Vlaganje

IPO 'prazni ček': kaj morajo vlagatelji vedeti

Letos je bilo precej pozornosti posvečenega IPO-jem na 'prazni ček'. DraftKings (NASDAQ: DKNG)enega uporabil za javno objavo. Pred kratkim je bil upravitelj hedge sklada Bill Ackman na naslovnicah, ko je njegova nova družba za pridobivanje posebnih namenov (SPAC) – še en poimek za te IPO z bianko čeki – začela trgovati v sredo. Prepričan sem, da se mnogi sprašujejo, kaj v resnici so ta podjetja.

Kaj je IPO 'praznega čeka'?

Najenostavneje rečeno, družba z bianko čekov je javna oseba, ki nima namena ali poslovnega načrta. Ko se uporablja kot instrument za javno objavo zasebnega podjetja, postane družba z bianko čeki javna in zbira kapital. Nato pridobi zasebni posel, ki naj bi postal javen.

Človek riše karte

Vir slike: Getty Images.

Vzpon nekonvencionalne IPO

Priljubljenost metode praznega preverjanja je danes mogoče v veliki meri pripisati nestanovitnosti trgov in COVID-19. Predstavljajte si, da gre podjetje po tradicionalni poti začetne javne ponudbe (IPO) že marca. Cene bi bile povsod. Tudi zdaj je na trgu veliko negotovosti. Metoda praznih preverjanj ustvarja bolj predvidljiv model za dajanje zasebnega podjetja na javne trge.

Primer, ki ga vsi verjetno najbolj poznajo, je DraftKings. Spletno fantazijsko-športno tekmovanje in podjetje za športne stave šel v javnost z metodo bianco preverjanja . DraftKings se je združil z javno tržno družbo Diamond Eagle Acquisition, SPAC, ki je bil v bistvu ustvarjen, da bi zasebni DraftKings predstavil javnosti. Po sklenitvi posla se je ime SPAC spremenilo v DraftKings, borzni list pa je postal DKNG.V primeru Ackmanovega trenutnega SPAC-a podjetje nima posebnega cilja za pridobitev. Njena IPO je bila največja doslej za to vrsto poslovanja, s skupno zbranimi 4 milijardami dolarjev. Ackman je navedel, da želi kupiti 'zrelega samoroga.'

Kaj to pomeni za vlagatelje

Glavna stvar, ki bi jo morali vlagatelji upoštevati, je, da ne vedo vedno, kaj bodo počeli ti SPAC. V primeru združitve DraftKings je bilo nekoliko bolj jasno, v kaj vlagate, če ste kupili delnice Diamond Eagle Acquisition pred sklenitvijo posla. Čeprav ima Ackman precej dobre rezultate pri upravljanju hedge skladov, še vedno ne veste zagotovo, kaj bo ta SPAC kupil. Zato bi vlagali na podlagi vaše vere v upravitelja in ne v lastništvo.

V primeru DraftKings so se delnice letos podražile za 249 %. Tisti, ki so kupili zgodaj, ko je bilo jasno, kaj počne družba za bianke, so se zelo dobro odrezali. To je edinstvena oblika poslovanja, ki se razlikuje od vlaganja v tipične delnice. Vsekakor želite narediti domačo nalogo, preden se potopite.

^