Vlaganje

Boljši nakup: Boeing proti Airbusu

Tradicionalno, Boeing (NYSE: BA)je bolje opravil pretvorbo prihodkov v zaslužek in nato zaslužek v prosti denarni tok (FCF), zato je bil nakup boljši od Airbus (OTC: EADSY). Resnica pa je, da bo naslednjih nekaj let prineslo edinstven niz pogojev na trgu komercialnega letalstva. Preveč poenostavljeno je domnevati, da bo Boeing presegel tekmeca, nenazadnje tudi s ceno delnic. Poglejmo, katera zaloga je boljša vrednost.

Trendi naročanja

Delničarji Boeinga so bili veseli, ko so prvič v dveh letih neto naročila letal prehiteli tekmeca v prvem četrtletju. Vendar pa ob natančnejšem pregledu številke ne izgledajo dobro za nobeno podjetje. Airbus je v prvem četrtletju poročal o 39 naročilih letal, vendar je 100 odpovedi povzročilo zmanjšanje čistega naročila za 61. Boeing je bil veliko boljši z 282 bruto naročili, vendar je množica odpovedi povzročila rast neto naročil le za 76 letal.

Servisirano letalo.

Vir slike: Getty Images.

Kljub temu Boeingova uspešnost glede naročil v četrtletju verjetno ni prelomnica v bitki z Airbusom. Prvič, Boeing se je v četrtletju naslonil na enega najpomembnejših strank, Southwest Airlines , ki se je dogovoril za nakup 100 letal z možnostmi za dodatnih 155 v prihodnosti. To je pomembno naročilo, vendar ga bo težko ponoviti, nenazadnje tudi zato, ker je Southwest največji operater flote Boeing.

Prav tako je Southwest Airlines naročil letala 737 MAX, glede na to, da je bila prepoved 737 MAX odpravljena pozno leta 2020, je verjetno, da so naročila začasno povečala.dobra zaloga za nakup takoj

Drugič, kot lahko vidite v primerjavi z zadnjimi letnimi naročili družine Airbus A320 v primerjavi z Boeingom 737 MAX, ima Boeing veliko dohitevanja po ozemljitvi 737 MAX.

Viri podatkov: predstavitve Boeinga in Airbusa. Grafikon avtorja.

Boeingova pretekla uspešnost

Pošteno je reči, da je Boeingova prejšnja uspešnost glede marže in proizvodnje FCF upoštevana v napovedih analitikov Wall Streeta. Spodnja tabela prikazuje soglasje Wall Streeta glede marže. Večkratnik cen družb glede na FCF bo uporabljal trenutno tržno ceno in soglasne napovedi FCF.Za vlagatelje Boeinga se dobro bere, ker Pričakuje se Boeing ustvariti višjo operativno maržo in do leta 2023, leto, ko mnogi napovedovalci pričakujejo, da se bodo letalski prevozi vrnili na raven 2019, trgovati z nižjo ceno na večkratnik FCF.

Podjetje/metrika

2018

2019

2020

Ocenjeno 2021

Ocenjeno 2022

2023 Ocenjeno

Operativna marža Boeinga

11,9%

(2,6%)

povprečna donosnost na borzi

22%

4,4%

7,7%

9,8%

Operativna marža Airbusa

9,2%

9,9%

kako vlagati v s&p 500

3,4%

5%

8,2%

9,7%

Boeingova cena do FCF

10,6x

(36,7x)

(7,3x)

(34,9x)

20,2x

16,3x

Cena letalskega prevoznika Airbus do FCF

kako ustanoviti investicijski sklad

2466x

57,6x

(11,3x)

115,8x

23,3x

18,9x

Vir podatkov: marketscreener.com, izračuni avtorja.

Zakaj je Airbus boljši nakup

Boeing je mogoče kupiti kot igro o okrevanju komercialnih letalskih prevozov, vendar menim, da obstajata dva ključna razloga, zakaj je Airbus boljši nakup.

Prvič, napredovanje marže pri Airbusu in Boeingu je dejavnik povečanja dobave. To je zato, ker se stroški na enoto letala znižujejo, saj se proizvaja več. Za povečanje dobave pa morata obe podjetji voditi svojo trenutno knjigo naročil in ustvarjati nova naročila.

Boeingova težava je v tem, da se je pandemija COVID-19 dotaknila, ko je bil ozkotelesni 737 MAX utemeljen, in ko je vodstvo upalo na nadomestni cikel na širokopasovnem trgu-Boeing velja za vodilnega Airbusa na slednjem. Zaradi teh vprašanj bo Boeing moral dati velike popuste pri naročilih, zato je težko napovedati, kakšni bodo prihodki v prihodnjih letih.

je moderna dobra zaloga za nakup
Jet potoki in več letal proti modremu nebu.

Vir slike: Getty Images.

Drugič, Airbus se sooča tudi s težavami pri naročilih in cenah naročil, pri obeh podjetjih pa obstaja nevarnost, da se trg komercialnega letalstva ne bo okreval po načrtih. Vendar je finančni položaj Airbusa veliko močnejši od Boeingovega trenutno. Z drugimi besedami, Airbus ima večjo odpornost, če gre kaj narobe.

Zaradi kombinacije ozemljitve 737 MAX in pandemije COVID-19 se je dolg Boeinga povečal in je bil leta 2020 nekoliko večji od njegovih prihodkov. Čeprav ni več vprašanj glede plačilne sposobnosti Boeinga, bo dodatni dolg, ki ga je prevzel, bremenil podjetje z višjimi obrestnimi merami za dolga leta.

Grafikon finančnega dolga EADSF (letno)

Podatki avtorja YCharts

Spodnja črta

Airbus je v operativnem in finančnem smislu bolje pozicioniran kot Boeing. Obstaja razlog za nakup Boeinga na podlagi njegove tradicionalne uspešnosti, vendar bodo naslednja leta za obe družbi vse prej kot tradicionalna. Tako je Airbus boljši nakup.^