Vlaganje

Boljši nakup: Netflix proti Amazonu

Vlagatelji primerjajo Netflix (NASDAQ:NFLX)in Amazon (NASDAQ:AMZN)morda najprej pomislimo na rivalstvo podjetij pri pretakanju videa - vendar Prizadevanja teh delnic za začetek novih industrij verjetno služijo kot pomembnejša skupnost. Amazon je izstopal, ko je ustvaril dva različna poslovna segmenta: e-trgovina in računalništvo v oblaku. Čeprav bi zaradi te prednosti Amazon lahko boljši stavil pred pionirjem pretočnega videa, bi morali vlagatelji podrobneje preučiti oba, da bi ocenili, katera delnica ima več možnosti za višje donose.

Primerjava podjetij

Netflixu je vsekakor koristilo lastno strateško odločanje. Od DVD-jev za pošiljanje po pošti je prešel takoj, ko je tehnologija omogočila pretakanje. Prav tako se je obrnil na lastniško vsebino, ko so se začeli pojavljati konkurenti. Danes Netflix vodi na trgu pretakanja s skoraj 204 milijoni naročnikov, saj prevladuje na podelitvi zlatih globusov. To število naročnikov daleč presega svojega najbližjega konkurenta, Disney Disney+ z okoli 95 milijoni naročnikov.

Mlada ženska s slušalkami in gleda program na prenosnem računalniku, ko leži v postelji.

Vir slike: Getty Images

Amazon je podobno vodilni v e-trgovini, saj je leta 2020 prodal skoraj 341 milijard dolarjev blaga. Čeprav to še vedno zaostaja Walmart 's(NYSE:WMT)S 555 milijardami dolarjev čiste prodaje Walmart zasluži največ prihodkov od maloprodaje v trgovinah. Prav tako je Amazon začel uspešno poslovanje z računalništvom v oblaku, AWS. Po podatkih ParkMyCloud ohranja pomembno tržno prednost pred konkurenti in obvladuje približno eno tretjino trga. Poleg tega AWS predstavlja večino dobička Amazona.

Kot smo že omenili, obe upravljata platforme za pretakanje videa. Kljub temu Amazon obravnava pretakanje kot dodatno ugodnost za naročanje na svojo storitev Prime in ne objavlja posebnih finančnih podatkov o Prime Video. Tako vlagatelji za namene primerjave delnic ne bi smeli gledati na obe družbi kot na „konkurenca“.Konkurenčne prednosti

Namesto tega bi morali vlagatelji natančneje preučiti, kaj razkrivajo finančni podatki vsakega podjetja o njegovih resničnih prednostih in slabostih.

V poslovnem letu 2020 se je prihodek Netflixa povečal za 24 % v primerjavi z letom prej na skoraj 25 milijard dolarjev. Njen čisti dobiček se je v istem obdobju povečal za 48 odstotkov na nekaj manj kot 2,8 milijarde dolarjev. Prihodki so narasli, saj je počasnejša rast operativnih odhodkov več kot nadomestila naraščajoče stroške Netflixa za obresti in tečajne izgube.

Kljub temu bi morali vlagatelji Netflixov čisti dohodek jemati z rezervo. Dolg se je dvignil, saj se je poraba za vsebino nenehno povečevala. BMO Capital Markets je v letu 2020 napovedal več kot 17 milijard dolarjev porabe za vsebino. Pandemija je večino leta ustavila proizvodnjo, Netflix pa te številke ni potrdil ali razkril, koliko je namenil vsebinam v letu 2020.Kljub temu je podjetje v letu 2019 porabilo 15 milijard dolarjev za razvoj vsebine. To je v nasprotju z 12,4 milijarde dolarjev, prijavljenimi v stroških prihodkov tistega leta, kar pomeni, da je dolg verjetno financiral nekatere razvojne stroške.

Posledično se je skupni dolg povečal z manj kot 3,4 milijarde USD v letu 2016 na več kot 16,3 milijarde USD v letu 2020. To daleč presega lastniški kapital v višini nekaj manj kot 11,1 milijarde USD, kar je vrednost podjetja po odštevanju obveznosti od sredstev, in pusti razmerje med dolgom in lastniškim kapitalom na skoraj 1.5.

Kljub temu je Netflix za leto 2020 poročal o prostem denarnem toku v višini več kot 1,9 milijarde dolarjev, kar je prvo leto pozitivnega prostega denarnega toka po letu 2011. To je pokrilo 767 milijonov dolarjev stroškov obresti za leto 2020. Kljub temu negativni denarni tok v prejšnjih letih povzroča vprašanja o kako bo Netflix pokril stroške obresti, če proizvodna poraba spet povzroči negativen denarni tok.

Ker poznajo to neskladje, bi se morali vlagatelji vprašati, kako dolgo lahko Netflix financira razvoj vsebin z dolgom. Sčasoma bo podjetje morda moralo zmanjšati deleže ali zmanjšati razvoj, da ohrani svojo finančno stabilnost.

Ta pristop je v močnem nasprotju s finančno sliko Amazona. Njena neto prodaja se je povečala za 38 % glede na predhodno leto na 386,1 milijarde dolarjev, čisti dobiček pa se je povečal za 84 % na 11,1 milijarde dolarjev. Prihodki so narasli, saj je rast operativnih stroškov zaostajala za povečanjem prihodkov, in za razliko od leta 2019 je Amazon leta 2020 ustvaril dobiček iz neposlovanja.

Prednost ima tudi Amazonovo vodstvo v dveh panogah. AWS je leta 2020 predstavljal 13,5 milijarde dolarjev od Amazonovih 22,9 milijarde dolarjev dohodka iz poslovanja. To omogoča AWS, da subvencionira konkurenčne pobude.

V letu 2019 se je čisti dobiček za maloprodajo skromno povečal, saj je podjetje prešlo z dvodnevnega na enodnevno pošiljanje. Posledično so se skupni stroški pošiljanja v letu 2019 povečali za več kot 10 milijard dolarjev ali 37 % glede na raven pred letom dni, v obdobju, ko so se prihodki od maloprodaje povečali za nekaj več kot 18 % ali 38 milijard dolarjev v tem obdobju. Ker pa je AWS povečal prihodek iz poslovanja za 26%, je podjetje še vedno povečalo čisti dobiček za 15%.

Amazon podpira tudi stabilnejšo bilanco stanja. Leta 2020 se je dolgoročni dolg povečal za več kot 8 milijard dolarjev na 31,8 milijarde dolarjev. Kljub temu je 31 milijard dolarjev letnega prostega denarnega toka zlahka pokrilo stroške obresti v višini nekaj več kot 1,6 milijarde dolarjev. Ker Amazon podpira vrednost lastniškega kapitala v višini 93,4 milijarde dolarjev, je njegovo razmerje med dolgom in lastniškim kapitalom bolj udobno 0,3. Zaradi tega je dolg za Amazon manj pomembno breme kot za Netflix.

Netflix ali Amazon?

Ta slika dolga pomaga tudi Amazonu, da postane očiten zmagovalec med temi tehnološkimi delnicami. Zdi se, da je Netflix pred težko izbiro med finančno stabilnostjo in ohranjanjem prednosti v vsebinski tekmi. Nasprotno pa lahko ravni dobička AWS izolirajo Amazon v zelo konkurenčnem maloprodajnem okolju. Zaradi tega uspeha v dveh različnih panogah, ki jih je ustvaril sam, je Amazon težko izpodbijati.^