Vlaganje

Boljši nakup: Nordstrom proti Macy's

Zadnjih nekaj let je bilo za maloprodajno industrijo težkih. Potem ko so se maloprodajne zaloge v letih takoj po recesiji 2007–2009 razmahnile, so se v zadnjih treh letih, merjeno z SPDR S&P Retail ETF (NYSEMKT: XRT), sledi širšemu trgu.

XRT grafikon

XRT podatki po YCharts.

Toda bodisi zaradi davčnega zakona, sprejetega konec lanskega leta, ali česa drugega, potrošniki spet začenjajo nakupovati. In to začenja koristiti tradicionalnim veleblagovnicam, kot je Nordstrom (NYSE: JWN)in Macy's (NYSE:M). Oba trgovca sta zabeležila rast prodaje v primerljivih trgovinah in imata strategijo za povečanje svojega poslovanja na spletu, kjer se več ljudi odloča za nakupovanje.

Poglejmo, kje so ta podjetja, da ugotovimo, katera je boljša nakup.Moška trgovina Nordstrom v New Yorku. Vir slike: Nordstrom.

Nordstrom ima pokrite vse baze

Izziv za trgovce je ugotoviti, kako združiti izkušnjo nakupovanja v trgovini s spletnim in mobilnim. Nordstrom je eden od trgovcev na drobno, za katerega se zdi, da je to slabo.

kaj predstavlja delnica

Od poslovnega leta 2010 se je spletna prodaja povečala z 8 % celotne prodaje na 26 % ob koncu poslovnega leta 2017. Najbolj impresivno je, da je 9 milijonov od 33 milijonov aktivnih strank v zadnjem letu nakupovalo z več kanali, ki jih je Nordstrom ponudbe, ki razkriva predvidevanje vodstva glede nakupnih preferenc kupcev.Nordstrom ima prefinjen sistem za sledenje zalog, ki stranki omogoča, da naroči od koder koli – na primer od doma, mobilnega telefona ali trgovine – in da to naročilo izpolni in dostavi od koder koli Nordstrom ima zaloge, ne glede na to, ali gre za trgovino, prodajalca ali izpolnitev. center. To pomaga Nordstromu premakniti zalogo nekoliko hitreje, kar kaže porast razmerje obračanja zalog leta 2017 na 4,67, s 4,53 leto prej. Hitreje ko se zaloga premakne, boljše upravljanje lahko nadzoruje stroške, tako da ni treba popustiti počasi prodajnega blaga.

Metrični TTM od prvega četrtletja 2018 2017 2016 2015. 2014
Čisti prihodki od prodaje 15.334 $ 15.137 $ 14.498 $ 14.095 $ 13.110 $
Operativna marža 6,1 % 6,1 % 5,6 % 7,8 % 10,1 %
Čisti dobiček na delnico 2,73 $ 2,59 $ 2,02 $ 3,15 $ 3,72 $

Čista prodaja v milijonih. Vir podatkov: Nordstrom. TTM = zaostalih 12 mesecev.

Vodstvo še naprej razmišlja o inovativnih načinih za izboljšanje digitalnega nakupovanja. Pravkar je pridobil BevyUp, aplikacijo, zaradi katere se spletno nakupovanje počuti manj osamljeno, saj povezuje dve osebi za skupno spletno nakupovanje; lahko komunicirajo prek različnih orodij, kot so besedilna sporočila in video klepet. To je pametna ideja, ki bo nedvomno ohranila Nordstromov napredek pri e-trgovini, ki je že šla zelo dobro.

Rast prodaje so v zadnjem času zniževale Nordstromove trgovine s polnimi cenami. Toda prodaja v prodajalnah po ugodnih cenah je lani narasla za 9,9 % in so bile v podjetju najboljši. Vodstvo namerava še naprej širiti svojo bazo 243 trgovin Rack, ki pomagajo privabiti mlajše kupce k blagovni znamki.

kako najemate študentska posojila

Kot je razvidno iz zgornjega grafikona, medtem ko je zgornja vrstica v zadnjih letih dosledno rasla, so spodnjo vrstico obtežile naložbe v trgovine z nižjimi cenami in digitalne kanale. Operativna marža se je z več kot 10 % pred petimi leti zmanjšala na 5,6 % v proračunskem letu 2016. Lani se je operativna marža povečala na 6,1 %, kar bi lahko bil začetek nadaljnjega izboljšanja marže.

