Vlaganje

Boljši nakup: Ford Motor proti Toyoti

Nedolgo nazaj – natančneje konec leta 2018 – je bilo videti, da je avtomobilski sektor na poti k cikličnemu padcu. Večina avtomobilskih delnic je v četrtem četrtletju lanskega leta močno padla, vendar so se nekatere okrepile, saj so se zaslužki izkazali za bolj odporne, kot so se bali nekateri analitiki.

Fordov motor (NYSE:F)je znani proizvajalec avtomobilov, ki je imel težave v zadnjih nekaj letih. Na lanski razprodaji je bil močno prizadet, a se je v letu 2019 lepo opomogel. Je to nakup?

Eden od načinov, kako raziskati to vprašanje, je primerjati Ford iz glave z glavo z najbližjo stvarjo, ki jo ima avtomobilski sektor modremu žetonu: japonskim velikanom Toyotin motor (NYSE:TM). Tukaj si oglejte, kako se to dvoje zdaj zlaga kot naložba za nov denar.

Vrednotenje in uspešnost zalog

Obe delnici ni veliko za razlikovanje, če pogledamo njuno uspešnost v zadnjih 12 mesecih. Ford je padel za nekaj manj kot 13 %, Toyota nekoliko več.

F grafikonkaj je davek na dolgoročni kapitalski dobiček

F podatki po YCharts .

Ampak to je a zelo druga zgodba, če upoštevamo uspešnost od začetka leta 2019. Fordova delnica je bila na solzi, medtem ko je Toyotina obtičala v prvi prestavi.

F grafikonF podatki po YCharts .

ali lahko zaslužite na borzi

Če se obrnemo na meritve vrednotenja, ki temeljijo na zaslužku, vidimo, da Toyota trenutno trguje s približno 10,1-kratnim zaslužkom v zadnjih 12 mesecih, medtem ko Ford trguje s 13,4-kratnim zaslužkom v istem obdobju. Glede na to, da je zgodovinska norma za avtomobilske zaloge v dobrih gospodarskih časih približno 10-kratna zaslužka, se zdi, da je Toyota s tem merilom v celoti vrednotena – in Fordove delnice so videti nekoliko drage.

Generalni direktor Forda Jim Hackett pred belim ozadjem z modrim Fordovim logotipom.

Nenehna 'preoblikovanje' Forda, ki jo je vodil izvršni direktor Jim Hackett, je vlagatelje nekaj časa zmedlo, a nedavni rezultati so vzbujali več optimizma. Vir slike: Ford Motor.

V zgodbi je nekaj več. Ford je vzel a enkratni stroški v višini 877 milijonov dolarjev v četrtem četrtletju 2018 za obračunavanje nepisnih izgub v svojih pokojninskih portfeljih. Če izključite to dajatev, Fordovo razmerje med ceno in zaslužkom pade na 9,2 – ni ravno poceni, a verjetno ni več drago.

Če pogledamo naprej, so anketirali analitiki Wall Streeta Thomson Reuters pričakujejo, da se bodo dobički obeh podjetij v tekočem poslovnem letu glede na leto poprej povečali. Trenutno analitiki ocenjujejo, da bo Toyota v poslovnem letu, ki se bo končalo 31. marca 2020, v povprečju zaslužila 812,25 jena na delnico, kar nam daje vnaprejšnje razmerje med ceno in dobičkom 8. Ocenjujejo, da bo Ford zaslužil 1,39 $ v tekočem proračunskem letu, ki se konča 31. decembra 2019, v povprečju za terminsko razmerje med ceno in dobičkom 7,3.

Dividende: kako se primerjata Toyota in Ford

Toyota izplačuje dividende dvakrat letno. V poslovnem letu, ki se je končalo 31. marca 2019, je družba izplačala skupne dividende v višini 220 jenov, nespremenjeno v primerjavi z letom pred tem. To pomeni približno 3,4-odstotni dividendni donos.

vas lahko delnice penijev obogatijo

Ford izplačuje četrtletno dividendo v višini 0,15 USD na delnico, obrestno mero, ki jo ohranja od začetka leta 2016 in namerava ohraniti skozi naslednjo gospodarsko recesijo . To pomeni 5,9-odstotni dividendni donos.

