Vlaganje

Boeing: Naročila so vzletela, vendar so dobave še vedno prizemljene

Boeing (NYSE: BA)je začel obnavljati svoj zagon naročil leta 2021, po dvojni krizi prizemljitve 737 MAX in pandemije COVID-19. V prvih osmih mesecih leta je vesoljski gigant ujel 315 neto naročil za komercialna letala. To je dobrodošla sprememba po dveh letih negativnih neto naročil.

Vendar se Boeing še naprej močno bori za zanesljivo izdelavo letal in njihovo predajo strankam. To bo povzročilo, da bo podjetje še naprej kurilo denar in bi lahko ogrozilo njegovo prihodnje okrevanje.

Še en mesec solidnih naročil

Avgusta je Boeing rezerviral 53 bruto naročil. 737 MAX je vodil s 35 naročili peščice strank, vključno z Alaska Air in United Airlines . Boeing je zabeležil tudi 11 naročil za 777 tovornih vozil – večinoma od neznanih strank – in sedem naročil za 787-9 Dreamliners (tudi od neznanih strank).

kaj pomeni vlaganje v delnice
Upodobitev Boeinga 737 MAX 10 v United Airlines

Vir slike: United Airlines.

Brez odpovedi in drugih prilagoditev je Boeing avgusta zabeležil 45 neto naročil. To je povečalo zaostanek na 4.164 komercialnih letal. Nasprotno, Airbus (OTC: EADSY) prejšnji mesec zabeležili 99 neto naročil . Medtem ko ima Boeing še vedno dobro prednost glede dejavnosti naročil za leto 2021, ima Airbus v skupnem zaostanku veliko več naročil – skoraj 7000 od 31. avgusta.Dostave močno zaostajajo

Ogromna prednost Airbusa pri naročilih – zlasti na trgu ozkih trupov – je za Boeing zaskrbljujoča. Vendar pa je Boeingova nezmožnost dostave letal z veliko količino veliko bolj pereča skrb. Proizvajalec letal je prejšnji mesec dostavil le 22 komercialnih letal, v primerjavi s 40 za Airbus. Podobno je Boeing v prvih osmih mesecih leta 2021 dostavil 206 letal, Airbus pa 384.

Družina 787 Dreamliner je zaradi tega postala izjemno razočaranje. Boeing je doslej v letu 2021 dostavil le 14 787, vse med marcem in junijem. Pred samo dvema letoma je vsak mesec gradil in dostavljal 14 787.

ali moraš plačati davke na delnice

V zadnjem letu je Boeing identificiral več vrst proizvodnih napak vpliva na nekatere Dreamliners. Do zdaj se ni mogel dogovoriti z Zvezno upravo za letalstvo (FAA) o metodi za pregled predhodno izdelanih 787, da bi zagotovili, da nimajo napak, kar bi privedlo do zadnje zaustavitve dostave.Podjetje ima zdaj na zalogi več kot 100 787. Boeing morda ne bo mogel nadaljevati z dobavami vsaj do konca oktobra Wall Street Journal . Dlje ko traja premor dostave, večje je tveganje za sprožitev pogodbenih določil, ki bi strankam omogočile preklic naročila brez kazni. Glede na to, kako počasi okreva povpraševanje po dolgih razdaljah, bi mnogi skočili na to priložnost.

Boeing 787-10 je vzletel.

Vir slike: Boeing.

Tudi Boeingov napredek pri čiščenju zalog 737 MAX je bil razočaran. V leto je vstopil s približno 425 letali 737 MAX na svojem inventarju in to število zmanjšal le za približno 35 v prvi polovici leta 2021. Z 22 dodatnimi dobavami 737 MAX julija in samo 14 v avgustu je Boeing dosegel le malo napredka pri zmanjšanju svojih 737 MAX zalog v tem četrtletju.

Kratkoročne in dolgoročne težave

V bližnji prihodnosti bo Boeingov počasen tempo dobav letal vplival na denarni tok. (Letalske družbe običajno plačajo večino nakupne cene letala ob dostavi.) V zadnjem četrtletju je Boeing dostavil 79 komercialnih letal in porabil 705 milijonov dolarjev gotovine. Ker so dobave letal Q3 na poti, da bodo dosegle podobno raven – in s šibkejšo mešanico izdelkov – bo Boeing spet moral porabiti gotovino.

Poleg tega izredno počasen tempo dobav 737 MAX postavlja pod vprašaj osnovno povpraševanje po tem modelu. Airbus je kljub pandemiji brez težav strankam izročil bistveno večje število letal družine A320neo.

Če pogledamo dlje naprej, bo Boeingova proizvodnja 787 zapletla njegovo okrevanje. Z vstopom v leto 2020 je Boeing že začel zmanjševati proizvodnjo 787 družin s 14 na mesec na 10 na mesec. Ker je preostalih le 428 trdnih naročil za Dreamlinerje – od tega jih je bilo več kot 100 že izdelanih – bi bilo težko vzdrževati tudi 10-mesečno stopnjo proizvodnje (razen velikega povečanja števila naročil).

vzajemni sklad s&p 500

Če bodo stranke začele uveljavljati pravice do odpovedi, bi lahko Boeing v bližnji prihodnosti prisiljen zadržati proizvodnjo precej pod 10 na mesec. To bi ohranilo pokrov prihodnjih dobičkov in denarnega toka.^