Vlaganje

Ali so kovanci za zasebnost boljše naložbe kot Bitcoin?

V prvih dneh Bitcoin (KRIPTO:BTC)25 % uporabnikov denarnice je digitalno valuto uporabljalo za nedovoljene dejavnosti, kot je nakup narkotikov ali nezakonitega strelnega orožja, ali kot plačilo za trgovino z ljudmi. Takrat je bilo nemogoče ujeti kriminalne združbe za transakcijami. Konec koncev, menjalnice kriptovalut nekoč niso bile zakonsko obvezne za preverjanje identitete strank – kar je vodilo v široko razširjeno pranje denarja iz kriptovalut nazaj v fiat valute.

Vse to se je spremenilo z vzponom podjetij za kriptovalute, kot je Chainalysis. Ezelo Bitcoin transakcija od začetka je na voljo v javni knjigi, tako da lahko analitična podjetja zlahka spremljajo tok sredstev z domnevnih naslovov denarnice, ki se uporabljajo za nezakonite dejavnosti, in jih označijo. Težave nastanejo, ko kriminalci prodajo 'umazane' Bitcoine na borzah novim vlagateljem ali jih pošljejo zakonitim trgovcem. Novi prejemniki bi se lahko nato soočili z vprašanji organov pregona, čeprav niso bili pozorni na celotno preizkušnjo. Ta temeljna napaka je privedla do porasta kovancev za zasebnost.

ali je pravi čas za vlaganje v delnice
Oseba na prenosnem računalniku, ki dela na kripto rudarjenju.

Vir slike: Getty Images.

Kako delujejo kovanci za zasebnost?

Kovanci za zasebnost so privzeto enaki in zamenljivi. Kljub uporabi javnega omrežja blockchain prikrijejo identiteto udeležencev in zneske transakcij. Prenosi sredstev zato postanejo neizsledljivi – kar zagotavlja, da noben kovanec zaradi svoje zgodovine ne bi bil »umazan«. Še več, kovanci za zasebnost so veliko bolj stroškovno učinkoviti, trajajo manj časa in so okolju prijaznejši kot Bitcoin.

Trenutno je najbolj priljubljen kovanec za zasebnost Valuta (KRIPTO:XMR), s tržno kapitalizacijo 4,2 milijarde dolarjev. Za dosego svojega glavnega cilja omrežje Monero uporablja ring signature. To pomeni, da ob vsaki transakciji oddaja naslove denarnice za vabo, kar zmede zunanjega opazovalca. Poleg tega omrežje pošiljatelju in kupcu dodeli enkraten edinstven naslov/ključ denarnice, da zagotovi, da transakcija poteka. Poleg tega imajo uporabniki denarnice Monero prikrite naslove na javnem naslovu, zato je pri prvem nemogoče poiskati znesek transakcije.Maja so razvijalci Monera predstavili funkcijo Atomic Swap. To uporabnikom Monera omogoča, da svoja imetja pretvorijo v Bitcoin brez posrednika – brez prenosa prejšnjih Monero transakcij, da bi jih javnost videla v omrežju Bitcoin. Rahla pomanjkljivost Monera je, da je inflacijski, z dolgoročno stopnjo redčenja kovancev 1 %, da privabi rudarje.

Naslednji najbolj priljubljen kovanec za zasebnost je Dash (KRIPTO:DASH), z zmanjšano tržno kapitalizacijo v višini 2,9 milijarde dolarjev. Za razliko od Monera je največja omejitev ponudbe 18 milijonov kovancev, pri čemer je približno 11 milijonov že izkopanih, zaradi česar je deflacijska. Pošiljanje denarja prek javnega omrežja je tudi neobvezno. Medtem zasebno omrežje vsako transakcijo razčleni na več manjših apoenov in nato naslove denarnice premeša z drugimi uporabniki (ki so prav tako imeli pokvarjene transakcije), da jih zaščiti pred očmi javnosti.

Tretji najbolj priljubljen kovanec za zasebnost je Zcash (KRIPTO:ZEC), z zmanjšano tržno kapitalizacijo v višini 2,2 milijarde dolarjev. Podobno kot pri Dashu, Zcash uporabnikom omogoča izbiro med pošiljanjem zasebnih in javnih transakcij. To naredi z uporabo kriptografskega mehanizma, znanega kot zk-SNARK, vrste dokaza brez znanja. V tej nastavitvi uporabnik pošilja denar drugemu, tako kot bi to storil s katero koli kriptovaluto, vendar so podatki o omrežnih transakcijah prikriti/zgoščeni in prejemniku se dokaže, da jih ščiti pred očmi javnosti. Kovanec ima največjo ponudbo 21 milijonov, v obtoku pa je približno 12 milijonov.kako vlagati v zlate palice

Razsodba

Tudi po brutalni razprodaji s trenutnega medvedjega trga so se Monero, Dash in Zcash v primerjavi z lanskim januarjem povečali za več kot 100 %. Zaradi omejene ponudbe se cene kriptovalut nagibajo k naraščanju z naraščajočo uporabo omrežja – kar verjamem, da bo veljalo za kovance zasebnosti, saj se Bitcoin sooča z vse večjimi pomisleki glede zamenljivosti. Njihova sposobnost, da ostanejo enaki in zamenljivi v ozadju povečanega regulativnega nadzora in nadzora tretjih oseb v kriptojavnih knjigah na splošno, je pomembna vrednost za vlagatelje. Zato je zdaj odličen čas, da kupite dip na katerem koli od njih.^