Vlaganje

Boeingov porast prodaje tovornih vozil ne bo trajal

Ozemljitev 737 MAX in pandemija COVID-19 sta zatrla povpraševanje po Boeing 's(NYSE: BA)komercialna letala od leta 2019. Tovorna letala so bila redka svetla točka za poslovanje s komercialnimi letali podjetja. Ozka grla dobavne verige in močno zmanjšanje potniških letov na dolge razdalje – ki lahko prevažajo pomembno količino tovora – so povečali povpraševanje po namenskih tovornih vozilih.

Vendar se Boeingova nedavna raven naročil in dobav na trgu tovornih vozil ne zdi vzdržna. Ogromna ponudba rabljenih letal, primernih za predelavo tovornih vozil, vse večja konkurenca Airbus (OTC: EADSY), novi predpisi o emisijah pa bodo do konca leta 2020 močno zarezali v Boeingovo tovorno poslovanje.

Tovorni prevozniki pomagajo vzdrževati Boeing

Kriza 737 MAX je zdesetkala Boeingovo franšizo ozkih trupov. Če smo pošteni, so se dobave nadaljevale in dejavnost naročil se je v zadnjem letu začela krepiti. Kljub temu pa dobave Boeinga 737 MAX še naprej zaostajajo za dobavami družine Airbus A320neo s široko razliko , zaostanek naročil 737 MAX pa ostaja bistveno manjši kot pred nekaj leti.

kako vlagati kot najstnik

Zaradi tega se je Boeing še posebej zanašal na širokotrupna vozila, kjer ima v primerjavi z Airbusom močnejši tržni položaj. Vendar se je povpraševanje po potniških širokotrupnih letalih močno zmanjšalo, saj so pandemija in spremljajoče omejitve mednarodnih potovanj zatrle potovanja na dolge razdalje.

Posledično so tovorni prevozniki nenadoma postali velik del ponudbe Boeingovih izdelkov. Med aprilom 2020 in koncem avgusta 2021 je Boeing dostavil 123 širokotrupnih letal, vključno s samo 46 potniškimi modeli. Svoji obrambni enoti je dostavil tudi 14 letal Boeing 767 za predelavo v vojaški tanker KC-46A Pegasus. Tovornjaki so predstavljali ostalih 63 širokih karoserij: več kot polovico vseh.Tovorno vozilo FedEx Boeing 767-300F.

Vir slike: Boeing.

V istem obdobju je Boeing prejel 136 bruto naročil za širokotrupna letala. To je vključevalo le 33 naročil za potniška širokotrupna vozila, 29 naročil za vojaške tankerje in 74 naročil za tovorna vozila. (Poleg tega so odpovedi veliko presegle bruto naročila za Boeingova potniška širokotrupna letala.)

Mešanica povpraševanja

Nedavni porast povpraševanja po novih tovornih vozilih ne bo trajal več kot nekaj let. Prvič, pandemija je povzročila začasne motnje, ki so povečale uporabo namenskih tovornih vozil. Kot je navedeno zgoraj, je močno zmanjšanje potniških storitev odstranilo precejšnjo količino zmogljivosti s trga letalskega tovora. Poleg tega, izzivi globalne dobavne verige so prisilili nekatere pošiljatelje, da se obrnejo na zračni tovor za blago, ki bi se običajno prevažalo prek morskega tovora. Te motnje ne bodo trajale večno.Drugič, zaradi pandemije je bilo v prostem teku ogromno širokotrupnih letal. Mnogi od njih se bodo sčasoma spremenili v tovorne ladje, namesto da bi se vrnili v potniške storitve. Boeingova dolgoročna tržna napoved dejansko zahteva le 890 dobav novozgrajenih tovornih vozil v naslednjih dveh desetletjih v primerjavi s 1.720 predelavami potnikov v tovorni.

se bo teslina delnica spet dvignila

Tretjič, Boeing bo moral v skladu z veljavnimi predpisi o emisijah do konca leta 2027 prenehati proizvajati vse svoje obstoječe modele tovornih vozil. To bi lahko zagotovilo kratkoročno povečanje prodaje, saj nekateri kupci želijo kupiti znižane modele 767F in 777F, preden jih Boeing opusti. Pomeni pa tudi, da bo moral industrijski gigant za nadaljevanje te poslovne linije kmalu razviti nov tovorni prevoz.

Airbus prihaja na Boeingovo nišo

V zadnjih letih je Boeing prevladoval na trgu novozgrajenih tovornih vozil. Airbus je leta 2010 začel dostavljati tovorno različico svojega A330, vendar je A330-200F v svoji življenjski dobi prejel le 38 naročil. Airbus pa želi spremeniti svojo srečo v prihodnje. Pred kratkim je začel s prodajo tovornega ladja, ki temelji na bistveno varčnejšem A350, začetek uporabe pa je predviden za leto 2025.

Tovorno letalo Egyptair Cargo Airbus A330-200F.

Vir slike: Airbus.

Airbus še ni objavil nobenega naročila za tovorno ladjo A350, vendar je vodstvo povedalo, da se zanimajo številne tovorne letalske družbe. Medtem Boeing razmišlja o tovorni različici svoje naslednje generacije 777X, vendar se še ni odločil, da bi nadaljeval. V bližnji prihodnosti mora dati prednost pridobitvi certifikata potniških različic 777X.

Posledično bi lahko Airbus močno preskočil Boeing pri prodaji tovornih vozil naslednje generacije strankam, ki dajejo prednost nizkim stroškom goriva in zmanjšanim emisijam. To bo preprečilo, da bi Boeing po letu 2025 ponovil svojo trenutno prevlado na trgu tovornih vozil.

če bi kupil jabolčni kalkulator zalog

Boeingova ocena o 890 dobavah novozgrajenih tovornih vozil v naslednjih 20 letih pomeni povprečno manj kot 45 dostav letno. Če Airbusu uspe zavzeti skoraj polovico trga, bi se lahko letna dobava tovornih vozil Boeinga do konca leta 2020 zmanjšala na približno 25: precej pod nedavnimi ravnmi. Zaradi krčenja poslovanja s tovornimi vozili je oživitev povpraševanja po potniških širokih karoserijah še bolj kritična za Boeingove možnosti za preobrat.^