Opozoriti moramo, da so skupne Fordove dividende na delnico v zadnjih štirih četrtletjih (0,60 USD) nižje od 0,73 USD na delnico, ki jih je plačal v štirih četrtletjih pred tem. To je zato, ker je proizvajalec avtomobilov v začetku leta 2018 plačal dodatno dividendo v višini 0,13 USD, vendar se je odločil, da tega ne bo ponovil v letu 2019.

najboljša kriptovaluta za vlaganje danes

Povzetek: tudi brez dodatne dividende je Fordov dividendni donos veliko bogatejši od Toyotinega.

Izvršni direktor Toyote Akio Toyoda, v temni obleki in rdeči kravato, govori na belem odru z rdečim Toyotinim logotipom.

Izvršni direktor Akio Toyoda je znižal stroške in poenostavil inženiring, medtem ko je Toyotine oblikovalce spodbudil k ustvarjanju bolj vznemirljivih izdelkov. Vir slike: Toyota Motor.

Rast in potencialno tveganje

Tako Toyota kot Ford sta sredi prenove svojih procesov, da bi v naslednjih nekaj letih znatno zmanjšala stroške in povečala dobičkonosnost. Fordova prizadevanja so velika, vključno s pomembnimi spremembami v liniji izdelkov in prenovami več regionalnih poslovnih enot podjetja. Izvršni direktor Jim Hackett ga opisuje kot 'preoblikovanje' podjetja, korak naprej od tipičnega prestrukturiranja. Ford pričakuje, da bodo končne izboljšave postale bolj vidne v naslednjem letu.

Toyotina prenova je bolj postopna. Podjetje je v procesu selitve večine svojih vozil v skupno arhitekturo, s čimer se skrajša čas razvoja novih modelov in poveča število delov, ki se delijo 'pod kožo' svojih vozil, da bi izboljšali ekonomijo obsega.

Prednost: res je pranje. Fordov trud je bolj dodelan, vendar je verjetno potreboval bolj celovit trud kot njegov japonski tekmec.

hipotekarni kapital invesco

Kar zadeva tveganje, nobeno podjetje verjetno ne bo kmalu v resnični nevarnosti. Oba sta velika delodajalca v svojih državah in oba bi verjetno lahko računala na vladno podporo, če bi dolgotrajna recesija izničila njune znatne denarne rezerve.

Toda vlagatelji v Toyoto ali Ford - ali katerega koli drugega proizvajalca avtomobilov - bi morali upoštevati, da je to cikličen posel. To pomeni, da bosta prodaja in dobiček naraščala in padala z zaupanjem potrošnikov. Običajno je varna stava, da bodo njihove cene delnic sledile.

Kaj je torej zdaj bolje kupiti za nov denar?

Od teh dveh je Toyota večja, finančno močnejša in bogatejša. Če in ko bo prišla naslednja recesija, bo verjetno prestala gospodarska nevihta brez prevelikega napora. Prav tako je dobro preživeti nevihto »motnje«, ki jo poganja tehnologija: nekateri proizvajalci avtomobilov morda ne bodo uspevali v novi dobi elektrificirane, avtomatizirane mobilnosti, toda – vsaj trenutno – se zdi, da je Toyota v dobri formi na tisti sprednji del. In izplača dostojne dividende.

Kljub temu mislim, da je Ford trenutno bolj zanimiva naložba. Čeprav je malo verjetno, da bo Toyota uničena v recesiji, je tako velika in zdrava, da morda ne bo veliko navzgor. Ford ni tako velik in verjetno ni tako zdrav, vendar ni v resnični nevarnosti, da bi se zrušil – in obstaja velika verjetnost, da bodo njegova vzporedna prizadevanja za optimizacijo dobičkonosnosti svojega 'podedovanega' poslovanja ob agresivnem vlaganju v prihodnost tehnologija se bo v naslednjih nekaj letih izdatno obrestovala.

Poleg tega je Fordova dividenda več kot spodobna – precej dobra. Čeprav bi Fordove delnice v naslednji recesiji lahko padle bolj kot Toyotine, bi se to lahko izkazalo za dobroto za vlagatelje, ki se odločijo ponovno vložiti dividende, kadar koli pride.

Na kratko: Če vas skrbi slaba stran, je Toyota verjetno nekoliko varnejša igra. Če pa iščete prednost, si lahko privoščite, da zdržite več let, in vas na tej poti ne moti nekaj vzponov in padcev, potem se zdi Ford tukaj zmagovalec.^