Vlaganje

Najboljši indeksni skladi S&P 500

Če želite, da vrednost vašega portfelja raste z ameriškim gospodarstvom in ne želite izbirati posameznih delnic, bi lahko bil indeksni sklad S&P 500 pametna izbira. Pravzaprav je legendarni vlagatelj Warren Buffett dejal, da je vlaganje v nizkocenovne indeksne sklade S&P 500 stava na prihodnost gospodarske rasti ZDA in najboljši način za večino ljudi, da si ustvarijo bogastvo.

Kaj so indeksni skladi in zakaj so priljubljeni?

Indeksni sklad je zasnovan tako, da odraža uspešnost delniškega indeksa. Indeksni sklad S&P 500 vlaga v vsako od 500 podjetij v S&P 500(SNPINDEX: ^ GSPC). Ne poskuša preseči indeksa; namesto tega uporablja indeks kot merilo uspešnosti in si prizadeva čim bolj natančno ponoviti njegovo delovanje.

Medtem ko so skladi S&P 500 daleč najbolj priljubljena vrsta indeksnih skladov, lahko indeksni skladi temeljijo in temeljijo na praktično katerem koli finančnem trgu, naložbeni strategiji ali borznem sektorju.

Indeksni skladi so priljubljeni pri vlagateljih iz več razlogov. Ponujajo enostavno diverzifikacija portfelja , pri čemer nekateri skladi omogočajo izpostavljenost portfelja na stotine ali celo tisoče delnic in obveznic. Ne tvegate, da boste izgubili ves svoj denar, če bo eno podjetje slabo poslovalo ali propadlo, kot bi to storili s posameznimi naložbami, vendar tudi ne boste izpostavljeni potencialno astronomskim donosom, ki so lahko posledica izbire velikega zmagovalca.

Indeksni skladi so pasivno upravljano , kar pomeni, da ne plačujete, da bi nekdo aktivno izbiral naložbe. Posledica tega je nižji količnik stroškov, na primer nižje provizije za upravljanje naložb v primerjavi s skladi, ki se aktivno upravljajo.1. Vaš denar bo spremljal uspešnost trga.

Zgodovinsko gledano, S&P 500 letne donose so bili v razponu od 9 % do 10 %. V nekaj letih bo indeks seveda izgubil vrednost. Med veliko recesijo je S&P 500 izgubil približno 50 % svoje vrednosti. Toda na dolgi rok se vedno opomore. Še nikoli v zgodovini S&P 500 20-letna naložba ni povzročila izgube.

2. V sebi obdržite več dobička od naložb tvoj žep.

Buffettov primer nizkocenovnih indeksnih skladov S&P 500 se osredotoča na njihove nizke provizije. Medtem ko se aktivni menedžerji sčasoma verjetno ujemajo z uspešnostjo trga, njihovi honorarji izničijo vaše donose. Buffett je slavno dobil stavo za milijon dolarjev proti investicijskemu upravitelju Tedu Seidesu, da bi lahko poceni indeksni sklad S&P 500 premagal ročno izbrani portfelj hedge skladov v 10 letih.

3. Vlagate v 500 najbolj dobičkonosnih podjetij v ZDA

Za družbe, zastopane v indeksu S&P 500, veljajo stroga merila za uvrstitev na seznam. Za vključitev v indeks mora podjetje imeti 9,8 milijarde dolarjev tržna kapitalizacija , vsota njegovih zaslužkov v zadnjih štirih četrtletjih pa mora biti pozitivna. Vsako podjetje mora pridobiti tudi odobritev indeksne komisije. Nekateri največji deleži S&P 500 vključujejo Apple (NASDAQ: AAPL), Amazon (NASDAQ: AMZN), Microsoft (NASDAQ: MSFT), in Johnson & Johnson (NYSE: JNJ).4. Svoje naložbene odločitve lahko postavite na avtopilot.

S&P 500 ima brezhibno zgodovino zagotavljanja dobička v dolgih obdobjih posedovanja, tako da lahko vlagate brez skrbi za nihanja na delniških trgih ali raziskovanje posameznih podjetij. Preprosto lahko določite določen znesek in ga samodejno vložite po rednem urniku, praksa, znana kot povprečje stroškov v dolarju. Tudi če izberete posamezne delnice, so skladi S&P 500 dobra podlaga za vas naložbeni portfelj saj imate zagotovljene donose na borzi.

