Vlaganje

Boljši nakup: Costco Wholesale Corporation vs. Target

Veleprodajna korporacija Costco (NASDAQ:COST)in Tarča (NYSE:TGT)sta dva največja trgovca na drobno v državi. Skupaj predstavljajo 125 milijard dolarjev tržne vrednosti.

Obe podjetji ponazarjata ameriško trgovino z velikimi škatlami, ki prodajata široko paleto izdelkov od živil do elektronike do izdelkov za dom, obe pa se osredotočata na mestne kupce z višjimi dohodki v nasprotju s tekmeci, kot je npr. Walmart . Oba trgovca na drobno tudi še naprej stavita na običajni kanal z odpiranjem novih trgovin, s čimer nasprotujeta širšemu trendu v industriji, saj številni njihovi sovrstniki zapirajo trgovine ali vlagajo v e-trgovino ali svojo trenutno bazo trgovin, namesto da bi dodajali nove lokacije. .

Pogled na Costco

Vir slike: Costco.

koliko stane ogledalo iz lululemona

Kot delnice je Target v zadnjem letu presegel Costco, saj so delnice trgovca na drobno z rdečimi črkami poskočile za 30 %, vendar se zdi, da je to bolj posledica nizkih pričakovanj – saj je število trgovcev na drobno naraslo konec lanskega leta kot celoten maloprodajni sektor je imel boljšo praznično sezono, kot je bilo pričakovano. V katerem koli daljšem časovnem obdobju je Costco presegel Target, kot kaže spodnji grafikon.

TGT grafikonTGT podatki po YCharts .

Oglejmo si podrobneje, kaj lahko vsako podjetje danes ponudi, da ugotovimo, katere delnice je danes bolje kupiti.

Vožnja po modelu članstva

Zagovorniki nenehno postavljajo pod vprašaj prihodnost Costca. Millennials tam ne bo nakupoval , trdijo, ali pa ga vidijo kot neizogibno žrtev Amazon Prime, ki še naprej raste kot požar. Costco CFO Richard Galanti je dodal verodostojnost tem pomislekom pred nekaj leti, ko je dejal, da je njegova največja skrb: 'Vsi na svetu nikoli ne želijo zapustiti svoje hiše in samo tipkajo stvari po naročilu in jih dobijo pred vrati.'Kljub tem pomislekom pa Costco še naprej dosega primerljivo rast prodaje, ki je skoraj ni opaziti pri nobenem drugem navadnem trgovcu na drobno. V prvih 31 tednih poslovnega leta se je primerljiva prodaja povečala za 6,5 ​​%, brez cen goriva in menjave valut, v ZDA pa se je povečala za 7 % Lani je podjetje okrepilo svoja prizadevanja za e-trgovino, saj je sodelovalo z Instacartom za zagotavljanje pokvarljive izdelke in začel ponujati brezplačno dve dostavi za nepokvarljive izdelke za naročila nad 75 $. Zdi se, da se te pobude izplačajo, saj se je prodaja e-trgovine v poslovnem letu do danes povečala za 32,4 %.

Poleg teh številk mu članski model Costco daje prednost pred povprečnim trgovcem na drobno, kot je Target, saj stranke zadrži v svojem ekosistemu in mu poleg maloprodajnega poslovanja zagotavlja tudi tok prihodkov. Pravzaprav večina dobička Costco izvira iz članarin, lani pa so bile stopnje podaljšanja 90 % v Severni Ameriki in 87 % po vsem svetu, kar kaže, da njegova storitev še vedno ostaja priljubljena, kljub alternativam, kot je Amazon Prime.

podjetje za pnevmatike in gume Goodyear
Vhod v trgovino Target

Vir slike: Target.

Zadeti v mejo

Medtem pri Targetu 30-odstotni dobiček v zadnjem letu ni bila nesreča. Primerljiva rast prodaje v maloprodaji je šla iz negativne v pozitivno, podjetje pa je z nakupom Shipta, konkurenta Instacart, naredilo potencialno prelomno pridobitev, ki bo Targetu pomagala zagotoviti dostavo isti dan iz večine svojih trgovin do konca leta. leto.

zaloga fannie mae in freddie mac

V četrtem četrtletju je Target pokazal 3,6-odstotno rast primerljive prodaje z rastjo tako v svojih trgovinah kot na spletnem kanalu. Digitalna prodaja se je v tem obdobju povečala za 29 %, vendar je prilagojeni dobiček na delnico zdrsnil z 1,45 USD na 1,37 USD, saj je podjetje povečalo porabo s povišanjem plač in povečanjem prodajnih, splošnih in administrativnih stroškov. Padec dobička na delnico kaže, da je Target še vedno v fazi naložbe svojega načrta preobrata.

Vendar pa Target za tekoče leto vidi prilagojeni dobiček na delnico od 5,15 do 5,45 dolarja, kar je 4,71 dolarja lani s pomočjo nove davčne zakonodaje in nizko enomestno povečanje primerljive prodaje. Z drugimi besedami, po tem, ko se je več let trudil opredeliti svojo blagovno znamko v spreminjajoči se maloprodajni pokrajini, se zdi, da je Target to končno ugotovil. Pričakovana rast dobička je glavni razlog za nedavni porast delnic.

Ključne številke

Tudi če se Target vrne v dobičkonosno rast, Costco še vedno raste hitreje. Skladiščna veriga se je doslej v tem proračunskem letu, k čemur pripomore nova davčna zakonodaja, povečala dobiček na delnico za 26 %, medtem ko Targetova pričakovana rast dobička na delnico v višini 12,5 % na sredini obsega vključuje tudi ugodnosti davčne reforme. V primerljivi prodaji Costco raste tudi precej hitreje kot Target.

Glede na hitrejšo rast podjetja Costco in prednost pred njegovim modelom članstva se zaloge trgovca v skladišču ne presenečajo z višjim razmerjem P/E, in sicer 29,8 v primerjavi s samo 15,4 za Target. Vlagatelji dividend morajo upoštevati tudi, da Target ponuja višji donos kot Costco, in sicer 3,5 % v primerjavi z 1 % za Costco. Vendar pa je Costco v zadnjih letih izplačal številne posebne dividende, kar pomeni, da so vlagatelji poželi več nagrad, kot kaže ta 1-odstotni donos.

Glede na trenutne položaje in vrednotenja podjetij menim, da ima Target več potenciala navzgor od obeh delnic. Costco pa je boljši nakup od obeh, saj je bistveno manj tvegan. Costco ima močnejšega gospodarski jarek kot Target in njegova hitra primerljiva rast prodaje sta pokazala, da lahko prenese grožnjo Amazona. Kljub nedavnim rezultatom Targeta še nisem prepričan, da se lahko vrne k popolni rasti zaslužka. Costco je tukaj bolj zanesljiva naložba.^