Vlaganje

Uravnotežite svoj portfelj: kako in kdaj

Uravnotežiti svoj portfelj pomeni sestaviti portfelj, ki ustreza vaši individualni toleranci tveganj in naložbenim ciljem. Ni pa dovolj, da samo 'nastaviš in pozabiš'. Poskrbeti morate tudi za svoj portfelj ostane uravnoteženo, kar je znano kot ponovno uravnoteženje.

najboljši indeksni skladi za nakup zdaj

Tukaj je kratek povzetek, kaj morajo vlagatelji vedeti o uravnoteženju in ponovnem uravnoteženju naložbenega portfelja:

  • Uravnoteženje vašega portfelja zagotavlja mešanico naložb sredstva – običajno delnice in obveznice – primerne za vašo toleranco tveganja in naložbene cilje.
  • Ponovno uravnoteženje vašega portfelja vam omogoča, da sčasoma ohranite želeno raven tveganja.
  • Portfelji seveda izstopijo iz ravnovesja, saj cene posameznih naložb sčasoma nihajo.
  • Svoj portfelj lahko ponovno uravnotežite v vnaprej določenih časovnih intervalih ali ko so vaše dodelitve za določen znesek odstopale od vaše idealne mešanice portfelja.
  • Ponovno uravnoteženje lahko izvedete z obema prodajajo ena naložba in nakupovanje drugega ali z dodelitvijo dodatnih sredstev bodisi delnicam bodisi obveznicam.

Glede na to, kakšen je cilj uravnoteženja in ponovnega uravnoteženja vašega portfelja in zakaj je to tako pomembno?

Zakaj je uravnoteženje in ponovno uravnoteženje portfelja tako pomembno?

Namen uravnoteženja portfelja je doseči želena razmerja tveganja in potenciala donosa v vašem naložbeni portfelj .

Ko prvič oblikujete in namenite sredstva naložbeni strategiji, je znano, da razporedite svoja sredstva. Kot poenostavljen primer boste morda želeli imeti 70 % svojega portfelja v delnicah in 30 % v obveznicah. Ko prvotno financirate svoj portfelj na ta način, bi to bilo tisto, kar menite za uravnotežen portfelj.Težava je v tem, da sčasoma te dodelitve v vašem portfelju ne ostanejo enake. Recimo, da se vrednost borze v petih letih podvoji, medtem ko vrednost trga obveznic raste, vendar ne niti približno tako. Vrednost delnic v vašem portfelju bi postala veliko večja od vrednosti obveznic, zaradi česar je vaš naložbeni portfelj bistveno neuravnotežen.

Svoj naložbeni račun lahko in morate ponovno uravnotežiti, da ohranite uravnotežen portfelj skozi čas. Če vas je vaša prvotna toleranca tveganja spodbudila, da ste vložili 70 % svojega denarja v delnice, potem bi moral vaš ponovno uravnotežen portfelj ponovno biti 70 % delnic.

Kako ponovno uravnotežiti svoj portfelj

Kako deluje ponovno uravnoteženje portfelja? Na kratko, ponovno uravnoteženje pomeni prodajo enega ali več sredstev in uporabo izkupička za nakup drugih, da bi dosegli želeno razporeditev sredstev. Če nadaljujemo z zgornjim primerom, bi bodisi prodali nekaj svojih delniških naložb in denar vložili v obveznice ali kupili več obveznic, da bi uskladili razporeditev sredstev z vašo toleranco tveganja.Katera od teh možnosti se vam zdi bolj privlačna?

  • Prodajte visoko donosne naložbe in kupujte manj uspešne.
  • Dodeli novo denar strateško. Na primer, če je ena delnica v vašem portfelju postala pretežka, vložite svoje nove vloge v druge delnice, ki so vam všeč, dokler se vaš portfelj ponovno ne uravnoteži.

Morda boste raje izbrali drugo možnost, ker ponovno uravnoteženje na 'tradicionalen' način - brez vlaganja dodatnega denarja - zahteva, da prodate svoja najbolj uspešna sredstva. Na splošno smo oboževalci druge možnosti, saj vam rebalans s prispevanjem novih sredstev omogoča, da svoje zmagovalce pustite pri miru in (upajmo) še naprej boljši.

Vredno je omeniti, da se lahko vaš portfelj samodejno ponovno uravnoteži, če vlagate prek storitve robotskega svetovanja ali pokojninskega načrta, ki ga sponzorira delodajalec, kot je 401(k).

Določanje, kako izgleda uravnotežen portfelj za vas

Na žalost ni popolne metode za določitev vašega ideala diverzifikacijo v uravnoteženem portfelju.

Eden od načinov za določanje najboljše razporeditve sredstev za vas se imenuje pravilo 110. Odštejte svojo starost od 110, da določite, kolikšen odstotek vašega portfelja naj bo dodeljen delnicam, preostanek pa večinoma v obveznicah. Na primer, če ste stari 39 let, to pomeni, da mora biti približno 71 % vašega portfelja v delnicah, ostalih 29 % pa v obveznicah.

To metodo lahko uporabite, vendar je pomembno upoštevati tudi vašo individualno situacijo. Če menite, da ste odporna na tveganja in vas kratkoročna tržna nihanja ne motijo, se lahko vaš uravnotežen portfelj nekoliko premakne v korist delnic.

Po drugi strani pa, če vas nestanovitnost delniškega trga ponoči drži pokonci, potem lahko naredite napako pri previdnosti, tako da namenite več denarja v obveznice ali celo v gotovino. Portfelj, ki je zame uravnotežen, morda ni – in verjetno ni – uravnotežen za vas!

Kdaj morate ponovno uravnotežiti svoj portfelj?

Ko določite ciljno razporeditev sredstev in ustvarite uravnotežen portfelj, je naslednje logično vprašanje: 'Kdaj naj ponovno uravnotežim svoj portfelj?'

Obstajata dva splošna načina za pristop k ponovnemu ravnovesju. Svoj portfelj lahko ponovno uravnotežite v določenem časovnem intervalu (recimo letno) ali pa ga uravnotežite šele, ko vaš portfelj postane jasno neuravnotežena. Ni pravilne ali napačne metode, a razen če je vrednost vašega portfelja izjemno nestanovitna, bi moralo ponovno uravnoteženje enkrat ali dvakrat na leto več kot zadostovati.

Ena velika prednost rebalansa portfelja za dolgoročne vlagatelje

Ko se tržne vrednosti znižajo, nam instinkt pove, naj prodamo svoje lastnine, preden se razmere poslabšajo. In ko se zdi, da tržne vrednosti le rastejo in 'vsi' služijo denar, takrat želimo svoj denar dati na trg. To je človeška narava, vendar je tudi pravo nasprotje nakupa nizko in prodaje visoko.

kako td ameritrade služi denar

Biti v bistvu prisiljen prodajati visoko in kupovati nizko je ena najpomembnejših prednosti ohranjanja uravnoteženega portfelja skozi čas. Na primer, če se borza zruši in delnice izgubijo 30 % svoje vrednosti, bo verjetnost, da bo razporeditev obveznic v vašem portfelju postala previsoka. Obnovitev ravnotežja v vašem portfelju bi lahko vključevala prodajo nekaterih naložb v obveznice in nakup delnic, medtem ko so poceni. Vzpostavitev uravnoteženega portfelja in ukrepanje, da ostane takšen, vam lahko pomaga, da se pri pomembnih naložbenih odločitvah ne zanašate preveč na čustva.^