Vlaganje

Boljši nakup: Fiverr vs. Upwork

Več kot tretjina ameriških delavcev je zdaj del 'gospodarstva', ki obsega samostojne in neodvisne izvajalce. Ta odstotek bi se lahko še naprej povečeval, ko se na spletnih platformah pojavljajo nove zaposlitvene možnosti, kot so Fiverr (NYSE:FVRR)in Upwork (NASDAQ:UPWK).

Fiverr, ki je bil ustanovljen pred enajstimi leti, uporabnikom omogoča objavo ali sprejemanje nastopov, ki se začnejo pri 5 $. Upwork, ki je pred šestimi leti združil dve starejši platformi (Elance in oDesk), povezuje podjetja s samostojnimi podjetji.

Mlada ženska doma dela pred računalnikom.

Vir slike: Getty Images.

Fiverr je šel na borzo junija 2019 po 21 USD na delnico, prvi dan zaključil pri skoraj 40 USD in trenutno trguje pri približno 230 USD. Upwork je šel na borzo oktobra 2018 po 15 USD na delnico, prvi dan zaključil pri približno 21 USD in se na koncu več kot podvojil na približno 46 USD danes.

Fiverr je ustvaril večje dobičke kot Upwork, vendar o delnicah ne smemo soditi na podlagi njihove pretekle uspešnosti. Oglejmo si nov pogled na ti dve rastoči podjetji in poglejmo, katera je boljša vsestranska naložba.Kako Fiverr in Upwork služita denar?

Fiverr večino svojih prihodkov ustvari s provizijami za transakcije in storitvenimi provizijami. Njegova stopnja prevzema ali odstotek vsake transakcije, ki jo obdrži kot prihodek, se je povečala s 26,7 % v letu 2019 na 27,1 % v letu 2020.

Fiverr ustvari približno 70 % svojih tržnih prihodkov iz petih držav: ZDA, Združenega kraljestva, Kanade, Avstralije in Nove Zelandije. Njegova platforma ponuja več kot 500 kategorij nastopov, vključno z nalogami oblikovanja, trženja in pisanja.

Upwork večino svojih prihodkov ustvari s provizijami za storitve za samostojne delavce, ki vključujejo transakcijske provizije za plačila in prodajo virtualnih žetonov za oddajo ponudb za delovna mesta na trgu. Svojim poslovnim strankam zaračunava tudi provizije za naročnine in storitve plačevanja.Stopnja prevzema na trgu Upwork je bistveno nižja kot pri Fiverru, vendar se je še vedno povečala s 13,1 % v letu 2019 na 13,6 % v letu 2020. Njegov trg je razdeljen na več kot 70 kategorij, njegovi samostojni delavci pa se nahajajo v več kot 180 državah po vsem svetu, čeprav ima samo omejena fizična prisotnost zunaj ZDA

Katera platforma raste hitreje?

Pandemija je povzročila vetrove tako za Fiverr kot za Upwork, saj so se ljudje bolj zanašali na delo na daljavo in priložnosti za samostojne delo.

Ženska v medicinski maski dela na prenosnem računalniku v kavarni.

Vir slike: Getty Images.

Prihodki Fiverra so se leta 2020 povečali za 77 % na 189,5 milijona dolarjev. Četrto četrtletje je končal s 3,4 milijona aktivnih kupcev, kar je 45 % več kot v enakem lanskem obdobju, saj se je njegova povprečna poraba na kupca povečala za 20 % na 205 dolarjev.

Njegova prilagojena bruto marža se je zaradi močne rasti prihodkov in naraščajoče stopnje prevzema povečala z 81 % v letu 2019 na 83,7 % v letu 2020 ter objavila ne-GAAP čisti dobiček v višini 10,4 milijona dolarjev za celotno leto v primerjavi z izgubo v višini 16,8 milijona dolarjev v letu 2019.

Prineslo je tudi pozitivno prilagojeni EBITDA 9,1 milijona dolarjev v primerjavi z izgubo v višini 18 milijonov dolarjev v letu 2019.

Prihodki podjetja Upwork so se leta 2020 povečali za 24 % na 373,6 milijona dolarjev. Njegov GSV (bruto obseg storitev), ki meri skupni znesek, ki so ga porabile njegove stranke in uporabniki, se je povečal za 21 % na 2,5 milijarde dolarjev.

Njegova celoletna bruto marža se je povečala z 71 % na 72 % zaradi višje stopnje prevzema in rasti prihodkov. Njegov čisti dobiček, ki ni GAAP, se je povečal za 11 % na 6,1 milijona dolarjev, njegov prilagojeni EBITDA pa je poskočil za 89 % na 14 milijonov dolarjev.

Te stopnje rasti so impresivne, vendar sta obe podjetji po ukrepih GAAP nedonosni. Čista izguba podjetja Fiverr se je zmanjšala s 33,5 milijona dolarjev v letu 2019 na 14,8 milijona dolarjev v letu 2020, vendar se je neto izguba podjetja Upwork povečala s 16,7 milijona dolarjev na 22,9 milijona dolarjev.

Rožnata pričakovanja

Fiverr pričakuje, da se bodo njegovi prihodki leta 2021 povečali za 46–50 %, prilagojeni EBITDA pa za 98–131 %. Wall Street pričakuje, da se bodo njegovi prihodki letos povečali za 52 % oziroma 31 %.

Fiverr načrtuje, da bo še naprej širil svoj doseg v kategorijah in na čezmorskih trgih, in verjame, da se bo njegova stopnja prevzema 'skromno' izboljšala, ko bo uvajal nove funkcije za samostojne delavce in integriral svoj nedavni prevzem Working not Working, višjega trga za ustvarjalne talente.

Upwork pričakuje, da se bodo njegovi prihodki leta 2021 povečali za 23–26 %, in je ponovil svoj cilj, da dolgoročno ustvari več kot 20 % rast prihodkov. Analitiki pričakujejo, da se bodo njeni prihodki letos povečali za 25 %.

Upwork pričakuje, da bo njegova prilagojena rast EBITDA ostala nespremenjena na srednji točki, ko se še naprej širi, vendar analitiki pričakujejo, da bo letos zmanjšal izgube na delnico, ki niso GAAP.

Vendar ne pozabite na penaste ocene

Fiverr trguje z več kot 190-kratnim prihodnjim zaslužkom in skoraj 30-kratno prodajo v letošnjem letu. Ta visoka vrednotenja bi lahko omejila njegov potencial navzgor, zlasti ker višji donosi obveznic sprožijo rotacijo od delnic rasti k vrednostnim delnicam.

Upwork je videti cenejši pri 12-kratni letošnji prodaji, vendar je še vedno dražji od drugih tehnoloških delnic, ki ustvarjajo primerljive stopnje rasti. Prodajno silo , denimo, naj bi letos ustvaril 21-odstotno rast prodaje, vendar se trguje manj kot osemkrat več od napovedi.

Izbira vrednosti pred rastjo

Stopnje rasti podjetja Fiverr so impresivne, vendar ne želim plačati napačne cene za pravo podjetje na tem nestanovitnem trgu. Delnice Upwork niso poceni, vendar verjamem, da bo zaradi boljšega ravnovesja vrednosti in rasti letos postala varnejša igra na rastočem gospodarstvu koncertov.^