Vlaganje

Ali so Venmove nove provizije dobre novice za vlagatelje v PayPal?

PayPal (NASDAQ:PYPL)je pravkar obvestil uporabnike svoje aplikacije za medsebojna plačila Venmo, da bo 20. julija začela veljati nova struktura pristojbin. V skladu z novimi pogoji aplikacije bodo posamezniki (ne samo registrirani poslovni računi) lahko prodajali blago in storitve na Venmu za dodatna provizija, primerljiva s provizijo za obdelavo kreditne kartice: 1,9 % plus 0,10 USD na transakcijo, enaka pristojbina, ki bi jo plačalo registrirano podjetje na platformi.

Razlog podjetja za dodajanje te funkcije je omogočiti več ljudem prodajo blaga in storitev na Venmu s prednostmi zaščite plačil. Še pomembneje je, da monetizacija Venmove ogromne baze uporabnikov signalizira, da lahko aplikacija v bližnji prihodnosti končno postane denar za podjetje.

Oseba, ki prejema plačilo preko QR kode na mobilnem telefonu.

Vir slike: Getty Images.

kakšna je razlika med bruto in neto

Kaj Venmo pomeni za PayPal

Glede na poročilo PayPal o zaslužku za prvo četrtletje 2021 je četrtletni skupni obseg plačil (TPV) Venma znašal 51,4 milijarde dolarjev (63-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani). Primerjajte to s skupnim četrtletnim TPV PayPal v višini 285,4 milijarde dolarjev (46-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani na podlagi nevtralne valute). Medtem ko Venmov TPV predstavlja le 18 % PayPalovega TPV, aktivnost v aplikaciji raste bistveno hitreje kot celotno podjetje.

Podjetje je nazadnje poročalo o številu aktivnih uporabnikov Venmo v svojem poročilu o zaslužku v četrtem četrtletju 2020, takrat je imela aplikacija nekaj manj kot 70 milijonov aktivnih uporabnikov. PayPal ima trenutno skupno 392 milijonov aktivnih uporabnikov (vključno z drugimi blagovnimi znamkami, kot je Honey, razširitev brskalnika s kodo kuponov). Podobno kot obseg plačil tudi aktivni uporabniki Venma (od četrtega četrtletja 2020) predstavljajo približno 18 % vseh aktivnih uporabnikov podjetja, čeprav je ta odstotek verjetno še višji.Če pa Venmo doseže svoj cilj v višini 900 milijonov dolarjev prihodkov za leto 2021, bo predstavljal le približno 3,5 % zgornje linije PayPala. Na prvi pogled se 18 % uporabnikov podjetja in obseg plačil, ki prispevajo le 3,5 % prihodkov, ne zdijo veliko. Vendar pa so cilji podjetja za leto 2021 le 'površje tega, kaj je Venmo,' pravi izvršni direktor PayPal Dan Schulman. Venmo bo verjetno še naprej prehitel celotno rast PayPala, ki ga spodbujajo priljubljene ponudbe, kot so kreditna kartica Venmo, trgovanje s kriptovalutami in Venmo for Business.

Kaj več pristojbin pomeni za Venmo

Vsakič, ko podjetje zviša svoje cene ali doda premium ponudbo, tvega, da izgubi stranke zaradi konkurentov, ki ponujajo cenejšo alternativo. V Venmovem primeru se zdi to tveganje nizko – Cash App, Kvadrat Aplikacija za plačila in Venmov največji tekmec v vesolju zaračunava višjo provizijo za poslovne transakcije in dejansko ne dovoljuje posameznikom, da prodajajo blago in storitve, kot bo Venmo kmalu.

nj stopnja davka na kapitalski dobiček 2020

Zaradi tega je za ljudi, kot so frizerji ali posamezniki, ki prodajajo osebni predmet, veliko manj priročno, da za svoja plačila uporabljajo Cash App. Zaradi tega je manj verjetno, da bodo Venmove pristojbine naletele na velik odpor med njegovimi uporabniki.Venmo podpira tudi ogromna baza uporabnikov (70 milijonov aktivnih uporabnikov, kot sem že omenil), kar mu omogoča, da izkoristi močnejše omrežne učinke v primerjavi z bazo uporabnikov aplikacije Cash (36 milijonov, kot so poročali ob koncu lanskega leta). Omrežni učinki so še posebej pomembni v prostoru plačil med enakovrednimi uporabniki – vzemite si trenutek in se spomnite, kolikokrat so vas morda vprašali »Ali vam lahko pomagam?« s strani prijatelja ali družinskega člana.

Ta dinamika pomaga Venmu, da še naprej povečuje svojo bazo uporabnikov in jo nato obdrži, hkrati pa platformi dodaja ponudbe višje vrednosti za povečanje prihodka na stranko. Ljudje prihajajo po brezplačna plačila enakovrednih, vendar na koncu ostanejo zaradi vse večjega nabora ponudb, ki so na voljo na platformi Venmo.

PayPal si lahko privošči potrpljenje

Venmo ne bo dosegel donosnosti čez noč, vendar podjetje daje prednost dolgotrajni igri pred kratkoročnimi donosi. PayPal je v dobrem finančnem stanju, zato ima navado, da v nedavnih poročilih o zaslužku preseže rezultate tako na vrhu kot na dnu. Čeprav se o finančnih podatkih Venma ne poroča ločeno, je jasno, da aplikacija ne upočasnjuje splošne finančne uspešnosti podjetja, medtem ko vodstvo daje prednost privabljanju ogromne baze uporabnikov z večinoma brezplačnimi ponudbami.

Malo verjetno je, da bodo nedavno napovedane pristojbine za prodajo blaga in storitev s strani posameznikov na koncu smiselno prispevale k dobičkonosnosti za Venmo letos. Toda obstoječa struktura provizij Venmo for Business bo imela večji učinek - mala podjetja v večini primerov omogočajo večji obseg plačil kot posamezniki. Aplikacija šele začenja svojo pot do pravega ustvarjanja denarja za PayPal, in glede na njeno hitro rast in množično bazo uporabnikov, si bo Venmo pot ogledala.

V prihajajočem poročilu o zaslužku podjetja 28. julija v drugem četrtletju poiščite podrobnejše informacije, specifične za uspešnost podjetja Venmo. Bodite pozorni na nadaljnjo rast TPV in aktivnih uporabnikov, ki presegajo celotno rast podjetja; podatki o tem, da so stranke sprejele nedavne ponudbe Venmo, kot so trgovanje s kriptovalutami, Venmo for Business in Venmo Credit Card; in napredek Venma pri doseganju cilja 900 milijonov dolarjev prihodkov. Če bo podjetje ohranilo zagon iz svojega zadnjega poročila, bo delnice tega vodilnega fintecha le malo ustavilo ob vrnitvi na najvišje vrednosti vseh časov in še dlje.^