Trije najboljši indeksni skladi S&P 500

Ti trije glavni skladi S&P 500 so po sestavi izjemno podobni, saj vsi sledijo istemu indeksu. Vsi trije skladi, s katerimi se trguje na borzi (ETF) – vrsta indeksnega sklada – vlagajo v 500 delnic, ki sestavljajo indeks S&P 500, in vsi so zelo natančno posnemali uspešnost indeksa:

Ime sklada

Simbol

Razmerje stroškov

Skupna sredstva sklada

Vanguard S&P 500 ETF

LET

0,03%

805,4 milijarde dolarjev

koliko so američani prihranili za upokojitev

iShares Core S&P 500 ETF

IVV

0,03%

298,2 milijarde dolarjev

SPDR S&P 500 ETF Trust

ŠPIHUJ

0,09%

kakšna je stopnja davka na kapitalski dobiček za leto 2021

395,4 milijarde dolarjev

Viri podatkov: Vanguard, BlackRock State Street Global Advisors. Podatki, pridobljeni 23. septembra 2021.

Med uspešnostjo indeksa S&P 500 in vsakega od teh treh skladov, ki ga spremljajo, so zanemarljive razlike. S&P 500 je nekoliko presegel vsak sklad, kot bi bilo pričakovati pri obračunavanju količnika odhodkov vsakega sklada.

Po donosnosti S&P 500 bi naložba v višini 10.000 $ pred petimi leti do zdaj narasla na 23.610 $. Kot je razvidno iz spodnje tabele, bi celo najslabši indeksni sklad od vseh treh povečal naložbo v višini 10.000 $ na 23.540 $ danes.

Indeks ali sklad

1-letni skupni donos

3-letna letna donosnost

5-letni letni donos

Indeks S&P 500

31,17 %

18,07 %

18,02 %

katera podjetja izdelujejo vodikove gorivne celice

Vanguard S&P 500 ETF

31,05 %

18,04 %

17,98 %

iShares Core S&P 500 ETF

31,12%

18,04 %

17,98 %

SPDR S&P 500 ETF Trust

17,08 %

18,04%

18,02 %

Viri podatkov: Vanguard, BlackRock, State Street Global Advisors. Podatki, pridobljeni 11. februarja 2021, so reprezentativni za uspešnost vsakega sklada na dan 30. avgusta 2021.

S katerim koli od teh treh skladov lahko pričakujete, da bo vaša naložba zagotovila uspešnost, ki je skoraj enaka kot pri S&P 500. Možnosti Vanguard in iShares imata najnižjo stroškovna razmerja . Če pa ste ljubitelj izdelkov SPDR, 0,09-odstotno razmerje stroškov nikakor ni visoko. 0,09-odstotno razmerje med stroški pomeni, da se 0,90 USD od vsake naložbe 1000 USD letno pobere kot provizija za upravljanje.

Pazite na indeksne sklade S&P 500 z vzvodom

Bodite previdni pri sredstvih z vzvodom, ki se oglašujejo kot S&P 500 ETF. ETF-ji z ​​vzvodom uporabite izposojeni denar in/ali izvedene vrednostne papirje za povečanje donosnosti naložb ali za stave proti indeksu. Na primer, cilj ETF S&P 500 z 2-kratnim finančnim vzvodom je vsak dan vrniti dvakrat večjo uspešnost indeksa. Torej, če se indeks dvigne za 2%, se vrednost ETF poveča za 4%. Če indeks pade za 3%, ETF izgubi 6%.

Ti produkti z finančnim vzvodom so namenjeni kot instrumenti dnevnega trgovanja in imajo dolgoročno neločljivo pristranskost. Z drugimi besedami, 2-kratni finančni vzvod S&P 500 ETF na dolgi rok ne bo vrnil dvakratne uspešnosti indeksa.

Vlaganje v indeksne sklade S&P 500 je eden najvarnejših načinov za ustvarjanje bogastva skozi čas. Toda ETF s finančnim vzvodom, tudi tisti, ki sledijo indeksu S&P 500, so zelo tvegani in ne spadajo v dolgoročni portfelj.^