Vlaganje

Boljši nakup: Comcast proti Netflixu

Pandemija je prizadela Comcast (NASDAQ: CMCSA)in Netflix (NASDAQ: NFLX)na zelo različne načine. Comcast je trpel zaradi ukrepov socialne distanciranja, ki so potrošnike zadrževali doma, kar je pospešilo odmik od tradicionalne televizije. Netflixu pa je leta 2020 koristila relativno močna rast naročnikov.

Kljub temu se je delnica Comcast v zadnjem letu povečala za 47%, Netflix pa le za 19%. Ampak to je v preteklosti. Poglejmo, kateri je danes boljši nakup.

Comcast: kabelski velikan

Comcast -ovo poslovanje lahko razdelimo na štiri široke segmente: kabelske komunikacije, NBC Universal, Sky in druge.

Štirje ljudje gledajo košarkarsko tekmo po televiziji.

Vir slike: Getty Images

S svojim kabelskim komunikacijskim poslovanjem Comcast ponuja hitri internet, kabelske, domače telefone in brezžične storitve. Uporabniki kabelskih in telefonskih linij so dosegli vrhunec leta 2016 in od takrat naprej upadajo, leta 2020 pa so dosegli novo najnižjo raven. Vendar pa so prihodki od kabelskih komunikacij še vedno naraščali zaradi stalnega dodajanja novih širokopasovnih in mobilnih naročnikov.Vrhunska linija NBC Universal se od leta 2018 prav tako zmanjšuje, kar je posledica upada prodaje po kabelskih in oddajnih omrežjih ter filmske zabave. Ta trend se je leta 2020 pospešil, ko je koronavirus prisilil k zaprtju kinematografov in tematskih parkov, kar je povzročilo 17 -odstotni padec prihodkov v tem segmentu.

Sky je evropsko medijsko podjetje, ki ga je Comcast kupil leta 2018. Tako kot ameriški kolega s kabelske televizije je Sky verjetno umirajoče podjetje, čeprav lahko trajata desetletje ali več, da popolnoma izgineta. Ni presenetljivo, da so se prihodki v tem segmentu leta 2020 znižali za 3%, saj so se potrošniki še naprej umikali od tradicionalne plačljive televizije.

Končno, drugi prihodki Comcasta vključujejo Peacock, storitev pretakanja, ki jo je začel izvajati julija 2020. To je velika priložnost za rast, vendar se Comcast sooča s hudo konkurenco, kot so Netflix in Disney . Primer: Med zadnjim poročilom o zaslužku podjetja Comcast je vodstvo povedalo, da je Peacock dosegel 42 milijonov naročnikov, Disney+ pa več kot 100 milijonov. Poleg tega priljubljenost Comcastove vsebine bledi v primerjavi z Disneyjevim portfeljem filmov in izvirnih serij.Na splošno so težave Comcasta v zadnjih letih privedle do slabe finančne uspešnosti.

Metrična

2017.

2020

CAGR

Prihodki

85,0 milijarde dolarjev

kako izračunati agi iz w2

103,6 milijarde dolarjev

7%

Brezplačni denarni tok

11,7 milijarde dolarjev

13,1 milijarde dolarjev

4%

Vir: Comcast SEC Filings. CAGR: skupna letna stopnja rasti.

Največja prednost Comcasta je vodilni položaj ponudnika hitrih internetnih storitev. Comcast ima več naročnikov na širokopasovne povezave kot katera koli druga kabelska ali telekomunikacijska družba. Toda ta prednost je lahko ogrožena. Z vzponom brezžičnih omrežij 5G so ponudniki všeč Verizon ponujajo brezžični domači internet. Vlagatelji bi morali biti v naslednjih letih pozorni na to situacijo.

Netflix: pretočni velikan

Netflix je svojo storitev pretakanja predstavil leta 2007, kar je povzročilo dramatičen premik v načinu gledanja televizije. Potrošniki po vsem svetu prerežejo kabel, kar daje prednost prožnosti in boljšim cenam, ki jih običajno ponujajo pretočni mediji.

Kljub naraščajoči konkurenci je bil status prvega ponudnika Netflixa pred drugimi. Po podatkih eMarketerja je Netflix lani v Združenih državah zajel 36,2% vseh prihodkov od naročnine na video, medtem ko je Disney na drugem mestu zasedel 24,9%.

Poleg tega je Netflix prvo četrtletje davčnega leta 2021 zaključil z 207,6 milijona naročnikov. Čeprav to število ni doseglo navodil vodstva, je še vedno več kot dvakrat več naročnikov kot Disney+, naslednji najbližji konkurent.

Na splošno so prihodki Netflixa odvisni od dveh spremenljivk: naročnikov in cen naročnin. V ta namen je podjetje veliko vlagalo v izvirno vsebino. Pravzaprav je Netflix po mnenju Nielsena leta 2020 izdelal devet od 10 najboljših izvirnih pretočnih serij. To je pomembno, ker ta strategija pomaga razlikovati njene storitve, priljubljena vsebina pa Netflixu pritegne nove uporabnike in upraviči zvišanje cen.

najboljše delnice za nakup v letu 2017

Od leta 2017 je Netflix povečal bazo strank za 88%, povprečna cena naročnine pa se je povečala za 22%. Ta učinek združevanja je spodbudil močno rast tako na vrhu kot na dnu.

Metrična

2017.

1. četrtletje 2021 (TTM)

CAGR

Prihodki

11,7 milijarde dolarjev

26,4 milijarde dolarjev

31%

Brezplačni denarni tok

(2,0 milijarde dolarjev)

2,5 milijarde dolarjev

-

Vir: Netflix SEC Filings. TTM: zadnji-12 mesecev. CAGR: skupna letna stopnja rasti.

Med letoma 2016 in 2020 se je število gospodinjstev s plačljivo televizijo v ZDA zmanjšalo s 97,7 milijona na 77,6 milijona, kar je 5,6-odstotno zmanjšanje na leto. Po podatkih eMarketer bo do leta 2024 večina ameriških gospodinjstev bodisi preklicala bodisi nikoli imela tradicionalne plačljive televizije. Ta trend bi moral spodbujati nadaljnjo rast Netflixa v prihodnjih letih.

Spodnja črta

Netflix je očitni zmagovalec tega natečaja. Kljub učinkoviti navpični integraciji postaja Comcast -ovo podedovano kabelsko in radiodifuzijsko podjetje vse manj pomembno, podjetje pa se sooča s hudo konkurenco v širokopasovnih in pretočnih prostorih.

Netflix pa se zdi na desni strani zgodovine. Njena najvišja linija raste hitreje, njen vodilni položaj v pretočni industriji pa ji daje prednost pred tekmeci. Zato menim, da ta rast za vlagatelje ponuja večjo rast.^