da bo trajalo vsaj trikrat toliko časa, kolikor vodstvo meni, da bo. Še enkrat, samo na podlagi mojih omejenih izkušenj. [smeh]

Thiel: Niso vedno tako slabi, ampak ja, zagotovo. Zlasti z Editasom. Mislim, potrebovali so res dolgo časa, da so začeli prvi poskus. Iskreno, mislim, da je zato, če pogledate Editas v primerjavi s tržnimi kapitalizacijami Intellia in CRISPR Therapeutics, recimo, je precej nižja in to ni brez razloga. Imeli so nekaj vodenja, bili so počasnejši, kot ste pričakovali. Mislim, da so to res oni, ne pa področje na splošno, nekatera druga podjetja so se lahko premaknila nekoliko hitreje.

nori: No, kot človek in kot vlagatelj upam, da bo CRISPR res hitro napredoval. To je razburljivo mesto za celo raziskovanje, če vas ne zanima vlaganje vanj. Za poslušalce, ki svoje lastne tolerance tveganja prepoznajo kot preveč tvegane škodljive ali pa je njihovo časovno obdobje preprosto prekratko, da bi prevzeli tveganje, ki ga bo imela tehnologija CRISPR v desetletjih razvoja, še vedno spremljajo prostor kot radovedne osebe kot raziskovalec, ker delo, ki se tukaj opravlja, resnično spreminja življenje milijonom ljudi. Cenim, da si prišel in nam dal nekaj osnovnega znanja [smeh], ki mi je tukaj manjkalo, Karl, o tehnologiji CRISPR.

Thiel: No, vsekakor ste dobrodošli. Obstajajo tudi drugi načini za vlaganje kot neposreden nakup teh podjetij. Omenil sem Vertex Pharmaceuticals, Regeneron je še eno podjetje, ki je partnersko, to je veliko raznoliko podjetje, ki je partnersko v prostoru. Obstaja množica manjših, cenejših podjetij, ki se ukvarjajo z različnimi vrstami urejanja, veliko stvari lahko naredite. To je razburljivo.

nori: No, Karl, najlepša hvala, ker si prišel.

najboljše zaloge EV za nakup zdaj

Thiel: Vljudno vabljeni, hvala.

nori: Upajmo, da vas bomo kmalu spet sprejeli, kdaj v prihodnosti.

Thiel: Ostal bom, tako da me boste morali imeti. [smeh]

nori: Upamo. Poslušalci, to je to za to epizodo Industry Focus. Če imate kakršna koli vprašanja ali se samo želite obrniti na zdravo, nam pošljite e-pošto na Industrialfocus@fool.com ali nam tvitnite na MFIndustryFocus. Kot vedno so lahko ljudje v programu lastniki podjetij, o katerih se razpravlja v oddaji, in Motley Fool ima morda uradna priporočila za ali proti kateri koli omenjeni delnici, zato ne kupujte ali prodajajte ničesar samo na podlagi tega, kar slišite. Hvala Timu Sparksu za današnje delo za ekranom. Za Karla Thiela sem Emily Flippen, hvala za poslušanje in norca naprej!^