Vlaganje

Izogibajte se delovnemu konju – to podjetje za električna vozila je boljša naložba

Podjetje za električna vozila (EV). Skupina delovnih konj (NASDAQ:WKHS)je prejšnji mesec povrnila nekaj izgubljene vrednosti delnic, ko pripravlja tožbo za vrnitev pogodbe z ameriškim poštnim servisom (USPS) v vrednosti 482 milijonov dolarjev, ki ji je v začetku tega leta ušla med prste. Njena cena delnice je prav tako narasla v začetku junija, ko je na spletni deski za razprave Reddit WallStreetBets za kratek čas dosegla status 'meme delnice', čeprav ni uspela pridobiti trajnega oprijema večjih delnic memov.

Medtem ko bi Workhorse lahko sčasoma zmagal v pravnem tekmovanju poštnih storitev, je drugo sektorsko podjetje videti naklonjeno vlagateljem v EV na podlagi svojih trenutnih zaslug in ne na podlagi hipotetičnih prihodnjih uspehov: Magna International (NYSE: MGA).

Delovni konj: Zažiganje denarja, izdelava nekaj vozil

Na papirju ima Workhorse več virov prihodnjih prihodkov. Ima naročilo v zasebnem sektorju za 6.320 električnih tovornjakov za dostavo od Pride Group Enterprises. Če je bila njegova 16. junija pravna pritožba za zajemanje prvotne pogodbe o proizvodnem načrtu v vrednosti 482 milijonov dolarjev, ki je bila dodeljena Oshkosh Corp. (NYSE: OSK)uspe, bi imel tudi notranji tir do širših 6 milijard dolarjev skupnih nakupov električnih dostavnih vozil USPS v 10 letih. Čeprav bi lahko katera koli od teh v prihodnosti prinesla dobiček, je Workhorse do danes dostavil zelo malo vozil.

Sprednji del dveh električnih vozil Workhorse je viden pred znakom Workhorse

Workhorse je v prvem četrtletju 2021 poslal le šest svojih električnih gospodarskih kombijev serije C. Vir slike: Workhorse Group.

Poročilo o zaslužku podjetja v prvem četrtletju (1. četrtletje) 2021 pravi, da je v prvih štirih mesecih leta izdelalo skupno 38 vozil. Workhorse ugotavlja, da je ta proizvodnja 'več kot podvojila število proizvedenih v primerjavi s prejšnjimi tremi četrtletji skupaj', kar pomeni, da je v zadnjih devetih mesecih leta 2020 izdelal skupno manj kot 19 vozil ali manj kot eno vozilo vsaka dva tedna.Poleg trenutne majhne proizvodne zmogljivosti je Workhorse 13 let poslovanja večinoma podprl z občasnimi naložbami, ne pa s prihodki. Workhorse je zagotovil več krogov financiranja v višini več kot 300 milijonov dolarjev, vključno z denarno infuzijo v višini 70 milijonov dolarjev od institucionalnega vlagatelja, objavljenega 20. julija 2020, in 200 milijonov dolarjev do izdaje obveznic 12. oktobra 2020 več institucijam.

Prihodki podjetja medtem ostajajo precej pod 1 milijon dolarjev na četrtletje. V prvem četrtletju 2021 je njen prihodek znašal 521.000 USD, kar je 520 % več kot leto prej, kar je posledica 'skupaj šestih tovornjakov, dostavljenih v prvem četrtletju.'

Operativni stroški v milijonih v kombinaciji s prihodki v tisočih vodijo do nenehnega izgorevanja denarja. Workhorse je v prvem četrtletju 2021 poročal o negativnem denarnem toku v višini 36,2 milijona dolarjev, s čimer se je razpoložljiva denarna sredstva zmanjšala z 241,2 milijona dolarjev na začetku četrtletja na približno 205,1 milijona dolarjev na koncu. S trenutnimi stopnjami porabe gotovine ima Workhorse rezerve za nekaj več kot pet nadaljnjih četrtletjih delovanja, število pa se lahko zmanjša s pospeševanjem izgorevanja denarja, če poveča proizvodnjo na ducat tovornjakov na četrtletje.Magna International: Vrednost tržnega pozicioniranja

Tako kot trgovec, ki prodaja kramp, lopate in zaporke rudarjem Gold Rush, je Magna International podjetje, ki dobavlja dele drugim proizvajalcem električnih vozil, kar ji omogoča potencialno dobiček na celotnem cvetočem trgu, namesto da se zanaša na neposredno prodajo potrošnikom. Medtem ko je družba ugotovila, da so pomanjkanje polprevodniških čipov in dolgotrajni učinki zaklepanja zaradi pandemije vplivali na njeno prodajo, so se njeni prihodki v prvem četrtletju 2021 še vedno povečali za 18 % na 10,18 milijarde dolarjev.

Prodaja lahkih vozil se po vsem svetu povečuje, največja pridobitev pa je zabeležila kitajska proizvodnja s 87-odstotnim pozitivnim porastom. To je spodbudilo Magnino prodajo karoserijskih struktur, menjalnikov, krmilnih modulov, sedežev ter komponent moči in vida.

Tri električna vozila sedijo v vrsti, saj so njihovi električni vtiči vstavljeni

Vir slike: Getty Images.

