Vlaganje

Boljši nakup: Facebook proti Googlu

Google (NASDAQ: GOOG)in Facebook (NASDAQ: FB)sta dve izmed najbolj uspešnih delnic zadnjega desetletja. Spletni velikani so v zadnjih petih in desetih letih premagali S&P 500, saj so prevladovali v spletnem oglaševanju in na drugih trgih. Čeprav imata obe podjetji svoje odtenke, sta Facebook in Google precej podobna, saj oba zaslužita z oglaševanjem na uporabnike.

Katere delnice je bolje kupiti v naslednjih petih letih in pozneje? Oglejmo si.

koliko stane letna vozovnica za Disneyland
Moški z roko na bradi posluša nekoga čez mizo.

Vir slike: Getty Images.

Google

Googlova osnovna dejavnost, imenovana Googlove storitve, se je v zadnjih nekaj letih močno povečala, tudi če se ukvarjamo z zakonodajo velikega števila in recesijo COVID-19. Ta sredstva vključujejo, vendar niso omejena na: iskanje Google, YouTube, Google Adsense (oglaševanje na spletnem mestu) in Google Zemljevide. Lani so Googlove storitve ustvarile 54,6 milijarde USD prihodkov iz poslovanja, v primerjavi s 43,1 milijarde USD pred dvema letoma. Googlove druge hčerinske družbe, Druge stave in Google Cloud, izgubljeno Lani 4,5 in 5,6 milijarde dolarjev. S tem je skupni dobiček iz poslovanja leta 2020 znašal 41,2 milijarde dolarjev, kar je bistveno manj od tistega, kar je ustvarila njegova osnovna dejavnost.

Na prvi pogled so milijarde izgube od Googlovih podružnic slabe. Toda ko pogledate globlje, bo bolje. Podjetje v oblaku, ki mu tekmuje Amazon 's(NASDAQ: AMZN)AWS in Microsoft (NASDAQ: MSFT)Azure, je trpežna in ima velike marže. Za zagon podatkovnih centrov je potrebno le veliko vnaprejšnje porabe. Druge stave so nekoliko bolj špekulativne; vendar je v njej sedež Waymo, zagonskega podjetja, ki vodi samovozečo industrijo. Če Waymo ali kakšen drug od teh mesecev nekoč postane velikansko podjetje, bo to nadomestilo leta poslovnih izgub.Pri tržni meji v višini 1,45 bilijona dolarjev, Google trguje po razmerju med ceno in prihodkom od poslovanja (P/OI) 35. Če izvlečete Googlov neto denar in pogledate samo njegovo osnovno dejavnost, se ta vrednost P/OI zniža na 24,6. To je zelo razumna ocena za podjetje Googlovega kalibra.

ali se bo v letu 2020 dvignila socialna varnost?

Facebook

Facebook ima štiri osnovna podjetja, ki jih sestavljajo sam Facebook (ki mu bomo rekli Big Blue), Instagram, WhatsApp in Messenger. Leta 2020 je Facebook ustvaril 32,6 milijarde ameriških dolarjev poslovnih prihodkov, kar je 36% več kot leta 2019. Big Blue je imel konec leta 1,84 milijarde dnevnih aktivnih uporabnikov (DAU) po vsem svetu, kar je 70% vseh Facebook -ovih DAU -jev, ki znašajo 2,6 milijarde.

kdaj bo gpus na zalogi

Ob upoštevanju teh številk lahko domnevamo, da večina dobička Facebooka še vedno prihaja iz podjetja Big Blue. Vendar se zdi, da večina rasti Facebooka zdaj prihaja iz Instagrama. Po podatkih podjetja Recode 65% celotne rasti prodaje Facebooka zdaj izvira iz Instagrama, zdaj pa predstavlja 30% celotnega prihodka. WhatsApp trenutno ne ustvarja pomembnih prihodkov, vendar začenja plačilno omrežje, podobno aplikaciji Venmo ali Cash App v Indiji, kjer je imel WhatsApp leta 2019 približno 340 milijonov uporabnikov. Ob vseh teh ocenah je treba opozoriti, da Facebook ne zelo pogosto segmentira svoje hčerinske družbe, zato je veliko teh podatkov iz virov tretjih oseb in ni zagotovljeno, da bodo 100% točni.Facebook ima, tako kot Google, velik oddelek za snemanje/raziskave in razvoj. Njegove največje pobude so navidezna in razširjena resničnost (VR/AR), pri čemer naj bi samo na tem oddelku delalo skoraj 10 tisoč zaposlenih. Čeprav plodovi teh naložb morda ne bodo prišli že vrsto let, je lepo videti, da Facebook te velike stave daje na prihodnost. Trenutno ima Facebook tržno mejo 900 milijard dolarjev, kar mu daje P/OI 27,6. Tako kot Google je tudi to zelo razumno vrednotenje, če upoštevate rekord Facebook pri rasti.

Sodba

Tako Facebook kot Google sta videti kot trajna podjetja, ki trgujejo po razumnih vrednotenjih, vendar če mislim, da je Google dolgoročno boljši nakup. Zakaj? Ker je Googlovo premoženje manj ogroženo. Iskanje, Google Zemljevidi in YouTube se počutijo kot trajna dobrina interneta, medtem ko sta Big Blue in Instagram ogrožena zaradi konkurence Snap (NYSE: SNAP), Tik Tok in Roblox (NYSE: RBLX). Na primer, po raziskavi Piper Sandler je le 24% najstnikov izbralo Instagram za svojo najljubšo družabno platformo, kar je 7% manj kot pred letom dni. In čeprav je Facebook -ov inkubator VR/AR videti obetaven, se bo verjetno soočal z močno konkurenco Apple (NASDAQ: AAPL), kralj potrošniških izdelkov strojne opreme.

Če upoštevate vse te dejavnike, je videti, da je Google, ne Facebook, boljši nakup za dolgoročne vlagatelje.^