Vlaganje

Boljši nakup: napredne mikro naprave (AMD) v primerjavi z Intelom

Intel in AMD , ki imajo skoraj duopol pri procesorjih x86 za osebne računalnike in strežnike, so v zadnjih treh letih vlagatelje obravnavali zelo različno.

V tem času je Intelova cena delnice narasla za skoraj 25 %, vendar je bila slabša Nasdaq 85-odstotni dobiček. Težave s proizvodnjo, pomanjkanje čipov, izgube tržnega deleža in nenaden odstop generalnega direktorja leta 2018 so obremenili njegove zaloge.

Medtem se je cena delnice AMD povečala za skoraj 670 %, saj je imela koristi od Intelovih napačnih korakov. Proizvajal je manjše in stroškovno učinkovitejše čipe kot Intel, ni imel pomanjkanja čipov, se je držal proti NVIDIA (NASDAQ: NVDA)v igralnih grafičnih procesorjih in se držal svojega dolgoročnega načrta pod svojim vizionarskim izvršnim direktorjem.

Vendar pretekle zmogljivosti nikoli ne zagotavljajo prihodnjih dobičkov, zato bi morali na novo pogledati oba proizvajalca čipov, da ugotovimo, ali je AMD še vedno boljši nakup.

Ilustracija računalniškega čipa.

Vir slike: Getty Images.Ključne razlike med Intelom in AMD

Intel je lani ustvaril 56 % svojih prihodkov s čipi, osredotočenimi na osebni računalnik. 36 % svojih prihodkov je ustvaril s čipi podatkovnih centrov, preostalih 8 % pa iz drugih vrst čipov – vključno s čipi IoT (Internet stvari), programirljivimi čipi, čipi za računalniški vid in pomnilniškimi čipi.

Intel se je strinjal, da bo prodal večino svojega poslovanja s pomnilniškimi čipi SK Hynix oktobra lani in razvija diskretne grafične procesorje, ki dopolnjujejo svoje CPU in tekmujejo z NVIDIA in AMD. Vendar se Intelova osnovna dejavnost še vedno opira predvsem na prodajo procesorjev x86 za osebne računalnike in podatkovne centre.

Intel izdeluje lastne čipe s svojo notranjo livarno. Toda Intelova livarna je zaostala Tajvanski polprevodniki Manufacturing (NYSE: TSM), največja livarna tretjih oseb na svetu, v »procesni tekmi« za izdelavo manjših čipov v zadnjih letih. Te napake so zamašile Intelove livarne in povzročile pomanjkanje njegovih najnovejših procesorjev.AMD, ki oddaja proizvodnjo svojih CPU-jev in GPU-jev v zunanje izvajanje TSMC-ju, namesto da bi jih proizvajal interno, se ni spopadel s pomanjkanjem. Posledično se je AMD-jev delež na svetovnem trgu procesorjev x86 več kot podvojil z 18,1 % na 39,4 % med prvimi četrtletji 2017 in 2021 po podatkih PassMark Software, saj je Intelov tržni delež padel z 81,9 % na 60,5 %.

Lani je AMD ustvaril skoraj dve tretjini svojih prihodkov iz svojega računalniškega in grafičnega segmenta, ki prodaja svoje procesorje Ryzen in grafične procesorje Radeon. Preostanek prihodkov je prišel iz poslovanja EESO (podjetniški, vgrajeni in delno prilagojeni), ki v glavnem prodaja čipe po meri za igralne konzole (vključno z Sony je PS5 in Microsoft konzole serije Xbox) in procesorji Epyc za podatkovne centre.

Kateri proizvajalec čipov raste hitreje?

Na podlagi teh dejstev je enostavno razumeti, zakaj je AMD v zadnjih treh letih rasel hitreje kot Intel.

Rast prihodkov (YOY)

2018

2019

2020

Intel (NASDAQ: INTC)

13%

2%

8%

AMD (NASDAQ:AMD)

23%

4%

Štiri. Pet odstotkov

kako izbrati delnice za vlaganje

Vir podatkov: Letna poročila. YOY = leto za letom.

Rast AMD-ja se je v letu 2019 upočasnila, predvsem zaradi počasnejše prodaje igralnih konzol. Vendar se je njegova rast leta 2020 znova pospešila, ko je predstavil svoje nove procesorje Ryzen in grafične procesorje Radeon, medtem ko je Intelovo stalno pomanjkanje čipov še naprej povzročalo vetrove tako za podjetja osebnih računalnikov kot podatkovnih centrov.

Intelova skupna rast prihodkov se sprva zdi stabilna, vendar se je prodaja njegovih čipov za podatkovne centre v drugi polovici leta 2020 medletno zmanjšala – kar je delno izravnalo višjo prodajo računalniških procesorjev med pandemijo.

Intel je pred kratkim oddal proizvodnjo nekaterih svojih čipov v TSMC, da bi rešil svoje trenutno pomanjkanje, vendar ne pričakuje, da bo svoje 7nm čipe naslednje generacije predstavil šele leta 2023. AMD je svoje prve 7nm CPU predstavil že leta 2019 in verjetno bo lansiral svoje prve 5nm čipe leta 2022.

Dobičkonosnost in vrednotenja

Potem ko je leta 2018 odstopil nekdanji izvršni direktor Intela Brian Krzanich, je krmilo prevzel finančni direktor Bob Swan in se v glavnem osredotočil na znižanje stroškov in odkup delnic namesto na reševanje Intelovih težav z raziskavami in razvojem.

Medtem je AMD še naprej ustvarjal eksplozivno rast zaslužka, ne da bi se zanašal na odkupe ali ukrepe za zmanjševanje stroškov. Namesto tega je večino svojega denarja ponovno vložil nazaj v razvoj svojih novih žetonov.

Rast EPS (YY)

2018

2019

2020

Intel

32%

6%

9%

AMD

360 %

39%

102 %

Vir podatkov: Letna poročila. YOY = leto za letom. Ne-GAAP .

Intelov novi izvršni direktor Pat Gelsinger poskuša spraviti izdelovalca čipov nazaj na pravo pot, vendar bi ta proces lahko trajal leta.

AMD-jeva izvršna direktorica Lisa Su je vodila nenehni preobrat izdelovalca čipov od leta 2014. Glavne strategije Su, ki vključujejo širitev poslovanja AMD z igralnimi konzolami in razvoj novih čipov, ki obravnavajo težave z zmogljivostjo prejšnjih generacij, bodo Intelu še naprej povzročale preglavice. .

Analitiki pričakujejo, da se bo Intelov prihodek in dobiček letos zmanjšala za 7 % oziroma 13 %. Te žalostne stopnje rasti kažejo, da se Intelove delnice še vedno ne morejo šteti za poceni s 14-kratnim prihodnjim zaslužkom.

Wall Street pričakuje, da bodo prihodki in dobički AMD letos poskočili za 38 % oziroma 53 %. Te stopnje rasti zlahka upravičijo njegovo višje razmerje P/E, ki znaša 31. Vedno bi morali biti skeptični do napovedi analitikov, vendar je AMD očitno videti kot veliko bolj zdrava naložba kot Intel.

Zmagovalec: AMD

Intelovo nizko vrednotenje in prihodnji dividendni donos v višini 2,1 % bi lahko omejili njegov potencial za znižanje vrednosti, vendar verjamem, da bo letos spet slabše od AMD. Intel še ni obsojen na propad, vendar mora Gelsinger rešiti največje težave podjetja, preden ta klasični izdelovalec čipov spet smatram za vredno dolgoročno naložbo.^