Uspeh nedavnih Magninih pobud za prestrukturiranje in racionalizacijo je poudarjen s stroški prodanega blaga – 8,66 milijarde dolarjev –, ki so se v primerjavi z letom 2008 povečali za 14,5 % in dosegli 18-odstotno povečanje prodaje. To je kljub pomanjkanju polprevodnikov, višjim stroškom surovin in višjim stroškom dela. Magnini ukrepi učinkovitosti se odražajo v razliki, saj kažejo učinkovito vodstvo in napovedujejo še nižje stroške, ko se pomanjkanje zmanjša.

Na koncu kaže močno rast tudi prilagojeni dobiček na delnico (EPS). EPS v prvem četrtletju 2021 v višini 2,03 USD se je povečal za nekaj več kot 136 % na letni ravni. Glede na predstavitev za vlagatelje junija 2021 Magna trenutno prodaja svoje dele za vozila več kot 50 podjetjem v 28 različnih državah.

Podjetje usmerja notranje naložbe v izgradnjo hitro rastočega sektorja elektrifikacije, vključno z e-pogoni, ohišji baterij, ADAS (naprednimi sistemi za pomoč vozniku) in pogodbeno proizvodnjo vozil. Njegove trenutne smernice zahtevajo, da se posel z deli za električna vozila do leta 2023 poveča na več kot 2 milijardi USD in do leta 2027 na več kot 4 milijarde USD. Več njegovih proizvodnih linij, kot so ADAS in ohišja baterij, je ključnih in dragih delov električnih vozil. , njena prednost pa daje Magni močan potencial za stalen dobiček.

Magna trdi, da v zadnjem pol desetletja raste za 6 % nad trgom in je v lastno podjetje vložila 12,5 milijarde dolarjev. Ima tudi 3,5 milijarde dolarjev v gotovini in podoben znesek v neizčrpanih posojilih, kar mu omogoča, da se po potrebi odzove na priložnosti.

Glede na naravo svojega poslovanja je ključnega pomena, da Magna ostane na tekočem z najnovejšim tehnološkim razvojem na področju električnih vozil, močan denarni tok in razpoložljivost denarja pa ji vsaj dajeta potrebno podlago za to. Hitro rastoča trenutna prodaja dokazuje, da podjetje ponuja vrhunske komponente EV, ki ustrezajo trenutnim potrebam proizvajalcev.

denarne delnice, v katere lahko vlagate danes

Vodstvo podjetja o raziskavah in razvoju ne govori veliko, a predstavitev investitorja kot prednostno nalogo omenja širitev ekipe programskega inženiringa, hkrati pa namiguje na osredotočenost na inženiring nasploh. Nemogoče je predvideti, kako dobro bodo prihodnje raziskave podjetja sledile spreminjajočim se razmeram, vendar se zdi, da ima Magna denar in strokovno znanje, da lahko še naprej deluje kot dobavitelj naprednih komponent, ob predpostavki, da se bo dobro upravljanje nadaljevalo.

Delničarji prejmejo dividende tudi od Magne, kar zagotavlja dodatno ugodnost. Redne četrtletne dividende izplačuje od devetdesetih let prejšnjega stoletja, z izjemo leta 2009, ko je bila izplačana le ena dividenda, in nekaj let, ko so bile izplačane tri dividende. Znesek dividende je od leta 2010 letno naraščal, kar se je nadaljevalo skozi dve delitvi delnic.

Električni avto se polni na ozadju zelenih polj in modrega neba.

Vir slike: Getty Images.

Izbira med dvema zalogama EV

V neposrednem tekmovanju med naložbami v Workhorse in Magna se zdi, da je Workhorse premalo. Zanaša se na denarne infuzije upajočih vlagateljev, da bi ostal operativen skozi celotno zgodovino. Izpolnjevanje naročil v zasebnem sektorju je odvisno od začetka dejanske množične proizvodnje v prihodnosti, medtem ko je zmaga katerega koli dela pogodbe o dostavnem vozilu USPS v najboljšem primeru meta kocke in bi lahko zahtevala leta sodnih sporov, tudi če bo uspešna.

Medtem njegovega denarja hitro zmanjkuje in ob trenutnih stopnjah izgorevanja bo prisiljen bodisi izdati dodatne zaloge (zmanjšati obstoječo vrednost delnice), si izposoditi velike vsote ali oboje, razen če bo lahko začel zelo hitro proizvajati in prodajati veliko število vozil. .

Magna ima po drugi strani uspešno prodajo, zaslužek in denarni tok, skupaj z neposrednim dokazom, da njena reorganizacija za večjo učinkovitost deluje. Kot dobavitelj kritičnih delov podjetjem, ki izdelujejo električna vozila, bo imel koristi od močno rastočega trenda EV brez tveganja neposredne konkurence proti uspešnim proizvajalcem gospodarskih vozil, kot je Oshkosh, ali prevladujoči sili v potniških EV, Tesla (NASDAQ:TSLA). Če bo nadaljevala z inovacijami v skladu s potrebami trga EV, kot se trenutno zdi verjetno, je prihodnost za Magno na dolgi rok ugodna.

Za norce, ki vlagajo v delnice električnih avtomobilov ali industrijske delnice, bi lahko bil Workhorse nekoč zmagovalec, medtem ko je Magna zmagovalec trenutno. Rast uporabe EV ustvarja veliko močnejši bikovski veter za današnjo Magno kot za Workhorse, zaradi česar je boljša izbira za vaš portfelj leta 2021.^