Vlaganje

Boljši nakup: AT&T proti T-Mobileu ZDA

Delnice AT&T (NYSE: T)in T Mobile (NASDAQ: TMUS)(uradno T-Mobile US), dva največja ameriška brezžična operaterja, sta v zadnjih treh letih šla v nasprotni smeri.

Tečaj delnic AT & T se je v tem triletnem obdobju znižal za približno 20%, saj se je boril s stalno izgubo uporabnikov plačljive televizije, ostro konkurenco na trgu brezžičnih telefonov ter dragim in težavnim prevzemom Time Warnerja. Tudi po vključitvi reinvestiranih dividend so delnice AT & T prinesle negativen skupni donos v višini 4%.

Cena delnic T-Mobilea se je več kot podvojila, saj je naročnike brezžične povezave odmaknila AT&T in Verizon (NYSE: VZ). Aprila lani je prav tako zaključila združitev s podjetjem Sprint, kar mu je pomagalo, da je preseglo AT&T in za Verizonom postalo drugi največji brezžični operater v državi. T-Mobile ne plačuje dividend, vendar je očitno navdušil vlagatelje s svojo močno rastjo.

Mlada ženska preveri svoj pametni telefon, ko pije kavo zunaj.

Vir slike: Getty Images.

T-Mobile je bil očitno močnejša naložba kot AT&T, vendar pretekle uspešnosti nikoli ne zagotavljajo prihodnjih dobičkov. Poglejmo na novo obe telekomunikacijski podjetji, da vidimo, katera je najboljša naložba.Kaj je šlo narobe pri AT&T?

AT & T-jev prevzem DirecTV leta 2015, ki je bil namenjen krepitvi poslovanja s plačljivo televizijo, se je v zadnjih šestih letih izkazal kot slab, saj je platforma izgubila naročnike na vrhunske pretočne storitve, kot je Netflix .

V nasprotju s temi rezalniki za kable je AT&T leta 2018 kupil Time Warner za izgradnjo lastnega pretočnega podjetja. Ti dve veliki pridobitvi sta skupaj z nakupi dragih licenc za spekter povečali njen skupni dolg s 82,1 milijarde dolarjev konec leta 2014 na 147,5 milijard dolarjev konec leta 2020.

Da bi bile zadeve še hujše, je pandemija motila TV -in filmska podjetja Time Warnerja, ko je AT&T začel vključevati razširjen posel. Te motnje, skupaj z nenehno izgubo uporabnikov plačljive televizije in hitro naraščanjem števila naročnikov brezžične povezave, so povzročili, da so se njegovi prihodki leta 2020 zmanjšali za 5%.Njegovo prilagojen EBITDA marža se je znižala z 32,7%na 31,8%, medtem ko se je njen prilagojeni dobiček na delnico zmanjšal za 11%. Njegov prosti denarni tok se je zmanjšal za 5% na 27,5 milijarde USD, skupni dolg pa je zmanjšal za manj kot 10%-tudi potem, ko je znižal stroške in odsvojil nekaj neosnovnih sredstev. AT&T se trenutno pogovarja o prodaji DirecTV -ja, vendar je pred kratkim podjetju zaračunalo 15,5 milijarde dolarjev oslabitve, ko se ti pogovori zavlečejo.

Vsi ti prepiri vzbujajo zaskrbljenost glede njegove dividendne donosnosti v višini 7,2%. AT&T lahko to izplačilo, ki je lani stalo skoraj 15 milijard dolarjev, zlahka pokrije s svojim FCF - vendar bi bilo verjetno pametneje, če bi to izplačilo prekinili in denar znova investirali v pretočni ekosistem WarnerMedia.

Analitiki pričakujejo, da se bodo prihodki družbe AT&T letos povečali za manj kot 1%, njen zaslužek pa se bo zmanjšal za 1%, ko se nadaljuje s tem neredom.

Kaj je bilo prav pri T-Mobileu?

Ker je AT&T poskušal ohraniti vrtenje vseh teh plošč, se je T-Mobile ujel na trgu brezžičnih omrežij s promocijo strategije 'ne-operaterja', ki je poenostavila načrte z odpravo pogodb, subvencioniranih telefonov, pristojbin za pokritost podatkov in pristojbin za zgodnjo prekinitev. Ponujal je tudi brezplačno mednarodno gostovanje, pretakanje medijev brez podatkov in neomejene načrte za besedilo, pogovore in podatke.

Ilustracija čipa 5G.

Vir slike: Getty Images.

Za razliko od AT&T in Verizon, T-Mobile ni bil obremenjen s podedovanim stacionarnim, širokopasovnim internetom in storitvami plačljive televizije. Njena manjša pretočna video enota ponuja tanke svežnje vrhunskih kanalov, vendar ne poskuša postati medijski nasilnik, kot je AT&T.

Namesto tega je T-Mobile dal prednost trem stvarem. Prvič, ohranila je agresivne promocijske strategije, s katerimi je naročnike odmaknila od AT&T in Verizon. Drugič, nadaljevala je z združitvijo s Sprintom, ki je bila prvotno napovedana leta 2018, vendar se je soočila z regulativnimi ovirami, preden se je končno zaprla leta 2020.

Nazadnje je T-Mobile še naprej nadgrajeval svoja omrežja 5G z nizkopasovnimi spektri, ki so pokrivali širša območja kot AT&T in višjepasovni spektri Verizon. Posledično ima omrežje 5G T-Mobile skoraj že dvakrat in pol pokritost omrežja 5G AT&T in skoraj štirikrat pokritost omrežja 5G Verizon.

Ti dosežki se odražajo v njegovih rezultatih. Prihodki T-Mobilea so se leta 2020 povečali za 60%, analitiki pa pričakujejo, da se bodo prihodki letos po prenehanju združitve s Sprintom povečali še za 15%. Njeni zaslužki so se leta 2020 zaradi izdatkov, povezanih z združitvami, znižali za 34%, analitiki pa letos pričakujejo še 6-odstotno znižanje pred dvomestnim odstotnim skokom prihodnje leto.

Dolgoročni dolg družbe T-Mobile se je lani po združitvi povečal skoraj šestkrat na 61,8 milijarde dolarjev, vendar je razmerje med dolgom in lastniškim kapitalom še vedno precej nižje kot pri AT & T-ju.

Jasni zmagovalec: T-Mobile

Izbira med AT&T in T-Mobile je preprosta. Prvi tone pod težo zapletenih podjetij, visokih dolgov in obveznosti dividend, drugi pa je racionalizirana igra na trgu brezžičnih storitev.

Delnice AT & T so videti poceni z devetimi terminskimi zaslužki, medtem ko ima T-Mobile veliko večjo naprej P/E razmerje od 36. Toda na podlagi mojih opažanj bi moral AT&T trgovati s popustom, medtem ko si T-Mobile zasluži rahlo premijo. Zato verjamem, da bo T-Mobile v preostalem delu leta zlahka presegel AT&T.^