Vodstvo začenja novo fazo svoje strategije za zagotavljanje boljše rasti zaslužka s povečanjem obratovalnih marž nazaj na dvomestno vrednost. Če ji bo uspelo povečati marže, bi lahko dobiček na delnico v naslednjih petih letih rasel dvomestno – kar bi skupaj s skromnim razmerjem P/E, ki je 14-kratnik pričakovanega dobička, zelo verjetno vodilo do dobre cene delnice. pridobi.

Zunanjost Macyja

Vodilna trgovina Macy's v New Yorku. Vir slike: Macy's.

Macy's zavija za vogalom

Zgodba pri Macy's je bila popolnoma nasprotna od Nordstroma. Medtem ko Nordstrom že nekaj let vztrajno izboljšuje svojo spletno nakupovalno izkušnjo, natančno prilagaja upravljanje zalog in širi prodajalne po ugodnih cenah za spodbujanje rasti, je Macy's zmanjševal svoje število trgovin saj se je spopadala s šibkimi prometnimi trendi.

Ena težava za Macy's je, da je zgradila podobo promocijsko-prodajne blagovne znamke, ki ima težko zgodovino v maloprodaji, zlasti pri veleblagovnicah. Nasprotno pa Nordstrom med letom izvaja zelo omejeno število prodajnih dogodkov in sodeluje z modnimi znamkami na vseh točkah cenovnega spektra.

Kljub tem težavam je Macy's lani uspešno vodil svoje poslovanje v pravo smer, saj se je vodstvo osredotočilo na izboljšave v fizičnih trgovinah in e-trgovini. Po poročanju o 2,2-odstotnem padcu prodaje v primerljivi trgovini v letu 2017 je Macy's imel pozitivne 3,9-odstotne rezultate v prvem četrtletju 2018. Vodstvo pričakuje, da se bo ta trend nadaljeval celo leto.

Metrični TTM od prvega četrtletja 2018 2017 2016 2015. 2014
Čisti prihodki od prodaje 25.028 $ 24.837 $ 25.778 $ 27.079 $ 28.105 $
Operativna marža 7,3 % 7,3 % 5,1 % 7,5 % 10 %
Čisti dobiček na delnico 3,96 $ 3,77 $ * 1,99 $ 3,22 $ 4,22 $

Čista prodaja v milijonih. Vir podatkov: Macy's. TTM = zaostalih 12 mesecev. *Izključuje enkratne izdelke.

katerega leta je bil borzni zlom

Poleg tega, kot ima Macy's zaprli številne trgovine da bi izboljšala rast, je uspela unovčiti svoje glavne nepremičninske lokacije in v zadnjih treh letih ustvarila 1,3 milijarde dolarjev gotovine s prodajo nepremičnin. Ti prihodki so bili uporabljeni za odplačilo visokega dolga, ki se je zmanjšal s 7,2 milijarde dolarjev februarja 2014 na 5,8 milijarde dolarjev maja 2018.

Kateri je boljši nakup?

Zdi se, da Macy's zavija za vogalom, vendar ga še vedno vidim v šibkejšem položaju kot Nordstrom. To ni samo zaradi Macyjevega dolga, ampak tudi zaradi Nordstromovega veliko boljšega položaja v e-trgovini – kjer bodo prihodnje maloprodajne bitke dobljene in izgubljene.

Medtem ko Macy's ni uspel povečati vrha (ta se je v zadnjih letih gibala okoli 25 milijard dolarjev), je Nordstrom v zadnjih petih letih kumulativno povečal neto prodajo za 24 %, kar jasno odraža bolj dinamično strategijo Nordstroma pri pridobivanju strank na vsakem prodajnem mestu, tako v trgovini kot na spletu.

Delnice Nordstroma so dražje od Macy's, saj se trguje za 14-kratne prihodke zaslužke, v primerjavi z Macyjevim vnaprejšnjim P/E 11. Verjamem, da to odraža Macyjevo pomanjkanje vrhunske rasti, večjo obremenitev dolga in nedosledno zgodovino poslovanja. Za vlagatelje, ki iščejo manj tvegane delnice, ki lahko še vedno zagotavljajo dolgoročno rast na vrhu in na koncu, menim, da je Nordstrom boljši nakup.^