Vlaganje

Boljša zaloga videoiger: Nintendo proti Sonyju

Nintendo (OTC:NTDOY)in Sony (NYSE:SONY)sta dve najbolj znani svetovni podjetji za video igre. Nintendo je že skoraj štiri desetletja proizvajal vodilne igralne konzole na trgu, pa tudi igre prve osebe z ikoničnimi liki, kot je Mario. Sony je postal igralni velikan, potem ko je leta 1994 predstavil svoj prvi PlayStation, ki je bil prvotno mišljen kot projekt sodelovanja z Nintendo.

Po podatkih VGChartz je Nintendo od leta 2017 poslal 90,2 milijona konzol Switch. Sony je od leta 2013 poslal 116,4 milijona konzol PS4 in od lanskega novembra 11,3 milijona konzol PS5.

kako izračunati beta delnice

Obe japonski podjetji ostajata daleč pred Microsoft (NASDAQ:MSFT), ki je od leta 2013 poslal 50,4 milijona Xbox One, od lanskega novembra pa 6,9 milijona konzol Xbox Series S in X. Toda ali je Nintendo ali Sony boljša zaloga vsestranskih videoiger?

Oseba doma igra video igrico.

Vir slike: Getty Images.

Razlike med Nintendo in Sony

Nintendo je v zadnjem četrtletju ustvaril 96 % svojega prihodka s konzolami Switch, igrami in povezanimi izdelki. Preostali 4 % so prišli iz poslovanja z mobilnimi igrami, licenciranjem IP in igralnimi kartami.mesta, ki vam plačajo, da tam živite 2018

Sony je večji in bolj raznovrsten konglomerat, ki je v zadnjem četrtletju ustvaril 27 % svojih prihodkov iz poslovanja z igrami na srečo in omrežnimi storitvami (G&NS). Sony Music, ki je ustvaril 11 % svojih prihodkov, ima tudi svoja manjša podjetja za mobilne igre in anime.

Preostanek prihodkov družbe Sony je prinesel podjetje Electronics Products & Solutions, ki prodaja potrošniško elektroniko in mobilne naprave; svojo dejavnost Imaging & Sensing Solutions, ki v glavnem prodaja slikovne senzorje za kamere in pametne telefone; njegov oddelek za finančne storitve, ki prodaja naložbene in zavarovalne produkte; in Sony Pictures, ki proizvaja TV-oddaje in filme.

Zato bodo vlagatelji, ki iščejo 'čisto igro' pri igranju iger, verjetno dali prednost Nintendo, medtem ko bodo tisti, ki iščejo bolj razpršeno podjetje, ki ustvarja znatno rast v sektorju iger na srečo, raje izbrali Sony.Nintendo se sooča z upočasnitvijo po pandemiji

Prihodek Nintenda se je v poslovnem letu 2020, ki se je končalo marca letos, povečal za 34 %, saj je med pandemijo prodal več konzol in iger Switch. Njegove pošiljke konzol Switch in iger so se povečale za 37 %.

Nintendova cenejša konzola Switch Lite je pritegnila nove igralce, priljubljene igre pa npr Animal Crossing: New Horizons , Mario Kart 8 Deluxe , Super Mario 3D All-Stars , in Super Mario 3D World + Bowser's Fury zaklenjena v več igralcev. Njen skupni čisti dobiček se je povečal za 86 %.

diskontna mera je obrestna mera:

Toda v prvem četrtletju poslovnega leta 2021 so se prihodki Nintenda zmanjšali za 10 % medletno, saj je njegov čisti dobiček padel za 13 %. To upočasnitev je pripisala težkim primerjavam z močnejšo prodajo med pandemijo lani, pa tudi lansiranju izjemno priljubljenega Animal Crossing: New Horizons lanskega marca. Nenehno pomanjkanje čipov to bolečino še poslabša, saj je okrnjena ponudba novih konzol Switch.

Nintendo za celotno leto pričakuje, da se bodo njegovi prihodki in čisti dobiček zmanjšali za 9 % oziroma 29 %. Prihajajoča predstavitev novega modela Switch OLED poleg nestrpno pričakovanega Strah od Metroida oktobra bi lahko ublažil udarec, vendar se rast Nintenda verjetno ne bo bistveno pospešila, dokler ne bo predstavila pravega naslednika starajočega se Switcha.

Sony bo ustvaril stabilnejšo rast

Sonyjev prihodek se je v poslovnem letu 2020, ki se je prav tako končalo marca, povečal za 9 %, saj je rast njegovih igralniških, glasbenih in finančnih podjetij med pandemijo izravnala upad v podjetjih zabavne elektronike, slikovnih senzorjev in Sony Pictures. Njen čisti dobiček se je povečal za 101 %, saj se je osredotočil na zniževanje stroškov v svojih šibkejših in pandemsko prizadetih oddelkih.

V prvem četrtletju 2021 sta se Sonyjev prihodek in čisti dobiček povečala za 15 % oziroma 9 %. Vsa njegova osnovna podjetja, razen finančnih storitev, so ustvarila medletno rast prodaje, saj so pandemijo povezani vetrovi pojenjali. Njeni prihodki od G&NS so narasli le za 2 % v primerjavi z letom - zaradi težke primerjave z višjo prodajo PS4 med pandemijo in pomanjkanjem čipov, ki je motilo njegove pošiljke PS5 - vendar bi se morala njegova rast pospešiti, saj bo postopoma odpravljal pomanjkanje komponent.

Za celotno leto Sony pričakuje, da se bodo njegovi prihodki in čisti dobiček povečali za 8 % oziroma 6 %. Pričakuje, da bodo vsa njena podjetja, razen spet finančnih storitev, še naprej rasla skozi vse leto. Sony Pictures bo verjetno ustvaril najmočnejšo medletno rast, saj se bo ponovno odprlo več kinodvoran.

Ocene in sodba

Nintendove delnice so videti poceni s 14-kratnimi prihodki, vendar so poceni ker nima kratkoročnih katalizatorjev . Sonyjeve delnice so videti nekoliko dražje z 21-kratnim prihodnjim dobičkom, vendar bi morale ustvariti stabilnejšo rast na trgu po pandemiji kot Nintendo.

lahko imam 2401k načrtov

Na podlagi teh dejstev Sony ne izgleda le kot boljša zaloga iger na srečo, ampak je videti tudi kot boljša vsestranska naložba. Nintendove delnice bi se lahko v prihodnosti okrepile, vendar mora bodisi premagati svoje slabše ocene, zagnati več uspešnih iger ali razkriti popolnoma novo konzolo, ki bo vrnila bike.^